Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 jabłka
5 dag rodzynek
kilka suszonych moreli
1 jajko
0, 5 l soku jabłkowego
1 łyżka żelatyny
sól, pieprz, kolendra
Wykonanie:
Schab opłukać, naciąć w połowie, ze środka wyciągnąć część mięsa, oprószyć solą, pieprzem i kolendrą, pozostawić w lodówce na godzinę. Wykrojoną część mięsa zemleć, wymieszać z jajkiem, kawałkami jabłka, rodzynkami i pokrojonymi morelami. Masę nałożyć do środka schabu, mięso obwiązać sznurkiem. Piec w temp. 180°C przez 1-1,5 godz.
Podawać na gorąco jako drugie danie. Można też podać na zimno, w galarecie. Ostudzony schab należy pokroić w plastry, sok zagotować, wymieszać z napęczniałą żelatyną, ostudzić.
Mięso zalać galaretą i schłodzić.
Pomóż w rozwoju naszego portalu