Reklama

Z naszej kuchni

Potrawy z mielonego mięsa

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nadziewane sznycle - przepis na 4 porcje

0,5 kg mielonego mięsa - może być wieprzowo-wołowe, 2 jajka, 2 łyżki tartej bułki lub pszennych otrąb, 4 łyżki mleka, 1 cebula, sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku (przesianego przez sitko), tłuszcz do smażenia.

Farsz: 25 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka siekanej zieleniny (może być mrożona), sól do smaku.
Z mięsa, dodatków i przypraw wyrabiamy jednolitą, mięsną masę, dzielimy na cztery części, formujemy płaskie sznycelki.
Farsz: Posiekaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki lekko podsmażamy, gdy puszczony przez grzyby sok wyparuje, lekko solimy i łączymy z zieleniną.
Porcje farszu rozkładamy na sznyclach, zasklepiamy, oprószamy delikatnie mąką (najlepiej przez sitko) i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Podajemy z ziemniakami z wody lub ziemniakami pureMe, z ryżem ugotowanym na sypko lub kluseczkami z półfrancuskiego ciasta z dodatkiem sezonowej surówki lub sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym lub śmietaną.

Zrazy w sosie przepis na 4 porcje

50 dag mielonego mięsa (może być z kilku gatunków), 2 łyżki tartej bułki, 1 jajko, 1 duża cebula, sól, pieprz,
1 łyżeczka majeranku koniecznie przesianego przez sitko, 2-3 łyżki mleka, mąka krupczatka do panierowania, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka keczupu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, tłuszcz do smażenia.
Posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zeszkli. Do mięsa dodajemy: podsmażoną cebulę, jajko, tartą bułkę, mleko, sól, pieprz, majeranek - i wyrabiamy jednolitą, mięsną masę. Z mięsa formujemy osiem sznycelków, lekko oprószamy maką, nadmiar mąki strząsamy i na dobrze rozgrzanym tłuszczu rumienimy je z obu stron. Najlepiej jest smażyć sznycelki razem, na większej patelni. Zrumienione zalewamy śmietaną, wymieszaną z koncentratem i keczupem. Gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku, przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu i dusimy razem ok. 10 minut.
Podajemy z grubym makaronem, z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub z ugotowanym na sypko ryżem oraz zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym lub inną, delikatną w smaku, sezonową surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czy staram się wybierać miłość, by żyć w niebie?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Łk 13, 22-30.

Niedziela, 24 sierpnia. Dwudziesta pierwsza niedziela zwykła
CZYTAJ DALEJ

Odbył się pogrzeb francuskiego „bliźniaka” bł. ks. Popiełuszki

2025-08-24 10:04

[ TEMATY ]

pogrzeb

Wikimedia (domena publiczna)

Ks. Bernard Brien był kapłanem diecezji Créteil. Zmarł w wyniku długiej choroby 6 sierpnia w Centre Hospitalier Intercommunal de Créteil, mając 77 lat. Urodził się 14 września 1947 r. – to niezwykła data, która połączyła go z bł. ks. Jerzym Popiełuszką. Obaj urodzili się dokładnie tego samego dnia i choć nigdy nie spotkali się za życia ks. Jerzego, poniekąd działali wspólnie. Pogrzeb ks. Briena odbył się w czwartek 21 sierpnia o godz. 10:00 w kościele św. Mikołaja w St Maur des Fossés.

Jak zrelacjonował „Le Pèlerin”, uroczystości pogrzebowe odbyły się w posępny letni poranek. Katolicy z diecezji Créteil zebrali się, pomimo wakacji, aby uczcić pamięć 77-letniego ks. Bernarda. Uroczystości przewodniczył miejscowy biskup Dominique Blanchet. Koncelebrowało wielu lokalnych księży i kapłanów przybyłych z innych rejonów. „Pogrzeb odbył się w spokojnej i skromnej atmosferze, podkreślając ‘dyskretną miłość’ zmarłego do swoich parafian oraz jego ‘cichą siłę’” – napisał „Le Pèlerin”.
CZYTAJ DALEJ

45 lat temu powstała "Solidarność" - obchody wrocławskie

2025-08-24 18:00

AC

Wrocław: Dolnośląska “Solidarność” kończy 45 lat. Wydarzenia z sierpnia “80” na dobre wpisały się w historię naszej Ojczyzny.

W ramach wrocławskich obchodów rocznicowych odbyła się m.in. Eucharystia pod przewodnictwem abp. Józefa Kupnego. Uroczysta Msza święta odbyła się w kościele pw. św. Klemensa Dworzaka przy Al. Pracy we Wrocławiu. Metropolita wrocławski podczas homilii, nawiązując do Ewangelii mówiącej, że do Królestwa Niebieskiego wchodzi się przez ciasne drzwi, mówił o drodze sprawiedliwych, która początkowo jest ciasna, ale z czasem staje się przestronna, gdyż człowiek odnajduje na niej nadzieję, radość i pokój serca. – Znaczenie Ewangelii w życiu osobistym i społecznym dostrzegli twórcy ruchu Solidarności. Narodził się on spontanicznie i wyrósł na podłożu fundamentalnego poczucia wspólnoty między osobami i w jakimś stopniu był próbą odpowiedzi na orędzie św. Jana Pawła II, wygłoszone w czasie jego pierwszej pielgrzymki do Polski - wskazał abp Kupny, przypominając znaczenie działań papieża Polaka na powstanie nowego ruchu w latach 80-tych. - Bez jego nauczania Solidarności by nie było, albo miałaby inny kształt. W nauczaniu papieskim skierowanym do Polaków obok słów „Nie dajcie się zwyciężyć złu, lecz zło dobrem zwyciężajcie”, pojawiły się i drugie: „Jedni drugich brzemiona noście”. Oba sformułowania, wyrastające z ducha i z nauczania Chrystusa, stały się fundamentem tożsamości ruchu Solidarności – podkreślał abp Kupny.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję