Reklama

Z naszej kuchni

Na drugie danie

Niedziela Ogólnopolska 46/2003

Potrawy przygotowała p. Mariola

Potrawy przygotowała p. Mariola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gołąbki z włoskiej kapusty

(Przepis na 6 porcji)

1 duża, lekko związana główka włoskiej kapusty.
Farsz: 2 gotowane lub upieczone piersi z kurczaka, 1 cebula, 25 dag pieczarek, 1 kopiasta łyżka tartej bułki, 2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony), tłuszcz do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Sos: 1 szklanka śmietany, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka lub przyprawy do zup.

Reklama

Obraną z wierzchnich, grubych, zielonych liści kapustę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą, dodajemy po łyżeczce soli i cukru, zagotowujemy, trzymamy we wrzątku nie dłużej jak 5 min - wylewamy na sito, odstawiamy do wychłodzenia i odsączenia.
Farsz: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i posiekane nożem mięso, składniki razem zasmażamy, często mieszając; dodajemy tartą bułkę, przyprawy i koperek. Gdy farsz jest zbyt ścisły, dodajemy łyżkę rosołu; gdy zbyt lekki - trochę tartej bułki. Przestudzone liście kapusty rozkładamy na desce, na nich - w równych ilościach - układamy porcje farszu, zwijamy, spinamy szpadkami lub obwiązujemy bawełnianą nitką. Pozostałymi liśćmi wykładamy spód wysmarowanej tłuszczem brytfanki, na nich układamy gołąbki, całość lekko oprószamy przyprawami, podlewamy niewielką ilością wody, w której gotowała się kapusta, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Gołąbki puszczą sporo sosu.
Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do sosu, zagotowujemy, trzymamy chwilę na ogniu, by mąka straciła smak surowizny; gdy trzeba - doprawiamy do smaku. Sos powinien być gęsty, aromatyczny i jasny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Omlet dla smakosza

(Przepis na 2 porcje)

Biała część dorodnego pora, 1 łyżka masła, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 1 łyżka pikantnego keczupu, 4 jajka, 4 łyżki mleka.

Dokładnie wymyty por kroimy w cienkie krążki, zasmażamy na maśle, często mieszając. Gdy zmięknie, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, keczupem i dusimy pod przykryciem przez 5-7 min.
Jajka lekko ubijamy z mlekiem - powinny się spienić i dokładnie połączyć, zalewamy nimi usmażone pory. Patelnię przykrywamy i na średnim ogniu smażymy omlet tak długo, aż jego wierzch będzie całkowicie ścięty. Podajemy prosto z patelni, na wygrzanym talerzu, przekrojony na połowę, z dodatkiem pikantnej sałatki z pomidorów lub z pikantnym gorącym sosem, np. pomidorowym lub grzybowym.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sosnowiec: Nie żyje mężczyzna postrzelony przez policjantów po ataku maczetą

2025-07-31 08:52

[ TEMATY ]

Sosnowiec

atak

Adobe Stock

Policjanci z Sosnowca użyli broni palnej wobec agresywnego mężczyzny z maczetą. W wyniku odniesionych obrażeń mężczyzna zmarł w szpitalu – poinformowała w czwartek o poranku Komenda Wojewódzka Policji w Katowicach.

Według relacji mundurowych, interweniowali oni około godz. 5.00 na ul. Stanisława Mikołajczyka w Sosnowcu. Zostali wezwani do pobudzonego mężczyzny, który poruszał się z maczetą w dłoni, a wcześniej miał uszkodzić zaparkowane samochody i autobus.
CZYTAJ DALEJ

Casa Polonia w Rzymie wystartowała

Zapraszamy do oglądania relacji na żywo z obchodów Jubileuszu Młodych 2025 w Rzymie

Zapraszamy do oglądania relacji na żywo z obchodów Jubileuszu Młodych 2025 w Rzymie.
CZYTAJ DALEJ

Młodzi neofici zachwyceni spotkaniem z Papieżem

2025-07-31 09:03

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Vatican Media

Choć odbyło się na marginesie jubileuszowych wydarzeń, dla wielu młodych ludzi pozostaje jednym z najmocniejszych doświadczeń nie tylko rzymskiej pielgrzymki ale i życia chrześcijańskiego. Mowa o audiencji u Leona XIV, w której wzięło udział kilkuset nowo ochrzczonych młodych Francuzów. Zwracając się do nich po francusku, Papież przypomniał im teologiczne znaczenie chrztu i zachęcił do przeżywania wiary w sposób jak najbardziej konkretny – wbrew konwenansom, przyzwyczajeniom i wygodzie.

„Łaska”, „coś wyjątkowego”, „coś niesamowitego” – tak opisywali swoje przeżycia osiemnastoletni Timéo (18 lat) i jego o pięćlat starsza siostra Luna, tu po wyjściu z Auli Błogosławieństw, gdzie we wtorek po raz pierwszy w swoim młodym życiu spędzili kwadrans z Papieżem Leonem XIV. Wraz z kilkuset katechumenami i neofitami z Francji, kilkoma pielgrzymami z innych krajów Europy (Szwajcarii, Austrii, Włoch), a także z licznymi francuskimi biskupami, młodzi pielgrzymi z Cambrai nie mogli sobie wyobrazić lepszego wprowadzenia nie tylko w Jubileusz Młodzieży ale i we wciąż bardzo młode życie chrześcijańskie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję