(Przepis na 2 porcje)
1,5 szklanki soku jabłkowego (może być z esencjonalnego kompotu), 1/2 szklanki wody, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki wody, 2 łyżki cukru (kto lubi, może dodać nieco więcej), 1 łyżka rodzynków, 5 sztuk migdałów, 2 suszone morele.
W wodzie gotujemy pokrojone w cienkie paski morele, gdy są miękkie - odstawiamy do przechłodzenia. Do letnich dodajemy rodzynki, by napęczniały. Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy z łupek, kroimy
w paseczki.
Sok zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozdrobnione wszystkie bakalie, wraz z wodą, w której się gotowały. Całość zagotowujemy, łączymy z mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie i gotujemy razem
przez 2 min, cały czas mieszając, by nie powstały grudki, a mąka straciła smak surowizny.
Kisiel rozlewamy do miseczek. Podajemy wychłodzony, ale nie zimny. Kto lubi, może polać kisiel łyżką słodkiej śmietany.
Pomóż w rozwoju naszego portalu