Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Czas na jagody

Niezapomniany smak jagód kojarzy się z latem i wakacjami. Warto pokusić się o przygotowanie jagodowych smakołyków z wykorzystaniem świeżych owoców.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto z kruszonką

SKŁADNIKI :
* 5 jajek
* 1/2 szklanki cukru
* 1 małe masło roślinne
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 kg jagód
* 1 łyżeczka kisielu w proszku
* 2 płaskie łyżki kaszy manny lub bułki tartej
Kruszonka:
* 3 łyżki cukru
* 4 łyżki mąki pszennej
* 5 dag masła

Wykonanie:
1. Z trzech jajek oddziel żółtka od białek.
2. Do żółtek dodaj jeszcze dwa całe jajka, cukier i wszystko zmiksuj na puszystą masę.
3. Nie przestając miksować, dodawaj po łyżce masła roślinnego.
4. Następnie dodaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
5. Jagody przebierz i umyj na sicie, zostaw do osączenia.
6. Pozostałe białka ubij na pianę z łyżeczką kisielu.
7. Z podanych składników zagnieć kruszonkę.
8. Foremkę (30 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż ciasto, równomiernie posyp kaszą manną lub bułką tartą, wyłóż jagody, na nich rozsmaruj pianę z białek i posyp kruszonką.
9. Ciasto piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kruche babeczki z owocami

SKŁADNIKI :
* 2 szklanki mąki krupczatki
* 15-20 dag masła
* 3 żółtka
* 2/3 szklanki cukru pudru
* szczypta soli
* 1/2 kg jagód (poziomek, malin)
* 1/3 szklanki cukru pudru do posypania lub bita śmietana.

Reklama

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj posiekane masło, żółtka, cukier i szczyptę soli.
2. Zarób ciasto nożem, a następnie zagnieć ręką, zawiń w folię i wstaw na 30 min do lodówki.
3. Schłodzone ciasto podziel na kawałki, z każdego kawałka uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm i wycinaj plasterki.
4. Każdym plasterkiem ciasta wyłóż foremkę i przyklej go do niej palcami.
5. Foremki ułóż na blasze i piecz w gorącym piekarniku (ok. 200°C) przez 15 min, aby się zrumieniły.
6. Po upieczeniu ustaw foremki na stolnicy dnem do góry, a gdy przestygną, lekko uderzając trzonkiem noża w dno foremek, wyjmij babeczki. Nie ruszaj ich, aż ostygną.
7. Przed podaniem napełnij babeczki świeżymi jagodami, posyp cukrem lub ozdób kleksem bitej śmietany.

Jagodzianki

SKŁADNIKI :
* 5 dag drożdży
* 1 szklanka mleka
* 3 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 3 jaja
* 1 torebka cukru wanilinowego
* 1/2 kostki margaryny
* sól
* 1/2 kg jagód
* 1 białko do smarowania
* cukier puder do posypania.

Wykonanie:
1. Drożdże rozprowadź niewielką ilością ciepłego mleka, dodaj 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym.
3. Do przesianej mąki dodaj wyrośnięte drożdże i ubite jajka, wlej resztę ciepłego mleka i wyrabiaj ciasto ręką lub mikserem.
4. Pod koniec dodaj rozpuszczony ciepły tłuszcz i szczyptę soli. Jeszcze chwilę wyrabiaj, po czym przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
5. Jagody przebierz, dokładnie umyj na sicie i zostaw do osączenia.
6. Ciasto rozwałkuj, podziel na mniej więcej 40 kawałków. Każdy z nich rozwałkuj na grubość 1/2 cm, nadziewaj jagodami, dodając odrobinę cukru (nie mieszaj wcześniej jagód z cukrem, bo puszczą sok), i formuj bułeczki. Brzegi ciasta dokładnie zaciskaj.
7. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i odstaw do wyrośnięcia.
8. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym białkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180-200°C na złoty kolor.
9. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

Pierogi z jagodami

SKŁADNIKI:
* 1/2 kg mąki
* 1 jajko
* ok. 5 dag masła
* szczypta soli
* 1 szklanka ciepłej wody
* 1/2 kg jagód
* 3 łyżki cukru
* śmietanka lub jogurt do polania.

Wykonanie:
1. Do miski przesiej mąkę. Wbij jajko, wlej roztopione masło, dodaj szczyptę soli i wlej ciepłą wodę.
2. Składniki wymieszaj i połącz w jednolite ciasto. Wyrabiaj, aż będzie gładkie.
3. Jagody umyj pod bieżącą wodą, usuń ewentualne liście i osącz na sicie.
4. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wycinaj kółka. Na środek nakładaj farsz jagodowy, posyp cukrem, składaj na pół i zlepiaj boki.
5. Pierogi układaj obok siebie na desce oprószonej mąką.
6. Gotuj pierogi w garnku z osoloną wodą, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Wyławiaj i układaj na talerzu do osączenia.
8. Podawaj polane śmietanką lub jogurtem wymieszanym z cukrem.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tiramisu - włoski deser

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów. Co serwują na podwieczorek Włosi czy Grecy? Z czego słyną austriackie cukiernie? Podpowiadamy, jak przyrządzić smakowite desery, które przypomną nam letnie podróże.

• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej • 100 ml amaretto • 3 żółtka • 10 dag cukru • 30 dag serka mascarpone • 300 ml śmietanki kremówki • 10 g żelatyny • 100 ml wody do żelatyny • 40 dag podłużnych biszkoptów • kakao do posypania
CZYTAJ DALEJ

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej niezbędnika katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca.

CZYTAJ DALEJ

Castel Gandolfo: bogata historia letniej rezydencji papieży

2025-07-09 19:01

[ TEMATY ]

Castel Gandolfo

Vatican Media

Leon XIV jest szesnastym papieżem, który wypoczywa w Castel Gandolfo – miejscowości wybranej na letnią rezydencję papieży, począwszy od połowy XVII w. Pałac Apostolski, odwiedzony trzykrotnie przez Franciszka, został przez niego udostępniony dla zwiedzających w 2016 r. Część muzealna pozostanie otwarta również podczas pobytu Leona XIV w dniach 6-20 lipca i 15-17 sierpnia.

10 maja 1626 r. Urban VIII (Antonio Barberini) stał się pierwszym papieżem, który zatrzymał się w Castel Gandolfo. Od tego czasu do dziś ta miejscowość położona w regionie Lacjum gości papieży w okresie letnim.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję