Reklama

Kłodzko

Zwyciężczynie „Wigilijnych Inspiracji”

Niedziela świdnicka 1/2011

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Najlepsze porady kulinarne, ciekawe pomysły na dekoracje wigilijnego stołu, produkt regionalny w pełnej odsłonie oraz mnóstwo dobrej zabawy zaprezentowała swoim klientom w sobotę 11 grudnia 2010 r. Galeria Twierdza Kłodzko we współpracy z Klubem Kulinarnym Hrabstwa Kłodzkiego.
Niekwestionowanym zwycięzcą w kategorii „najpiękniejszy stół wigilijny” zostały przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich z Brzeźnicy. Panie przygotowały wiele smakołyków oraz ciekawe dekoracje świąteczne, które wzbudziły zachwyt nie tylko jurorów. Każdy mógł spróbować tradycyjnego barszczu z uszkami, pierogów z kapustą, fasoli ze śliwkami, słodkiej kutii czy kompotu z suszek. Kolejne miejsca otrzymały: KGW „Tarnawiczanki” ze Starego Waliszowa i grupa „Siwy Włos” z Piławy Górnej.
Za najsmaczniejszą potrawę wigilijną zostały nagrodzone przedstawicielki KGW „Lubnowianie” z Lubnowa k. Ziębic. Druga pozycja przypadła KGW „Jarzębinki i Batiary” z Szalejowa Górnego, a trzecie miejsce na podium otrzymał „Zespół Ludowy Kądziołeczki” z Lutomii Dolnej.
„Wigilijne Inspiracje” spotkały się z ogromnym zainteresowaniem odbiorców, którzy w otoczeniu sztuki ludowej czerpali pomysły jak smacznie i gustownie przygotować święta Bożego Narodzenia. Regionalne Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentowały tym razem przygotowane przez siebie potrawy wigilijne oraz kunszt kulinarny na żywo. Najwięcej emocji przysporzyło uczestnikom oraz wykonawcom gotowanie wigilijnej zupy grzybowej i karpia. Tym bardziej, że dania poddane zostały weryfikacji przez wyjątkowo wybredne podniebienia jury konkursowego w składzie członków Dolnośląskiej Loży Kulinarnej i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Agnieszki Hajbury i Henryka Pasternaka. Nad całością ocen czuwało baczne oko Barbary Jakimowicz-Klein - autorki wielu publikacji kulinarnych i znawczyni kuchni regionalnej.
Kulinarnym zmaganiom tradycyjnie towarzyszyły występy zespołów ludowych. Młode gospodynie od koleżanek „po fachu” zgłębiały kulinarne tajniki, a panowie skrzętnie wykorzystali czas na degustację smakowitości wytworzonych rękami gospodyń przodowniczek. Na przedświątecznym kiermaszu furorę zrobiły swojskie wędliny, sery, ciasta, ekologiczne przetwory, własnoręcznie wykonane pierożki i uszka oraz dekoracyjne stroiki, bombki i inne piękne wyroby artystyczne.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2011-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kalendarz Adwentowy: Najmniejsi w ręku Odkupiciela

2025-12-10 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Karol Porwich/Niedziela

• Iz 41, 13-20 • Mt 11, 11-15
CZYTAJ DALEJ

Wartość edukacji w technikum - co warto wiedzieć przed wyborem szkoły i jak wybrać dobrze?

2025-12-11 09:55

[ TEMATY ]

Artykuł sponsorowany

Materiał sponsora

Wybór ścieżki edukacyjnej po ukończeniu szkoły podstawowej to moment, który często spędza sen z powiek zarówno ambitnym uczniom, jak i ich troskliwym rodzicom. Wiele osób wciąż żyje w błędnym przekonaniu, że jedyną słuszną drogą do osiągnięcia sukcesu jest liceum ogólnokształcące, podczas gdy rzeczywistość rynku pracy wygląda obecnie zupełnie inaczej. Technikum oferuje unikalne połączenie szerokiej wiedzy teoretycznej z praktycznymi umiejętnościami, co daje absolwentom ogromną przewagę na starcie dorosłego życia.

Współczesny rynek pracy coraz bardziej ceni konkretne twarde kompetencje, a sam dyplom magistra bez wcześniejszego doświadczenia przestaje być gwarantem szybkiego zatrudnienia. Po dobrym technikum uczeń zdobywa ceniony tytuł zawodowy oraz świadectwo dojrzałości – może więc zdecydować się na podjęcie pracy zaraz po szkole lub kontynuować naukę na studiach wyższych. Ta elastyczność sprawia, że młody człowiek nie zamyka sobie żadnej drogi rozwoju, a wręcz zyskuje dodatkowe możliwości zarobkowe jeszcze w trakcie edukacji akademickiej.
CZYTAJ DALEJ

Anglia: Z powodu rozwoju wspólnoty biskup poświęcił nowy kościół

2025-12-11 16:05

[ TEMATY ]

Anglia

Kościół Anglii

Plymouth

Wikipedia/Jabarney

Plymouth

Plymouth

Z powodu rosnącej liczby wiernych w angielskiej diecezji Plymouth biskup poświęcił nowy kościół. Powstał w wyniku innowacyjnej przebudowy zabytkowej kaplicy metodystów.

W jednym ze swoich pierwszych aktów biskupich w diecezji, Nicholas Hudson, nowy biskup Plymouth, odprawił Mszę Świętą z okazji poświęcenia nowego kościoła pw. św. Benedykta, powstałego w dawnej kaplicy metodystów, w mieście Gillingham hr. Dorset.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję