Reklama

Życie ze smakiem

Dubajskie szaleństwo

Ten przysmak z Bliskiego Wschodu jest od kilku miesięcy niekwestionowanym królem słodyczy. To połączenie czekolady, pistacji i chrupiącego ciasta kataifi lub filo. Dubajskie słodkości można przyrządzić również w domu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Czekolada

SKŁADNIKI :
* 9 dag ciasta filo lub kataifi
* pełna łyżka masła
* 25 dag mlecznej czekolady
* 10 dag pasty pistacjowej
* Opcjonalnie: 5 dag białej czekolady i garść niesolonych pistacji

Wykonanie:
1. Ciasto drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor, aż stanie się chrupiące. Pozostaw do wystudzenia.
2. Połowę czekolady mlecznej roztop w kąpieli wodnej i wylej do silikonowej foremki (można użyć plastikowego pudełka wyłożonego papierem do pieczenia). Odstaw do lodówki do zastygnięcia.
3. Ciasto wymieszaj z pastą pistacjową. Wyłóż równomiernie na czekoladę.
4. Pozostałą czekoladę mleczną roztop i wylej na ciasto. Pozostaw do zastygnięcia.
5. Czekoladę możesz udekorować roztopioną białą czekoladą, tworząc nieregularne kształty. Całość możesz posypać posiekanymi pistacjami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Deser

SKŁADNIKI :
* 10 dag ciasta filo
* odrobina masła
* 15 dag kremu pistacjowego
* 8 dag czekolady mlecznej
* 18 dag truskawek (można wykorzystać borówki amerykańskie)
* garść posiekanych pistacji

Reklama

Wykonanie:
1. Podsmażone na niewielkiej ilości masła ciasto filo (wcześniej rozdrobnione) połącz z pastą pistacjową.
2. Czekoladę rozpuść, pozostaw do przestygnięcia.
3. W pucharku/szklance układaj kolejno: owoce, pastę pistacjową, lejącą czekoladę. Czynność powtarzaj. Wierzch przyozdób posiekanymi pistacjami.

Tarta

SKŁADNIKI :
Ciasto:
* 18 dag mąki pszennej
* 6 dag cukru
* szczypta soli
* 12,5 dag zimnego masła
* 2 żółtka
* Opcjonalnie: 2 łyżki kakao
Nadzienie:
* 5 dag masła
* 20 dag ciasta filo lub kataifi
* 30 dag masy pistacjowej
* 5 dag pasty tahini
Polewa:
* 18 dag gorzkiej czekolady
* 120 ml śmietany 30%
* pistacje do dekoracji

Wykonanie:
1. Z przesianej mąki, cukru, soli i drobno pokrojonego zimnego masła wyrób kruszonkę. Dodaj żółtka i wyrób ciasto na jednolitą masę. Zawiniętą w folię kulkę włóż do lodówki na pół godziny. (Jeśli spód tarty ma być kakaowy, na pierwszym etapie należy dodać kakao. Gdy ciasto wychodzi zbyt suche, podczas zagniatania można dodać 2 łyżki bardzo zimnej wody).
2. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, wyłóż nim formę tarty. Podziurkuj widelcem. Piecz w temp. 180oC ok. pół godziny (aż ciasto będzie miało złoty kolor).
3. Posiekane ciasto filo podsmaż na maśle na złoty kolor. Przestudź.
4. Połącz ciasto filo z masą pistacjową i pastą tahini. Wymieszaj. (Jeśli nie wychodzi gładkie, można dodać odrobinę oleju roślinnego. W razie konieczności – dosłódź do smaku).
5. Na upieczony przestudzony spód tarty wyłóż równomiernie masę pistacjową.
6. Podgrzej w rondelku śmietankę (nie dopuść do zagotowania). Dodaj do niej pokruszoną czekoladę, wymieszaj na gładką masę.
7. Polewę rozprowadź na tarcie. Możesz posypać posiekanymi pistacjami.

Tiramisu

Reklama

SKŁADNIKI:
* paczka biszkoptów (ilość zależna od wielkości naczynia, w którym przygotowujemy deser)
* szklanka zimnej kawy
* 20 dag kremu pistacjowego
* masło do usmażenia ciasta
* 20 dag ciasta kataifi
* 50 dag serka mascarpone
* 200 ml śmietanki
* łyżka cukru pudru
* 2 mleczne czekolady
* pistacje – do dekoracji

Wykonanie:
1. Krem pistacjowy wymieszaj z podsmażonym wcześniej rozkruszonym ciastem. Ułóż masę na biszkoptach.
2. Biszkopty zamaczaj na moment w kawie i układaj na spodzie naczynia.
3. Na biszkopty wyłóż masę pistacjową. Dociśnij, żeby była gładka.
4. Śmietankę ubij z serkiem i cukrem pudrem (ok. 2 min; zacznij od wolniejszych obrotów, potem je zwiększ). Masę wyłóż do naczynia z deserem.
5. Polej rozpuszczoną i przestudzoną mleczną czekoladą. Ozdób posiekanymi pistacjami.
6. Wstaw do lodówki na 2 godz.

Pasta pistacjowa

Jeśli nie mamy gotowej pasty, można ją przyrządzić samemu. Potrzebne są niesolone pistacje i w razie potrzeby odrobina oleju. Jeśli pistacje są nieprażone, trzeba je w temp. 180°C prażyć przez kilka minut. Wystudzone blendujemy w blenderze kielichowym najpierw na mniejszych, później na większych obrotach. Początkowo masa będzie sypka, później stanie się kleista. W razie konieczności można dodać kilka kropli oleju. By złagodzić smak, masę można połączyć z białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

2025-05-06 14:43

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czerna: 27 Ogólnopolskie Spotkanie Rodziny Szkaplerznej

2025-07-19 19:19

[ TEMATY ]

Matka Boża Szkaplerzna

Czerna

bp Artur Ważny

Karol Porwich/Niedziela

„Maryjo, Tyś naszą nadzieją” - to hasło i temat 27. Ogólnopolskiego Spotkania Rodziny Szkaplerznej, to znaczy wszystkich noszących karmelitański szkaplerz Maryi. Spotkaniu, które odbyło się dziś w sanktuarium Matki Bożej Szkaplerznej w Czernej k. Krakowa przewodniczył bp Artur Ważny. Ordynariusz sosnowiecki wskazywał, że wobec 3 milionów przybyszów do Polski trzeba znaleźć rozwiązania i stosowny społeczny model życia zgodnie z Ewangelią gościnności i miłości, gwarantujący jednak integralność i wartości duchowe polskiego społeczeństwa.

W homilii biskup Ważny ukazał szkaplerz Maryjny w perspektywie obfitości łaski na tle jej suszy duchowej w dzisiejszym świecie i w optyce walki duchowej, która jest konieczna dla naszej świętości. Przeciwnikiem w tej walce, tłumaczył biskup, jest „stary człowiek” - „koń trojański” w nas, świat z jego mentalnością i szatan, duchowy pierwiastek zła.
CZYTAJ DALEJ

Wiara prowadzi człowieka przez życie

2025-07-17 14:17

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Karol Porwich/Niedziela

Wiara prowadzi człowieka przez życie, nie zostawia go samym, nie opuszcza go pod warunkiem, że jest poznawana i zgłębiana.

Jezus przyszedł do jednej wsi. Tam pewna niewiasta, imieniem Marta, przyjęła Go w swoim domu. Miała ona siostrę, imieniem Maria, która usiadłszy u nóg Pana, słuchała Jego słowa. Marta zaś uwijała się około rozmaitych posług. A stanąwszy przy Nim, rzekła: «Panie, czy Ci to obojętne, że moja siostra zostawiła mnie samą przy usługiwaniu? Powiedz jej, żeby mi pomogła». A Pan jej odpowiedział: «Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba mało albo tylko jednego. Maria obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona».
CZYTAJ DALEJ

„Świat już tego dłużej nie wytrzyma!” Leon XIV papieżem pokoju

2025-07-20 20:27

[ TEMATY ]

felieton

Papież Leon XIV

Red

I znów papież wypowiedział się na temat pokoju, mimo że ma urlop i mógłby się odciąć od spraw bieżących. Po Mszy św. w Albano Laziale mówił do dziennikarzy: „Świat już tego dłużej nie wytrzyma, jest za dużo wojen, trzeba się modlić o pokój”. Wspomniał też o swej rozmowie z premierem Izraela. Doskonale widać już, że problematyka pokoju to istotny motyw papieskiego nauczania.

Na samych tylko platformach społecznościowych od początku pontyfikatu do czasu wyjazdu na urlop do Castel Gandolfo papież opublikował 47 postów na temat pokoju. Z tego 31 - na platformie X, czyli na dawnym Twitterze (jest to 29 proc. wszystkich postów) i 16 na Instagramie (22 proc. wszystkich wpisów). Wpisy te w dużej mierze stanowią apele o zakończenia konfliktów wojennych. Leon XIV odnosi się zarówno do wojny w Ukrainie, jak i do konfliktów na Bliskim Wschodzie. W kontekście Ukrainy wyraża solidarność z narodem ukraińskim, podkreślając, że „został on dotknięty nowymi, poważnymi atakami” i wzywa „do zakończenia wojny i wsparcia inicjatyw na rzecz dialogu i pokoju”. Papież rozszerza swoje apele w odniesieniu do innych państw, wyrażając moralny sprzeciw wobec wojny: „Serce Kościoła rozdzierają krzyki, które dochodzą z miejsc ogarniętych wojną, zwłaszcza z Ukrainy, Iranu, Izraela i Gazy. Nie możemy przyzwyczaić się do wojny!”. W odniesieniu do sytuacji w Iranie, Izraelu i w Palestynie stwierdził: „Niech zostanie odrzucona wszelka logika przemocy i odwetu, a z determinacją niech zostanie obrana droga dialogu, dyplomacji i #pokój”. To ciekawe, że zamieścił hasztag #pokój, co tylko potwierdza, że rozumie jak ważną rolę w propagowaniu jego nauczania odgrywają media społecznościowe.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję