Reklama

Z naszej kuchni

Makaron - lekko strawny i zdrowy

Wiele osób uważa, że makarony tuczą. To błędna i niesprawiedliwa opinia. Nie tuczą makarony, lecz dobrane do nich "dodatki" - i nadmierny apetyt.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Węgierski przysmak. Przepis na 4 porcje

2 szklanki tłustego białego sera, 1 szklanka mąki, 4 jajka, 2 kopiaste łyżki masła (może być topione), 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 szklanka lekko kwaśnej, gęstej śmietany, skórka z całej cytryny, 2 kopiaste łyżki sułtanek (rodzynki w dobrym gatunku), 4 łyżki cukru, sól, tłuszcz i tarta bułka.
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy. Z sera, mąki, jednego jajka, łyżki śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie sprężyste i pulchne, okrywamy je ściereczką i kładziemy do lodówki. Po godzinie na wysypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto i wychłodzonym w lodówce nożem kroimy średniogruby makaron. Gotujemy krótko (3-4 min) w lekko osolonej wodzie, szybko cedzimy i wykładamy na szeroki półmisek - do wychłodzenia.
Przygotowujemy masę: masło ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe żółtka, śmietanę, skórkę z cytryny, odsączone rodzynki, pianę ubitą z białek. Masę delikatnie łączymy z przechłodzonym makaronem, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do wygrzanego piekarnika (200oC) i zapiekamy, aż się ładnie zrumieni. Danie jest doskonałe na ciepło i na zimno.

Makaronowy rarytas. Przepis na 4 porcje

50 dag dobrego makaronu (krótka krajanka, świderki itp.), 20 dag kabanosów, lub innej dobrej wędliny, 1 duża cebula, 2 strąki świeżej, czerwonej papryki, sól, pieprz, pieprz Cayenne, mielona słodka papryka, kilka listków świeżej bazylii, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, 2 łyżki siekanej zieleniny (może być kompozycja), 4 łyżki dobrze podsuszonego, utartego białego sera, np. Solan.
W wodzie z solą i 2 łyżkami oleju gotujemy makaron przez 2 min - krócej niż w przepisie.
Na łyżce masła podsmażamy, nie rumieniąc, drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienki "makaronik" papryki, przez chwilę zasmażamy, dodajemy pokrojone kabanosy i przyprawy, składniki łączymy, przykrywamy naczynie i trzymamy w ciepłym miejscu. Odcedzony makaron przekładamy do wygrzanej salaterki, dodajemy pozostałe masło i drobno posiekane listki bazylii. Całość delikatnie mieszamy, aż masło się rozpuści. Robimy cztery wgłębienia, w które nakładamy - w równych ilościach - zasmażone kabanosy, wszystko posypujemy utartym serem i zieleniną. Podajemy na stół natychmiast po przygotowaniu, koniecznie na wygrzanych talerzach z dodatkiem delikatnej w smaku surówki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Boże ojców naszych, wielki i miłosierny! Panie życia i pokoju, Ojcze wszystkich ludzi. Twoją wolą jest pokój, a nie udręczenie. Potęp wojny i obal pychę gwałtowników. Wysłałeś Syna swego Jezusa Chrystusa, aby głosił pokój bliskim i dalekim i zjednoczył w jedną rodzinę ludzi wszystkich ras i pokoleń.
CZYTAJ DALEJ

Kalendarz Adwentowy: Radość pośród pytań

2025-12-13 20:09

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Karol Porwich/Niedziela

• Iz 35, 1-6a. 10, • Jk 5, 7-10, • Mt 11, 2-11
CZYTAJ DALEJ

Rusza kolejna edycja akcji „Kolędnicy Misyjni”

2025-12-16 18:05

[ TEMATY ]

kolędnicy misyjni

Sri Lanka

Vatican Media

Już od ponad 30 lat w okresie Bożego Narodzenia kolędnicy misyjni spieszą z pomocą rówieśnikom z różnych krajów. Są to grupy dzieci, młodzieży, rodziców, opiekunów i animatorów zaangażowanych w działalność Papieskiego Dzieła Misyjnego Dzieci. Odwiedzają domy, niosąc radość z narodzenia Chrystusa, a jednocześnie pomagają najbardziej potrzebującym dzieciom świata.

„Co to znaczy kolędować? – zadaje pytanie ks. Maciej Będziński, dyrektor krajowy PDM, i wyjaśnia: – To znaczy ze śpiewem nieść radość Bożego Narodzenia. Takie kolędowanie znają nasi dziadkowie i rodzice, a my do tego dodajemy to, co najważniejsze, to znaczy Ewangelię”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję