Reklama

Mięsa

Gęś świętomarcińska w pszczyńskim stylu

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Od kilku lat ruch Slow Food Polska, promujący zdrową rodzimą żywność, zaprasza do akcji „Gęsina na św. Marcina”. Biorą w niej udział znakomici kucharze i restauracje, które z okazji Święta Niepodległości przygotowują dla swoich gości choćby 3 potrawy z gęsiny.

Wybraliśmy jeden z przepisów Damiana Lazara z Pszczyny i zachęcamy Czytelników, aby przygotowali gęsinę na swoje stoły.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Składniki:

• gęś owsiana (ok. 3 kg)

• 1 kg jabłek

• 30 dag suszonych śliwek

• sól morska

• pieprz

• majeranek

• kilka ząbków czosnku

• liść laurowy

• ziele angielskie

• 200 ml wytrawnego czerwonego wina

• kieliszek koniaku

Wykonanie:

Sprawioną gęś marynujemy przez 24 godziny w chłodnym miejscu. W tym celu nacieramy gęś solą morską, dobrze wcierając ją z góry i od środka. Pozostałymi przyprawami nacieramy mięso, a końcu potłuczonym liściem laurowym i zielem angielskim. Polewamy winem i kieliszkiem koniaku.

Z jabłek i śliwek przygotowujemy farsz – jabłka obieramy, kroimy w ósemki i mieszamy z pokrojonymi w połówki suszonymi śliwkami. Nadziewamy mięso i wiążemy nicią lub spinamy wykałaczkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 3 godzin w temp 170 C.

Opracowanie: Jolanta Marszałek

2017-10-31 11:27

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Drożdżowe z rabarbarem

„W sam raz na niedzielny deser, pyszny, wilgotny, po prostu doskonały” - napisała nasza czytelniczka Monika Gorowa ze Świebodzina, która nadesłała przepis.

40 g drożdży 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki
CZYTAJ DALEJ

Jezu, Ty się tym zajmij!

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Sr. Amata CSFN

Rozważania do Ewangelii Łk 21, 1-4.

Poniedziałek, 25 listopada. Dzień powszedni albo wspomnienie św. Katarzyny Aleksandryjskiej, dziewicy i męczennicy
CZYTAJ DALEJ

Przygotowania do adwentu

2024-11-25 09:44

Ks. Stanisław Gurba

W ramach cotygodniowych spotkań KSM Junior, dziecięcej grupy działającej przy parafii pw. św. Jadwigi Królowej w Ostrowcu Świętokrzyskim, na zajęciach plastycznych dzieci z pomocą rodziców wykonały szopkę.

Grota została przygotowania nieco wcześniej, z gipsu ceramicznego. - W czasach Jezusa wiele domostw w Betlejem, szczególnie tych ubogich, znajdowało się w jaskiniach. Stąd większość historyków jest zdania, że wspomniana w Ewangelii św. Łukasza stajnia w rzeczywistości była grotą. Tak też zrobiliśmy w przypadku naszej szopki. Postacie, zwierzęta i rośliny wykonały same dzieci z papieru. Elementy wyposażenia szopki są zgodne z tradycją zapoczątkowaną przez św. Franciszka z Asyżu: Święta Rodzina (Jezus, Józef i Maryja), wół i osioł, owieczki oraz chóry anielskie. Jest też sianko i drzewo palmowe - informuje ks. Stanisław Gurba, opiekun grupy.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję