Reklama

Z naszej kuchni

Zapiekanki najlepiej smakują w zimie

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekane ziemniaki

(Przepis na 4 porcje)

6 jednakowej wielkości ziemniaków, 1 cebula, olej do zasmażenia, 2 kopiaste łyżki drobno pokrajanego, chudego boczku, 1 łyżka siekanego koperku (może być mrożony), 1 duża filiżanka utartego żółtego sera, 4 duże łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania formy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dokładnie wyszorowane ziemniaki zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok. 10-12 min (w zależności od wielkości ziemniaków) - powinny być na pół miękkie. Wyjmujemy cedzakową łyżką (nie popęka skórka) i odkładamy do przechłodzenia.
Na oleju zasmażamy boczek i posiekaną cebulę, gdy skwarki będą chrupiące, a cebula się zeszkli, zestawiamy z ognia. Przechłodzone ziemniaki kroimy wzdłuż na połowę, ostrą łyżeczką wybieramy większą część miąższu, rozdrabniamy, łączymy z boczkiem i cebulą, dodajemy koperek, przyprawy, wyrabiamy na jednolitą masę. Farszem nadziewamy wydrążone ziemniaki, układamy w naczyniu do zapiekania, na każdej połówce układamy dość dużą porcję sera wymieszanego ze śmietaną i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 20-25 min. Czas zapiekania zależy od wielkości ziemniaków. Zapiekanka jest gotowa, gdy ser się rozpuści, a wierzch lekko zrumieni. Podajemy z zasmażaną kwaszoną kapustą lub inną lubianą jarzyną. Danie dobrze smakuje z sezonową surówką, z dodatkiem szklanki soku pomidorowego.


Zapiekanka z brukselki

(Przepis na 6 porcji)

Reklama

1 opakowanie mrożonej brukselki, 1/2 kg mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego (pół na pół), 2 dorodne pomidory (mogą być pomidory we własnym sosie - z puszki), sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki oleju do mięsa, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka musztardy, tłuszcz do smażenia klopsów i wysmarowania formy.
Sos: 1 duża filiżanka utartego żółtego sera, 2 jajka, 1 szklanka kwaśnej śmietany, sól, pieprz, duża szczypta utartej gałki muszkatołowej.

Brukselkę wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną i ocukrzoną wodę, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min. Cedzimy, pozostawiamy na sicie do wychłodzenia.
Mięso przyprawiamy olejem, posiekanym czosnkiem, musztardą, solą, pieprzem, przesianym przez sito majerankiem. Formujemy zgrabne klopsy wielkości główek brukselki, oprószamy delikatnie mąką i rumienimy na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron (krótko).
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania dajemy na przemian brukselkę i klopsy, na wierzch rozkładamy plastry pomidorów - wcześniej pozbawione skórki, całość polewamy sosem.
Sos: Składniki sosu dokładnie mieszamy, najlepiej robotem. Gdy sos się lekko spieni, zalewamy potrawę, wstawiamy do nagrzanego do 200o C piekarnika na 20-25 min. Czas pieczenia zależy od wielkości zapiekanej warstwy. Podajemy, gdy wierzch lekko się zrumieni, z ziemniakami purée lub frytkami i szklanką soku warzywnego czy filiżanką czerwonego, czystego barszczu.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowy Sącz: Pożar zabytkowego kościoła p.w. Św. Heleny

2024-06-16 23:08

[ TEMATY ]

pożar

archiwum KM PSP Nowy Sącz/gov.pl

W niedzielę rano wybuchł pożar w zabytkowym, drewnianym kościele Świętej Heleny w Nowym Sączu. Spaleniu uległo prezbiterium XVII-wiecznej świątyni; z zalanego wnętrza strażacy zdążyli wynieść m.in. zabytkowe obrazy i tabernakulum.

Pożar zauważono po godzinie 5.00. Chociaż konstrukcja świątyni ocalała, to część prezbiterium jest zwęglona, a wnętrze zostało zalane wodą.

CZYTAJ DALEJ

Po co ten rząd rządzi?

2024-06-15 11:51

[ TEMATY ]

Samuel Pereira

Materiały własne autora

Samuel Pereira

Samuel Pereira

Codziennie słyszymy o rozliczeniach Prawa i Sprawiedliwości, które mają odwrócić uwagę od tego co się dzieje od grudnia zeszłego roku, a zamieniły się w groteskę, gdy np. Dariusz Joński przed wyborami za wszelką cenę chce ściągnąć na przedstawienie Daniela Obajtka (i to w sprawie, która w żaden sposób nie dotyczy jego i Orlenu, którym zarządzał), a gdy jest już po wyborach, to Joński niczym pingwinek z mema – już nie chce przesłuchiwać byłego prezesa największego koncernu paliwowego w tym rejonie Europy.

Boi się, że usłyszy, że zmiana władzy przyniosła Orlenowi spadek wyników w pięciu na sześć kluczowych biznesach? Albo Polacy dowiedzą się o wielkich odpisach obciążających wyniki 2023 r. m.in. przez opłaconą ropę, która nie dotarła do spółki? W czasie takiego posiedzenia komisji mogłaby paść również informacja o tym, że dzięki uśmiechniętej koalicji polski gigant paliwowo-energetyczny zaliczył duży zjazd w wynikach za pierwszy kwartał. Po co to komu, jak mają igrzyska trwać. Pogadajmy lepiej o Mateckim na dachu Sejmu.

CZYTAJ DALEJ

Złoty jubileusz

2024-06-16 16:32

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

Parafia Matki Bożej Królowej Polski w Sandomierzu świętowała jubileusz 50-lecia powstania.

Uroczystej Eucharystii przewodniczył Biskup Sandomierski Krzysztof Nitkiewicz, który udzielił również sakramentu bierzmowania.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję