Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Co zrobić z ciecierzycy

Ciecierzyca to wciąż u nas mało popularna roślina strączkowa. A szkoda, bo jej nasiona są bardzo sycące i bogate w różne składniki mineralne. Można z niej przygotować wiele dań.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jak gotować ciecierzycę?

Do podanych wyżej przepisów możesz użyć zarówno ciecierzycy z puszki, jak też wcześniej namoczonej i ugotowanej suchej ciecierzycy. Aby uzyskać ok. 40 dag ugotowanej ciecierzycy, potrzebujesz użyć niecałą szklankę, czyli ok. 17 dag, suchej. Należy ją wcześniej zalać zimną wodą (wystarczą 2 szklanki, czyli ok. 500 ml), i moczyć nie dłużej niż 12 godz. Ciecierzyca wchłonie sporo wody i napęcznieje. Wodę z moczenia wylej, a ciecierzycę przepłucz i umieść w garnku. Wlej do 500 ml wody i zagotuj ciecierzycę. Zmniejsz moc palnika do takiej, by całość tylko lekko mrugała, i gotuj ciecierzycę pod przykryciem do miękkości (od 1 do 1,5 godz.). Miękką ciecierzycę odcedź na sitku i pozostaw do przestudzenia.

Kotleciki

SKŁADNIKI :
* 25 dag ciecierzycy (suchej)
* 4 ząbki czosnku
* 1 cebula
* 1 łyżeczka mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka kminu rzymskiego
* 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
* 1 pęczek natki pietruszki
* sól, pieprz
* olej do smażenia

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Wykonanie:
1. Ciecierzycę namocz na noc. Rano odcedź, ugotuj w świeżej wodzie, odcedź.
2. Zmiksuj ciecierzycę z czosnkiem.
3. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, mąkę wymieszaną z sodą, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
4. Wymieszaj i dopraw do smaku.
5. Z masy formuj niewielkie kuleczki i smaż z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
6. Kotleciki podawaj ciepłe z sosem czosnkowym bądź innymi dipami.

Pasta do pieczywa

SKŁADNIKI :
* 40 dag ugotowanej ciecierzycy
* 3-4 połówki suszonych pomidorów z oleju
* 5 łyżek oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
* 3 ząbki czosnku
* 3-4 łyżki soku z cytryny lub limonki
* przyprawy: 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego, 1/3 płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.

Wykonanie:
1. Do miseczki z ciecierzycą dodaj połówki suszonych pomidorów oraz 5 łyżek oleju ze słoiczka z pomidorami, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko zblenduj.
2. Do pasty dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki. Na koniec wsyp kmin rzymski, sól i pieprz, wymieszaj.
3. Dla zaostrzenia smaku można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego oraz drobno posiekaną i podsmażoną na rumiano cebulę.

W pomidorach

SKŁADNIKI :
* 4 puszki ciecierzycy
* 1 cebula czerwona
* 4 liście laurowe
* 2 ziarna ziela angielskiego
* 2 ziarna pieprzu
* olej roślinny do smażenia
* przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
* 50 dag passaty pomidorowej
* 4 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1/2-3/4 szklanki wody
* 1 łyżka sosu sojowego
* sól, pieprz czarny.

Reklama

Wykonanie:
1. Na dnie garnka rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Smaż 2-3 minuty, do czasu, aż cebula będzie złota.
2. Ciecierzycę odcedź na sitku.
3. Do cebuli dodaj ciecierzycę oraz przyprawy, wymieszaj i duś przez kilka minut.
4. Dodaj passatę, koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy i w razie potrzeby wodę.
5. Garnek przykryj i gotuj ok. 15 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z fetą

SKŁADNIKI:
* 1 puszka ciecierzycy konserwowej
* 20 dag mieszanki sałat
* 1 opakowanie fety
* 20 dag pomidorków koktajlowych
* 1/2 małej czerwonej cebuli
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 5 łyżek delikatnej oliwy
* sok z 1/4 cytryny
* świeżo mielony kolorowy pieprz

Wykonanie:
1. Ciecierzycę odcedź.
2. Sałaty umyj i przełóż do salaterki. Dodaj posiekaną cebulę oraz umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
3. Fetę pokrój na małe kawałki. Posiekaną natkę pietruszki wyłóż na ser. Całość polej oliwą. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
4. Przyprawioną fetę wyłóż na mieszankę sałat, cebuli i pomidorów. Dodaj ciecierzycę. Całość polej dodatkowo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

2025-10-07 15:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Płatki owsiane z wiśniami

Składniki : *60 g płatków owsianych *120 ml mleka 2% *150 g wiśni *10 g wiórków kokosowych *5 g miodu
CZYTAJ DALEJ

Dr Branca Acevedo: byłam lekarką s. Łucji dos Santos, ona – moją lekarką duchową

2025-12-11 21:33

[ TEMATY ]

świadectwo

Łucja Dos Santos

red/db

Dr Branca Pereira Acevedo, która przez 15 lat opiekowała się się Łucją dos Santos, mówi, że wizjonerka z Fatimy stała się narzędziem głębokiego nawrócenia w jej życiu. „Byłam jej lekarką od ciała, ale ona była moją lekarką duchową” - powiedziała Pereira, opisując swoją relację z siostrą Łucją dos Santos. Swoimi doświadczeniami podzieliła się podczas prezentacji filmu dokumentalnego „Serce Siostry Łucji”, która miała miejsce w pałacu arcybiskupim w Alcalá de Henares. Film jest nakręciła katolicka HM Television.

Służebnica Boża Łucja, jedyne z trojga pastuszków, które dożyło późnej starości, w 1925 roku przeniosła się do miasta Tuy, w prowincji Pontevedra, w północno-zachodniej Hiszpanii gdzie mieszkała przez ponad dekadę, zanim wróciła do Portugalii i w 1949 r. wstąpiła do karmelitanek. W tym mieście wizjonerka otrzymała „nową wizytę z nieba” – objawienia Matki Bożej i Dzieciątka Jezus.
CZYTAJ DALEJ

Białoruś/ Władze w Mińsku: na wolność wyszło 123 więźniów politycznych

2025-12-13 15:02

[ TEMATY ]

Białoruś

Adobe Stock

Białoruskie władze uwolniły 123 więźniów politycznych – podało w sobotę Centrum Obrony Praw Człowieka „Wiasna”. Wśród tych osób znalazła się opozycjonistka Maryja Kalesnikawa - poinformowało w sobotę biuro prasowe białoruskiego opozycjonisty Wiktara Babaryki.

Według oświadczenia prasowego wydanego przez biuro Alaksandra Łukaszenki, na które powołała się „Wiasna”, uwolnienie więźniów wynikało z porozumienia osiągniętego przez władze w Mińsku z prezydentem USA Donaldem Trumpem.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję