Bardzo łatwe do przygotowania i smaczne, szczególnie chętnie
jadane "w towarzystwie" popołudniowej czarnej kawy - ale nie tylko.
Podstawą deseru może być puch z kaszy manny lub kaszki
kukurydzianej, legumina śmietankowa bądź owoce - świeże tzw. miękkie,
np. czarne jagody, lub owoce z kompotu - gruszki, jabłka, brzoskwinie
czy drylowane wiśnie. Doskonale smakuje kompozycja ubitej na puch
kaszy manny przybranej dużą porcją pokrojonych w cienkie plasterki
brzoskwiń, zalana gorącym sosem czekoladowym. Ile pań domu, tyle
pomysłów na ciekawe i bardzo smaczne desery.
Sos mleczny - przepis na 4 duże lub 6 mniejszych porcji
1 i 1/3 szklanki mleka, 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
2 żółtka, 3 płaskie łyżki cukru pudru, mały cukier waniliowy.
W 1/3 szklanki mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną,
pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i - cały czas mieszając
- łączymy z mlekiem, w którym została rozprowadzona mąka ziemniaczana.
Zagotowujemy i - cały czas mieszając - trzymamy na niewielkim ogniu
przez minutę, by mąka straciła smak surowizny. Po zestawieniu z ognia
od czasu do czasu sos mieszamy, by nie powstał kożuszek. Utarte na
puch żółtka z cukrem pudrem łączymy z ciepłym, ale nie gorącym sosem
i lekko ubijamy, by sos stał się puszysty, o lekko aksamitnej konsystencji.
Ciepłym zalewamy wychłodzone owoce i od razu podajemy.
Sos waniliowy - przepis na 4 porcje
1 szklanka mleka, 3 żółtka, 3 płaskie łyżki cukru pudru, cukier
waniliowy, 1 łyżeczka świeżego masła.
Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i masłem. W większym
kubeczku ucieramy żółtka z cukrem pudrem na puch. Do masy wlewamy,
cały czas mieszając, cienkim strumyczkiem gorące, ale nie gotujące
się mleko i ubijamy, aż sos zgęstnieje i nabierze lekko puszystej
konsystencji. Ciepłym zalewamy przygotowane owoce lub kaszki i od
razu podajemy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu