Reklama

W wolnej chwili

Rzeźby na talerzu

Mówi się, że jedzenie to nie tylko smak, bo „jemy” również oczami. Pięknie podany posiłek może się stać prawdziwym dziełem sztuki.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Udowadniają to pasjonaci carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. To zachwycające hobby do Polski dotarło na początku XXI wieku, jego korzenie jednak sięgają starożytności i rejonów Dalekiego Wschodu. Przy pomocy specjalnego tajskiego nożyka można stworzyć dekorację jednego dania, a nawet ozdobić cały stół. Co ważne – dekoracje te nadają się do zjedzenia, nie marnujemy więc produktów.

Ze zdobieniem potraw związane jest też garnirowanie. Czym się ono różni od carvingu? Choć oba te pojęcia odnoszą się do dekorowania potraw, garnirowanie jest prostsze, gdyż ogranicza się do przyozdobienia posiłku niewielką dodatkową porcją żywności, artystycznie ułożoną bądź pociętą. Carving natomiast kryje w sobie konkretne techniki, jest dużo bardziej pracochłonny, a powstałe ozdoby mistrzowsko naśladują naturę (kształty kwiatów, liści, zwierząt itp.). Lekkość, delikatność, elegancja – to cechy charakterystyczne dla tej sztuki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jeśli chodzi o owoce, to wyboru musimy dokonać pod kątem konsystencji miąższu. Najpopularniejsze są arbuzy, ananasy i melony, ale sprawdzają się też jabłka, gruszki czy kiwi. Ważne, żeby owoc nie był zbyt dojrzały. Rzeźbienie w warzywach jest trudniejsze ze względu na ich twardość, która nie sprzyja precyzyjnym cięciom. Znawcy polecają marchew, rzodkiewkę, buraki, dynię, a także kabaczki, seler oraz kalarepę. Niektóre owoce czy warzywa nie lubią dotyku ciepłych dłoni, więc w trakcie pracy trzeba często je schładzać. To hobby, które zdecydowanie wymaga wielu systematycznych ćwiczeń i cierpliwości. Naukę najlepiej rozpocząć od dużych owoców, takich jak arbuz. Filmiki instruktażowe można znaleźć w internecie, jeśli jednak poczujesz, że carving zaczyna być twoją pasją, warto się zapisać na profesjonalny kurs i poznać różne techniki pod okiem fachowca.

Carving wymaga nie tylko umiejętności, ale i specjalistycznych narzędzi. Podstawą jest klasyczny tajski nóż (ma poręczny uchwyt i ostrze do precyzyjnego wycinania najdrobniejszych elementów). Jeśli chcesz, możesz zaopatrzyć się w gotowy zestaw akcesoriów carvingowych, które z pewnością ułatwią ci pracę. W ich skład wchodzą: kilka rodzajów noży (m.in. do wycinania spirali, skrawania, obierania), a także wydrążacze do owoców, temperówki do warzyw, tarki, dwustronne łyżeczki, nożyczki do przycinania itp.

2025-04-14 14:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wiosenne pasty

Przygotowane na bazie warzyw i ziół oraz sera idealnie pasują do pieczywa, chrupiących grzanek czy pajdy swojskiego chleba. Warto po nie sięgać, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

SKŁADNIKI : *1 puszka zielonego groszku *2 garści młodych listków rukoli *kilka gałązek świeżego koperku *2 łyżki oliwy *3-4 łyżki orzechów ziemnych *1 ząbek czosnku *2 łyżki startego parmezanu *sok z cytryny *sól, pieprz, cukier
CZYTAJ DALEJ

W tym miejscu patronuje św. ojciec Pio

2025-09-22 22:32

ks. Łukasz Romańczuk

Rok temu biskup Jacek Kiciński zachęcił, aby w Garnierówce powstała kaplica, dziś ją poświęcił. W Głębowicach powstała kaplica św. ojca Pio, która będzie służyć wiernym parafii oraz tym, którzy przyjadą na rekolekcje czy na inne aktywności duchowe.

Uroczystość poświęcenia kaplicy przypadła na wieczór przed liturgicznym wspomnieniem św. ojca Pio. - Wśród propozycji było wielu świętych karmelitańskich, ale chcieliśmy w pewien sposób podziękować naszemu księdzu proboszczowi, ponieważ w tym roku mija 30 lat od momentu, kiedy ks. Jarosław Olejnik przybył do Głębowic. Postanowiliśmy, że kaplica będzie imienia patrona urodzin naszego księdza, czyli św. ojciec Pio - mówi Anna Lis.
CZYTAJ DALEJ

Relikwie i Róża dla Matki Bożej. Uroczystość ku czci św. Ojca Pio

2025-09-23 08:05

[ TEMATY ]

św. Ojciec Pio

Vatican Media

Nazywany świętym naszych czasów – św. Pio z Pietrelciny - dziś 23 września wspominany w liturgii przez Kościół. W Rzymie odbędą się uroczystości z okazji jego święta, którym przewodniczyć będzie kard. Pietro Parolin. Z kolei w katedrze w Salerno wierni będą mieli okazję oglądać Różę Świętego Pio, ofiarowaną przez niego Matce Bożej z Pompejów.

Św. Ojciec Pio odszedł do Pana 23 września 1968 roku. Trzy dni przed śmiercią poprosił o przekazanie do sanktuarium Matki Bożej w Pompejach róży, z bukietu podarowanego mu przez jednego z wiernych. Dziż tę różę, która nie utraciła swojej pierwotnej wspaniałej woni będą mogli oglądać wierni w katedrze w Salerno, gdzie o godzinie 18.30 rozpocznie się uroczysta Msza św., której przewodniczyć będzie arcybiskup diecezji Salerno-Kampania-Acerno, Andrea Bellandi.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję