Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Warzywa pełne słońca

„Addio, pomidory, przez długie złe miesiące wasz zapach będę czuł” – śpiewał Wiesław Michnikowski w Kabarecie Starszych Panów. Teraz jest właśnie ich czas. Korzystajmy więc z tych warzyw i przygotujmy niezapomniane potrawy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bruschetta

SKŁADNIKI :
* 1/2 bagietki pszennej pełnoziarnistej
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* pomidor
* 4 plastry sera mozzarella
* 1 garść świeżych listków bazylii
* szczypta pieprzu czarnego

Wykonanie:
1. Bagietkę pokrój na kromki, natrzyj startym czosnkiem (jeżeli lubisz ostrzejszy smak, możesz dać więcej czosnku), skrop oliwą.
2. Pomidora sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę, odsącz z soku.
3. Ułóż na pieczywie, dodaj starty ser.
4. Zapiekaj w piekarniku (ok. 5 min), aż ser się roztopi. Oprósz pieprzem, udekoruj bazylią.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Suszone pomidory

SKŁADNIKI :
* 2 kg mięsistych pomidorów (wybierz takie, które mają więcej miąższu, a mniej soku, np. rzymskie czy paprykowe).

Reklama

Wykonanie:
1. Pomidory umyj i osusz. Usuń szypułki, każdą sztukę przekrój wzdłuż na pół.
2. Pomidory ułóż w suszarce spożywczej, ustaw maksymalną temperaturę (70°C ) i susz bez przerwy przez 2 dni lub dłużej.
3. Dobrze wysuszone pomidory umieść w czystym i suchym słoiku. Można je przechowywać do pół roku.
4. Suszone pomidory są używane w kuchni podobnie jak suszone grzyby – do bigosu, gulaszu i innych dań jednogarnkowych. Z ususzonych pomidorów można zrobić pomidory suszone w oleju.

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI :
* 2 opakowania po 40 dag gotowych gnocchi
* 5 dag startego parmezanu,
* 20 dag mozzarelli w plastrach
Sos:
* 1 kg świeżych pomidorów
* 1 łyżka oliwy
* 1 ząbek czosnku
* 1/2 cebuli
* sól, pieprz, cukier, suszone oregano
* kilka listków bazylii.

Wykonanie:
1. Pomidory sparz, pozbądź się szypułek, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, dodaj posiekane czosnek i cebulę, a po chwili dodaj pomidory.
3. Zmniejsz ogień i podgrzewaj sos 20-30 min, aż pomidory się „rozpadną”, a część ich soku wyparuje. Sos zblenduj.
4. Dopraw szczyptą soli, pieprzu, cukru i 1 łyżeczką oregano.
5. Gotuj ok. 5 min, pod koniec dodaj posiekaną bazylię.
6. Gotowe gnocchi ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
7. Kluseczki umieść w naczyniu do zapiekania. Zalej sosem pomidorowym. Posyp parmezanem, ułóż plasterki mozzarelli.
8. Naczynie umieść w piekarniku nagrzanym do 185°C i zapiekaj ok. 15 minut.
9. Podawaj od razu po upieczeniu, przybrane listkami świeżej bazylii.

Gazpacho

SKŁADNIKI:
* 1 kg dojrzałych pomidorów
* 50 g świeżego ogórka
* 50 g zielonej papryki
* 40 g cebuli
* 1 ząbek czosnku
* 30 g octu winnego
* łyżeczka soli
* pół szklanki lub szklanka zimnej wody (według upodobania)
* 100 g czerstwej pszennej bułki – zrób z niej grzanki.

Wykonanie:
1. Pomidory obierz cieniutko ze skórki (wcześniej możesz je sparzyć, wówczas skórka łatwiej zejdzie), pokrój i przełóż do kielicha blendera.
2. Obierz ogórka oraz paprykę. Podziel na dwie części. Jedną część, cebulę oraz czosnek pokrój i dodaj do pomidorów.
3. Do warzyw dodaj pozostałe składniki, dokładnie zmiksuj z wodą i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.
4. Drugą część warzyw (ogórka i paprykę) drobno pokrój i przełóż do miseczki (można dodać czerwonej cebuli oraz pomidora).
5. Chłodnik podawaj z przygotowanymi w osobnej miseczce posiekanymi warzywami, drobnymi grzankami z bułki oraz oliwą z oliwek.

2025-07-29 13:55

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czas na jagody

Niezapomniany smak jagód kojarzy się z latem i wakacjami. Warto pokusić się o przygotowanie jagodowych smakołyków z wykorzystaniem świeżych owoców.

SKŁADNIKI : * 5 jajek * 1/2 szklanki cukru * 1 małe masło roślinne * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 3/4 kg jagód * 1 łyżeczka kisielu w proszku * 2 płaskie łyżki kaszy manny lub bułki tartej Kruszonka: * 3 łyżki cukru * 4 łyżki mąki pszennej * 5 dag masła
CZYTAJ DALEJ

Śledztwo w sprawie pochodzenia św. Andrzeja Boboli - 30 listopada mija rocznica urodzin męczennika

2025-11-27 14:08

[ TEMATY ]

św. Andrzej Bobola

śledztwo

Muzeum św. Andrzeja Boboli w Warszawie/ fot. Monika Książek

W kilku miejscach w Polsce w dniach 20-28 listopada trwa nowenna przed 434. rocznicą urodzin św. Andrzeja Boboli. Jak się okazuje, z datą i miejscem urodzenia tego świętego wiążą się ciekawe historie.

Nowenna jest odprawiana m.in. w parafii Strachocinie koło Sanoka, z której najprawdopodobniej pochodził św. Andrzej Bobola, i w sanktuarium Matki Bożej w Gietrzwałdzie, gdzie rekolekcje prowadzi proboszcz ze Strachociny ks. prał. Józef Niżnik. Do modlitwy zachęcają także media, które publikują tekst nowenny, m.in. telewizja EWTN, Radio Maryja i Telewizja Trwam, Radio Niepokalanów.
CZYTAJ DALEJ

Ogród, taras, jadalnia – jak architektura pomaga budować rodzinne relacje na co dzień

2025-11-27 13:20

[ TEMATY ]

architektura

ogród

taras

jadalnia

rodzinne relacje

envato.com

Materiał partnera

Materiał partnera

Rodzinne życie nie dzieje się wyłącznie w wielkich momentach, przy ślubach, Pierwszej Komunii czy świętach. Najczęściej rozgrywa się między poranną herbatą a kolacją, w drodze od kuchni do stołu, na krótkiej rozmowie na tarasie albo podczas wspólnego plewienia grządek. To właśnie wtedy, w pozornie zwykłych sytuacjach, buduje się bliskość, zaufanie, poczucie bycia razem. Architektura domu może temu sprzyjać, ale potrafi też skutecznie utrudnić wspólne bycie, jeśli jadalnia jest za ciasna, taras „odcięty” od wnętrza, a ogród służy jedynie jako dekoracja oglądana przez szybę. Wybierając projekt domu, decydujemy nie tylko o liczbie pokoi i wielkości garażu, lecz także o tym, czy znajdzie się w nim miejsce na długi stół, na którego końcu zawsze można dostawić jeszcze jedno krzesło, na taras, który latem staje się drugim salonem, i na ogród, w którym łatwo spotkać się w pracy i odpoczynku. Warto spojrzeć na dom jak na scenę, na której codziennie rozgrywa się historia naszej rodziny.

envato.com
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję