Reklama

Z naszej kuchni

Coś słodkiego, coś pysznego na Dzień Matki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tydzień kończy najmilsze, najserdeczniejsze ze świąt - Dzień Matki. Oto propozycje, by uczcić ten dzień czymś smakowitym i niezbyt trudnym do przygotowania.

Owoce w sosie czekoladowym - przepis na 4 porcje

8 połówek brzoskwiń lub 8 połówek gruszek z kompotu, 8 łyżeczek konfitur z wiśni, z aronii lub naturalnej galaretki porzeczkowej, 20 całych migdałów, wcześniej sparzonych i obranych z łupek.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sos: 3 żółtka, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka mielonej czekolady lub ciemnego kakao, 1 duży cukier waniliowy.

Na płaskich salaterkach rozkładamy owoce. W miejsce po pestkach nakładamy konfitury lub galaretkę porzeczkową, obok układamy dekoracyjnie migdały. Salaterki wstawiamy do lodówki.
Sos: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, dodajemy czekoladę lub kakao. Do ubitej masy wlewamy cienkim strumykiem - cały czas ubijając - wrzące mleko. Sos jest gotowy, gdy jego konsystencja jest lekka i puszysta.
Rada: Gdy sos będzie się trudno ubijał, naczynie z sosem wkładamy do drugiego, wypełnionego gorącą wodą i przez chwilę ubijamy.
Schłodzone owoce polewamy letnim sosem i natychmiast podajemy. Deser możemy przybrać rurkami waflowymi lub cienkimi, kruchymi ciasteczkami albo biszkopcikami szampankami.

Krem malinowy - przepis na 4 duże lub 6 mniejszych porcji

2 opakowania serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 1 opakowanie - 0,5 kg mrożonych lub świeżych malin, 1 kopiasta łyżka masła śmietankowego, 2 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, rurki waflowe, biszkopciki szampanki lub cienkie, kruche ciasteczka do przybrania.
Mrożone maliny dajemy do miseczki, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu, by odtajały. Miękkie, przecieramy przez perlonowe sito. Maliny świeże, po opłukaniu, podobnie przecieramy przez perlonowe sito. Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy - po jednym - żółtka i ucieramy nadal, aż masa stanie się jednolita. Wówczas dodajemy małymi partiami serek i nadal ucieramy. Gdy masa serowa będzie pulchna, dodajemy przetarte maliny, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i rozkładamy do pucharków. Krem wstawiamy do lodówki na pół godziny, podajemy przybrany rurkami, ciasteczkami lub biszkopcikami szampankami.

Mus ananasowy - przepis na 4 duże lub 6 mniejszych porcji

1 puszka ananasów w plastrach, 1 szklanka schłodzonego mleka, 1 opakowanie suchej śmietany typu Śnieżka, kilka rurek waflowych, utarta gorzka czekolada do posypania.
Rada: Do kremu, zamiast suchej śmietanki, można wziąć 0,25 l kremówki.
Ananasy lekko odsączamy z soku, kroimy na części, przekładamy do miksera i ucieramy na puch. Gdy mus jest zbyt ścisły, dodajemy - w ilości według potrzeby - soku. Gotowy mus wykładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, by się dobrze wychłodził.
Przed podaniem ubijamy śmietanę, nakładamy w sposób dekoracyjny na mus, przybieramy rurkami waflowymi lub innymi, drobnymi ciasteczkami. Kto lubi, może całość posypać utartą czekoladą.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ukraina: Prezydent Zełenski poinformował, że planuje wizytę w Polsce

2025-12-14 12:52

[ TEMATY ]

Ukraina

Wołodymyr Zełenski

Karol Porwich/Niedziela

Wołodymyr Zełenski

Wołodymyr Zełenski

Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski zapowiedział w niedzielę, że w najbliższy piątek, 19 grudnia, planuje złożyć wizytę w Polsce. Informację tę przekazał w rozmowie z dziennikarzami, której treść przytoczyła agencja Interfax-Ukraina.

„Jeśli chodzi o moją wizytę w Polsce, strona polska zaproponowała nam piątek. Myślę, że nie będziemy niczego odkładać. Dla nas bardzo ważne jest utrzymywanie relacji między nami a Polską” – oznajmił Zełenski.
CZYTAJ DALEJ

Kalendarz Adwentowy: Gwiazda, która odsłania serce

2025-12-14 20:27

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Karol Porwich/Niedziela

• Lb 24, 2-7. 15-17a • Mt 21, 23-27
CZYTAJ DALEJ

40. Międzynarodowy Festiwal Filmów Maksymiliany 2025 – gala finałowa i werdykty jury

2025-12-14 20:14

[ TEMATY ]

Maksymiliany 2025

Mat.prasowy

We Wrocławiu odbyła się uroczysta gala finałowa 40. Międzynarodowego Festiwalu Filmów Maksymiliany 2025, zamykająca jubileuszową edycję wydarzenia, które od czterech dekad promuje kino inspirowane wartościami chrześcijańskimi, humanistycznymi i personalistycznymi. Tegoroczne hasło festiwalu – „A nadzieja zawieść nie może” (Rz 5,5) – wyznaczyło duchowy i artystyczny wymiar całego programu.

Galę poprowadzili Jerzy Skoczylas i Agnieszka Damrych, łącząc elegancję słowa, refleksję i charakterystyczny dla jubileuszu ton wspólnotowego święta kultury. Oprawę muzyczną zapewnił duet Paulina Jeżewska (wokal) i Olek Misiewicz (fortepian), a także sami prowadzący, wykonując przedwojenne utwory związane z filmem, które nadały wieczorowi szczególny, osobisty charakter.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję