Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Zupy na lato

Zupy sezonowe to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych warzyw oraz skarbów lasu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Chłodnik ze szpinaku

SKŁADNIKI :
* 60 dag gęstego jogurtu naturalnego
* po kilka łyżek posiekanych koperku i szczypiorku
* 1/2 ząbka czosnku
* 15 dag świeżego szpinaku, np. baby
* 1 łyżka masła klarowanego
* po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
* 1 łyżka świeżego soku z cytryny
* 2 jajka ugotowane na twardo.

Wykonanie:
1. Jogurt wymieszaj z posiekanymi szczypiorkiem i koperkiem, dodaj przeciśnięty czosnek.
2. Szpinak umyj i oderwij ogonki.
3. Na większej patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego. Włóż szpinak, dodaj trochę wody (1/5 szklanki), przypraw solą i pieprzem.
4. Duś pod przykryciem ok. 5 min. Na koniec dodaj łyżkę świeżego soku z cytryny. Zblenduj i zostaw do wystudzenia.
5. Szpinak połącz ze schłodzonym jogurtem z ziołami, ewentualnie dopraw do smaku.
6. Chłodnik podawaj z jajkiem na twardo.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krem kurkowy

SKŁADNIKI :
* 50 dag kurek
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 ziemniaki
* 3 łyżki masła klarowanego
* 1 litr bulionu drobiowego
* sól, pieprz
* natka pietruszki i koperek.

Wykonanie:
1. Kurki zalej posoloną wodą, odstaw na 15 min, po czym dokładnie oczyść, opłucz i osącz, większe przekrój.
2. Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno.
3. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
4. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Wrzuć kurki, smaż 5 min, mieszając, dodaj ziemniaki, przesmaż.
5. Wszystkie składniki zalej bulionem. Gotuj 30-35 min.
6. Wyjmij kilka małych kurek, a całą zupę zmiksuj na gładko i przypraw solą i pieprzem.
7. Rozlej do miseczek. Udekoruj odłożonymi kurkami i zieleniną.

Jarzynowa z kurczakiem

SKŁADNIKI :
* 1 ząbek czosnku
* 2 liście laurowe
* 50 dag filetu z kurczaka
* 1 cebula
* 1 łyżka masła klarowanego
* 2 marchewki
* 4 ziemniaki
* 20 dag fasolki szparagowej
* 1/2 średniego kalafiora
* 2 płaskie łyżeczki soli
* po szczypcie mielonego pieprzu, gałki muszkatołowej, kurkumy
* 10 dag zielonego groszku (mrożony lub świeży)
* 1/2 szklanki śmietany 18%
* 2 łyżki posiekanego koperku.

Wykonanie:
1. Do garnka wlej 1,5 l wody, dodaj czosnek, liście laurowe i 1 łyżeczkę soli. Zagotuj, dołóż mięso. Gotuj 30 min. Zestaw z kuchenki. Odlej wywar – mięso zostaw na później.
2. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, zeszklij na maśle klarowanym.
3. Umyte marchewki obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa umieść w garnku. Zalej wywarem z kurczaka i gotuj 10 min.
4. Po tym czasie dodaj obraną i pokrojoną fasolkę szparagową oraz różyczki kalafiora. Dodaj przyprawy: płaską łyżeczkę soli, pieprz, gałkę, kurkumę.
5. Po 10 min gotowania dodaj zielony groszek oraz podsmażoną cebulę i gotuj jeszcze 10 min.
6. Na koniec dodaj śmietanę (do śmietany w kubku dodaj trochę gorącego wywaru i od razu wymieszaj – dopiero tak zahartowaną wlej do zupy) oraz posiekany koperek.
7. Zupę dopraw do smaku. Podawaj z pokrojonym filetem z kurczaka.

2025-07-21 18:01

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Instrument dla wszystkich

Ukulele jeszcze kilkanaście lat temu nie było w Polsce zbyt znane, dziś natomiast to jeden z najpopularniejszych instrumentów.

Niemal każdy jest w stanie nauczyć się grać na ukulele, jeśli jest gotów poświęcić trochę czasu na systematyczne ćwiczenia. Większość osób już w ciągu kilku dni potrafi opanować podstawowe akordy, co pozwala na zagranie akompaniamentu do prostych piosenek. To właśnie szybko widoczne efekty sprawiają, że ukulele jest tak popularne. Kolejną zaletą są małe rozmiary, dzięki którym instrument łatwo zabrać ze sobą. Jego dźwięk jest cichy i przyjemny, nie jest więc uciążliwy dla sąsiadów. Z powodzeniem grają na nim ludzie w każdym wieku – od dzieci po seniorów. Nawet w przypadku amatorskiego muzykowania jest to sympatyczny sposób na spędzanie wolnego czasu, a także forma muzykoterapii.
CZYTAJ DALEJ

Krówkowy Adwent z młodymi z Wałbrzycha

2025-11-22 20:49

[ TEMATY ]

adwent

Wałbrzych

kalendarz adwentowy

ks. Bartosz Kocur

Archiwum prywatne

Wspólnota „Razem” wraz z opiekunem prezentuje krówkowy kalendarz adwentowy

Wspólnota „Razem” wraz z opiekunem prezentuje krówkowy kalendarz adwentowy

Choć do rozpoczęcia Adwentu pozostał jeszcze tydzień, młodzież ze wspólnoty „Razem” działającej przy parafii Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny w Wałbrzychu już dziś zaprasza wiernych do wyjątkowego przeżycia tego szczególnego czasu.

Wraz ze swoim opiekunem ks. Bartoszem Kocurem, po raz kolejny młodzi oryginalny krówkowy kalendarz adwentowy, który łączy słodycz z codzienną modlitwą i duchową refleksją.
CZYTAJ DALEJ

Nawrocki: Polska i Czechy liderami w UE w zakresie uniezależnienia się od rosyjskiego gazu

2025-11-24 14:50

[ TEMATY ]

Czechy

Praga

Prezydent Karol Nawrocki

@Mikołaj Bujak/KPRP

Rozmowy Prezydentów. Czechy, Praga.

Rozmowy Prezydentów. Czechy, Praga.

Polska i Czechy są liderami w Unii Europejskiej w zakresie uniezależnienia się od rosyjskiego gazu – powiedział w poniedziałek prezydent Karol Nawrocki po spotkaniu ze swym czeskim odpowiednikiem Petrem Pavlem w Pradze. Oba kraje uważają Rosję za największe zagrożenie dla bezpieczeństwa Europy – dodał.

Polski prezydent wraz z małżonką Martą Nawrocką przybył w poniedziałek z oficjalną wizytą do Republiki Czeskiej. Przed południem spotkał się z Pavlem. Podczas wspólnej konferencji prasowej w Pradze Nawrocki podkreślił, że rozmowa w cztery oczy była okazją do poruszenia najważniejszych kwestii – bezpieczeństwa Europy, formatów: Grupa Wyszehradzka (V4) i Inicjatywa Trójmorza, a także współpracy gospodarczej, relacji oraz rozwoju infrastruktury.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję