Reklama

Małe vademecum pokarmów

Zapachniało przyprawami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Na niepowtarzalny klimat Świąt Bożego Narodzenia składa się także bukiet zapachów. W większości domów pachnie choinka, unosi się zapach świątecznych potraw, szczególnie pięknie pachną ciasta. Tradycja wypiekania słodkości jest bardzo stara, ale przez wieki nie w każdym polskim domu jadano wszystkie rodzaje ciast, zależało to od statusu społecznego i materialnego. W wiejskich chatach pojawiały się kołacze, ciasteczka, czasem były to pierniczki. W dworach magnackich, szlacheckich i zamożniejszych domach mieszczańskich, do wymyślnych wypieków używano drogich przypraw. Obecnie, przy łatwym dostępie do rozmaitych artykułów spożywczych oraz upowszechnieniu przepisów kulinarnych, każdy może rozkoszować się smakiem naszych tradycyjnych ciast.
Do takich należą niewątpliwie pierniki, których jest wiele gatunków. Specyficzny smak nadaje im przyprawa, składająca się m.in. z cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, pieprzu, ziela angielskiego i wanilii. Prawdziwy piernik nie może obejść się bez miodu, orzechów, migdałów i rodzynków. W dawnej Polsce nosił nazwę miodownika. Obecna nazwa pochodzi od przyprawy korzennej, która po staropolsku nazywała się „pierną”. Aby potrawy uznane były za wyborne, musiało być pierno i szafranno, moja mościa panno. Piernik im starszy, tym lepszy. Wyrobione ciasto powinno jakiś czas odleżeć, „wypocząć" i dopiero należy je piec.
W końcu XIX w. znanych było wiele żartobliwych przepisów na najlepszy piernik. Oto jeden z nich: Słodkiego weźmij funt kochania, dziewczęcych marzeń jeden łut. Gdy mama wzbrania całowania, zamiast całusów dawaj miód.
Na stole świątecznym nie mogło się obejść bez maku. W ludowej kuchni kujawskiej mak podawano z kluskami, przyprawiając cukrem. W domach szlacheckich pieczono drożdżowe strucle z makiem, następnie je lukrowano i posypywano posiekaną skórką cytrusową. W makowym nadzieniu znajdowały się rodzynki. Tradycyjną potrawą wigilijną na polskich Kresach była kutia, przyrządzana z gotowanej pszenicy, maku, miodu, rodzynków i orzechów. Wielkim smakoszem kutii był Adam Mickiewicz.
Współcześnie do ciast świątecznych należy jabłecznik, zwany po francusku szarlotką, pięknie pachnący cynamonem, a także sernik, bogaty w bakalie i czekoladową polewę. Serniki najczęściej pachną wanilią, rumem i cytryną.
Czym właściwie są egzotyczne przyprawy? Cynamon - to suszona, wewnętrzna część kory drzewa tropikalnego, zwanego cynamonowcem cejlońskim. Wanilia jest owocem podzwrotnikowego pnącza, wanilii płaskolistnej z rodziny storczykowatych, uprawianej zwłaszcza w Meksyku i na Madagaskarze. Migdały są nasieniem owocu migdałowca zwyczajnego, drzewa uprawianego głównie w krajach śródziemnomorskich, czarnomorskich i w Kalifornii. Natomiast rodzynki - to jagody różnych odmian winorośli suszonych na słońcu.
Składnikami świątecznych ciast są też i polskie specjały: jabłka, orzechy, miód, który zasługuje na osobną gawędę. Życzę Czytelniczkom, aby udały się im wypieki, a nade wszystko życzę świętowania w atmosferze domowego ciepła, które sprzyja wspomnieniom i pozwala sięgnąć marzeniami w przyszłość.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowenna do Dzieciątka Jezus

[ TEMATY ]

modlitwa

nowenna

Dzieciątko Jezus

Karol Porwich/Niedziela

Nowenna odmawiana przed Świętami, może pomóc nam lepiej przygotować się na ten wyjątkowy czas Bożego Narodzenia. Niech tegoroczne świętowanie będzie wypełnione Bożą Miłością. Nowennę do Dzieciątka Jezus odmawiamy przed uroczystością (16-24 grudnia) lub w okresie Bożego Narodzenia.

Przyjdź, Panie Jezu
CZYTAJ DALEJ

Ronald Hicks arcybiskupem Nowego Jorku. Zastępuje kard. Dolana

2025-12-18 17:44

[ TEMATY ]

Nowy Jork

Papież Leon XIV

Bp Ronald Hicks

@Vatican Media

Ronald Hicks, nowo mianowany arcybiskup Nowego Jorku

Ronald Hicks, nowo mianowany arcybiskup Nowego Jorku

Biskup Ronald Hicks, został mianowany przez Papieża Leona XIV nowym arcybiskupem Nowego Jorku. Zastępuje w tej funkcji kardynała Tymothy’ego Dolana, który osiągnął wiek emerytalny i złożył rezygnację na ręce Ojca Świętego. Nowy arcybiskup dorastał niedaleko miejsca, gdzie wychowywał się obecny Papież. Przez kilka lat współpracował z kard. Blase Cupichem.

Nominowany przez Papieża nowy arcybiskup ma 58 lat, święcenia kapłańskie przyjął w 1994 roku, a sakrę biskupią otrzymał w 2018 roku. Oo 2020 roku był biskupem diecezji Joliet w amerykańskim stanie Illinois. Wcześniej, od 2015 roku pomagał kardynałowi Blase’owi Cupichowi w kierowaniu Archidiecezją Chicago jako biskup pomocniczy i wikariusz generalny.
CZYTAJ DALEJ

XVIII Konkurs na Wieczernikową Choinkę - drzewka już udekorowane

Świerki udekorowane przez dzieci na Jasnej Górze to już niemal stały bożonarodzeniowy zwyczaj. To w ramach Konkursu na Wieczernikową Choinkę, który odbywa się po raz 18-y, w tym roku pod hasłem: „70 lat Jasnogórskich Ślubów Narodu. Zobowiązanie, które trwa”.

Dziś przedszkolaki i uczniowie z ponad 30 placówek, losowali swoje drzewka i dekorowali własnoręcznie przygotowanymi ozdobami. Organizatorami tych wyjątkowych zmagań są: Jasna Góra i Katolickie Stowarzyszenie „Civitas Christiana” w Częstochowie przy wsparciu Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Katowicach.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję