Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Szparagi i ich wpływ na zdrowie

Dzięki zawartości wielu witamin oraz związków biologicznie czynnych to warzywo przynosi korzyści zdrowotne.

Niedziela Ogólnopolska 23/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szparagi to dwupienna, wieloletnia roślina, należąca do gromady okrytozalążkowych. Szparagi uprawiane są w krajach o umiarkowanym klimacie. Największe obszary uprawy znajdują się w Azji – głównie w Chinach, w Europie – głównie w Niemczech i Hiszpanii oraz w Ameryce Południowej – w Peru. W Polsce produkcja szparagów koncentruje się głównie na terenach województwa lubuskiego oraz w Wielkopolsce. Zbiór szparagów rozpoczyna się w okolicach maja i trwa do końca czerwca.

Jest to warzywo o niskiej wartości energetycznej – 18 kcal/100 g, dzięki czemu szparagi są świetnym produktem dla osób dbających o prawidłową masę ciała. Mimo że w 100 g znajduje się niecałe 2 g białka, warzywo to odznacza się dużą zawartością aminokwasów egzogennych – czyli takich, które organizm musi dostarczyć z pożywieniem. W 100 g warzywa znajduje się 0,12 g tłuszczu oraz 3,9 g węglowodanów, z czego ponad połowę stanowi błonnik pokarmowy. Szparagi są źródłem witaminy A, występującej w formie ekwiwalentu retinolu, witamin: E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego oraz witaminy C. Warzywo to jest również źródłem potasu, żelaza oraz fosforu. Szparagi zachowują odpowiedni stosunek zawartości sodu do potasu, dzięki czemu mają wpływ na prawidłową gospodarkę wodną w organizmie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Zawartym w szparagach flawonoidom przypisuje się działanie przeciwnowotworowe oraz antybiotyczne. W szczególności dolne oraz środkowe części pędów bogate są w kwas kumarowy oraz ferulowy. Ten drugi ma silne właściwości antyoksydacyjne. Może być stosowany w prewencji schorzeń takich jak: alzheimer, cukrzyca, nowotwory, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze oraz schorzeń o podłożu zapalnym. Zawarte w szparagach sterole wykazują zdolności obniżające stężenie cholesterolu we krwi.

Szparagom przypisuje się również działanie moczopędne oraz przeczyszczające. Konsumpcja szparagów może wspomóc leczenie reumatyzmu, zaburzeń trawiennych oraz opóźnić procesy starzenia. W lecznictwie wykorzystywany jest również surowy sok ze szparagów. Stosuje się go w problemach z nerkami, pęcherzem moczowym czy w owrzodzeniach żołądka i jelit. Okłady z soku mogą być ponadto pomocne w leczeniu chorób skóry, takich jak np. egzema, łuszczyca czy trądzik.

Sposób przygotowywania szparagów zależy od ich rodzaju. Zielonych szparagów, w przeciwieństwie do białych, nie trzeba obierać. Szparagi wymagają krótkiej obróbki termicznej. W celu zachowania wszystkich wartości odżywczych należy je zblanszować lub ugotować na parze. Dobrze komponują się z gorącymi i zimnymi sosami, np. musztardowym czy winegret. Ich właściwości sprawiają, że szparagi można wykorzystać jako składnik różnych dań, np.: zupy kremu, sałatki, zapiekanki czy omletu.

2024-06-04 12:34

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dla zdrowia ciała i ducha

Niedziela Ogólnopolska 3/2025, str. 72-73

[ TEMATY ]

zdrowie

postanowienia

Adobe Stock

Styczeń to okres, w którym często planujemy cały rok i podejmujemy ważne decyzje. Zachęcam do stworzenia mapy marzeń i postanowień, która ułatwi ich realizację.

Warto stworzyć listę tego, co chcemy osiągnąć w nadchodzącym roku i w jaki sposób chcemy to uczynić. Można ją umieścić w widocznym miejscu, aby wzmacniać swoją motywację do działania. Jeśli zamierzam np. wejść na Kasprowy Wierch, muszę mieć dobrą kondycję zdrowotną. Osiągnę ją poprzez treningi, np. 4 razy w tygodniu nordic walking, zrzucenie wagi o 10% przez zmianę diety... Warto wyznaczyć sobie etapy działania, jeśli cel jest do osiągnięcia w dalszej przyszłości. Proponuję skupić się na następujących elementach postanowień:
CZYTAJ DALEJ

Ks. prałat Henryk Jagodziński nuncjuszem apostolskim w Ghanie

[ TEMATY ]

nominacja

dyplomacja

diecezja kielecka

kolegium.opoka.org

Ks. prałat dr Henryk Jagodziński – prezbiter diecezji kieleckiej, pochodzący z parafii w Małogoszczu, został mianowany przez Ojca Świętego Franciszka, nuncjuszem apostolskim w Ghanie i arcybiskupem tytularnym Limosano. Komunikat Stolicy Apostolskiej ogłoszono 3 maja 2020 r.

Ks. Henryk Mieczysław Jagodziński urodził się 1 stycznia 1969 roku w Małogoszczu k. Kielc. Święcenia prezbiteratu przyjął 3 czerwca 1995 roku z rąk bp. Kazimierza Ryczana. Po dwuletniej pracy jako wikariusz w Busku – Zdroju, od 1997 r. przebywał w Rzymie, gdzie studiował prawo kanoniczne na uniwersytecie Santa Croce, zakończone doktoratem oraz w Szkole Dyplomacji Watykańskiej. Jest doktorem prawa kanonicznego.
CZYTAJ DALEJ

Ojciec Bruno, współbrat papieża Leona XIV

2025-07-09 15:24

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Foto archiwum o. Bruno Silvestrini

Ojciec Bruno Silvestrini pochodzi z włoskiego regionu Marchii (Marche). Urodził się w cieniu bazyliki Matki Bożej z Loreto, w małej miejscowości Porto Recanati. W tym to miejscu Fryderyk II Szwabski, wnuk Fryderyka Barbarossy, zbudował zamek, aby bronić skarbca Świętego Domku w Loreto. Dlatego jego miejscowość jest silnie związana z kultem Madonny, a on jest zakochany w Maryi Dziewicy. Przez okno swojego domu, mógł z daleka oglądać kopułę maryjnego sanktuarium. Nawet teraz, za każdym razem kiedy wraca do domu i widzi kopułę bazyliki w Loreto, jego serce się raduje.

Ten augustianin, wyświęcony w 1981 roku, po piastowaniu różnych stanowisk w Kościele i w swoim zakonie, jest dziś Zakrystianem Papieskim (po włosku funkcja ta nazywa się: custode del Sacrario Apostolico) i współpracuje z Biurem Celebracji Liturgicznych Papieża. Łączą go bliskie związki ze swoim współbratem, Leonem XIV, który jada obiad w ich augustiańskiej wspólnocie zamieszkującej w małym klasztorze niedaleko Kaplicy Sykstyńskiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję