Regularne stosowanie ziół powinno się rozpocząć jeszcze w trakcie hospitalizacji i, oczywiście, powinno być utrzymywane w okresie późniejszym. Ich regularne i wytrwałe stosowanie daje niemal pewność uchronienia się przed przewlekłym zapaleniem wątroby i jej późniejszą marskością.
Niżej podane zestawy ziół stosuje się kolejno: w czasie leczenia, we wczesnym, a następnie późnym okresie zdrowienia.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Zestaw ziół na okres leczenia szpitalnego: 50 g ziela rdestu ptasiego, 50 g kwiatków rumianku i 50 g ziela pięciornika gęsiego oraz po 25 g kwiatów bzu czarnego i kwiatów wrzosu, ziela hyzopu, ziela drapacza lekarskiego i kłączy tataraku. Dwie-trzy łyżki tej mieszanki należy zalać w termosie 2,5 szklanki wrzącej wody, po czym szczelnie zamknąć na godzinę. Spożywać 2/3 szklanki trzy razy dziennie, wypijając napar między posiłkami.
Zestaw na okres wczesnego zdrowienia, czyli 3-4 miesiące po ujawnieniu infekcji. Należy zmieszać po 50 g ziela rzepiku, krwawnika i korzenia mniszka oraz po 25 g ziela dziurawca, kwiatu kasztanowca i ziela glistnika. Dwie łyżki tej mieszanki zalać 2 szklankami wrzątku i trzymać pod przykryciem 30 min. Odstawić na 10 min i przecedzić. Pić 1/2 szklanki trzy-cztery razy dziennie przed posiłkami.
Reklama
Zestaw ziół na okres późnego zdrowienia, czyli 5-8 miesięcy po ujawnieniu infekcji. Należy zmieszać po 50 g ziela pięciornika gęsiego, fiołka trójbarwnego i korzenia cykorii oraz po 25 g liści mięty pieprzowej, kory wierzbowej i liści ruty. Półtorej łyżki ziół zalać 2 szklankami wrzątku; trzymać pod przykryciem 30 min, przecedzić i pić trzy-cztery razy dziennie po 1/2 szklanki między posiłkami.
Do wspomagania leczenia wirusowego zapalenia wątroby stosuje się, do wyboru, jeden z poniższych przepisów do przygotowania i stosowania ziół:
1. Dawkę odwaru z mieszanki ziół z odpowiedniego okresu (patrz powyżej) w ilości 1/2-2/3 szklanki studzimy do letniej temperatury, dodajemy 1-2 łyżki miodu, wszystko mieszamy i wypijamy między posiłkami, pamiętając, że dobowa dawka miodu powinna wynosić minimum 60 g, tj. ok. 3 łyżek stołowych.
2. W sokowirówce miksujemy 1/2 kg marchwi, 1/2 kg ogórków i 1/2 kg buraczków ćwikłowych. Zlany do słoika sok trzymamy w lodówce. Zażywamy po lekkim podgrzaniu dwa razy dziennie, dodając 2 łyżki miodu, który przed wypiciem rozprowadzamy. Dobrze, gdy warzywa pochodzą z uprawy ekologicznej, są bez sztucznych nawozów, zwłaszcza azotowych. Uzyskany sok, w temperaturze 0-5°C, można przechowywać w lodówce nawet przez 3 dni. Dobowe spożycie miodu w tym okresie leczenia to także co najmniej 60 g.
3. W 1/2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody rozprowadzamy 1-2 łyżki miodu. Taką dawkę zażywamy cztery razy dziennie, 1,5 godz. przed posiłkami i bezpośrednio przed snem. Całodobowa porcja miodu w tej wersji to 60-120 g. Taką kurację prowadzimy przez okres 4-6 miesięcy, robiąc przerwę w połowie kuracji na 4-6 tygodni.
Tylko wytrwałe, systematyczne stosowanie ziół według zamieszczonych wskazań może pomóc w powrocie do zdrowia.
Cenne fosfolipidy
Zarówno w szpitalnym, jak i domowym leczeniu wirusowego zapalenia wątroby stosuje się pochodzące m.in. z nasion soi nieodzowne fosfolipidy, określane skrótem EPL. Wirusy powodują m.in. uszkodzenie błon komórek wątroby oraz wewnątrzkomórkowych błon biologicznych. Błony te wytwarzane są m.in. przez fosfolipidy. Fosfolipidy wspomagające regenerację komórek wątroby znajdują się w niemal wszystkich pszczelich wytworach. Zawierają je też gotowe preparaty.