Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Na piątkowy obiad

Zapiekane warzywa czy owoce świetnie nadają się na pyszny obiad bez mięsa. Można je podawać jako samodzielne danie lub dodatek do ryb.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekanka z cukinią

SKŁADNIKI :
* 4 ziemniaki
* 1 duża cukinia
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 łyżki oleju do smażenia
* 1 łyżeczka oregano
* 5 żółtek
* 250 ml śmietany 30%
* sól, pieprz
* 1 gałązka świeżego rozmarynu
* 15 dag sera feta
* 10 czarnych oliwek

Wykonanie:
1. Obierz ziemniaki i w całości wrzuć do gotującej się wody na 8 min.
2. Cukinię pokrój w plastry, a następnie grilluj na patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju, aż się zrumieni.
3. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, przesmaż na 1 łyżce oleju wraz z oregano.
4. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków, cukinii i cebuli z czosnkiem.
5. W misce roztrzep żółtka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
6. Masą jajeczną zalej warzywa. Dodaj listek rozmarynu, pokruszoną fetę i pokrojone w plasterki oliwki.
7. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika i zapiekaj 30-40 min, aż wierzchnia warstwa nabierze złotego koloru.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Gruszki z gorgonzolą

SKŁADNIKI :
* 3 średnio dojrzałe gruszki
* 10 dag gorgonzoli
* 1 łyżka miodu
* 3 łyżki posiekanych łuskanych orzechów włoskich
* 1 łyżeczka oliwy
* kilka gałązek świeżej mięty

Reklama

Wykonanie:
1. Gruszki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a w ich miejsce włóż gorgonzolę. Polej miodem, posyp posiekanymi orzechami.
2. Tak przygotowane gruszki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku przez 25 min w temp. 180oC (góra-dół).
3. Podawaj ciepłe, ozdobione świeżą miętą.

Warzywa w glazurze

SKŁADNIKI:
* 3 marchewki
* 2 pietruszki
* 2 buraki
* mała dynia
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka miodu
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
* 10 dag sera feta
* 2 łyżki dressingu balsamicznego
* natka pietruszki

Wykonanie:
1. Obierz marchewki, pietruszki, buraki i dynię, pokrój wszystko w spore kawałki i przełóż do dużej miski.
2. Dodaj oliwę z oliwek, miód, sól, pieprz, rozmaryn, dokładnie wymieszaj, tak aby warzywa były pokryte przyprawami.
3. Rozgrzej piekarnik do 200oC. Warzywa rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 35-40 min, mieszając warzywa od czasu do czasu, aż będą miękkie i lekko skarmelizowane na brzegach.
4. Podawaj posypane pokruszoną fetą, skropione dressingiem balsamicznym i ozdobione natką pietruszki.
Jak zrobić dressing balsamiczny
1. Do miseczki wlej 2 łyżki octu jabłkowego.
2. Dodaj łyżeczkę miodu i łyżeczkę musztardy.
3. Dodaj szczyptę soli.
4. Wlewaj 4 łyżki oliwy, cały czas mieszając.
5. Mieszaj, aż sos zrobi się bardziej gęsty, a składniki się połączą.
6. Możesz od razu polać dressingiem warzywa

Frytki z batatów (z piekarnika)

SKŁADNIKI:
* 3 bataty
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* sól, pieprz, mielona papryka

Reklama

Wykonanie:
1. Bataty obierz, pokrój w słupki grubości 1,5 cm. Skrop oliwą z oliwek, oprósz przyprawami.
2. Frytki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
3. Piecz ok. 20-25 min, do momentu, aż będą lekko przyrumienione i miękkie (można sprawdzić widelcem).

Parmigiana

SKŁADNIKI:
* 4 bakłażany
* ciasto naleśnikowe
* 1 duża cebula
* 1 marchewka
* 1 mały seler
* 1 pietruszka
* 1 l sosu pomidorowego
* 35 dag sera mozzarella lub gouda
* 15 dag parmezanu
* sól, pieprz ziołowy, bazylia, oregano

Wykonanie:
1. Bakłażany obierz i pokrój wzdłuż w plastry, lekko posól, ułóż jeden na drugim i pozostaw na godzinę.
2. Gdy puszczą sok, wyciśnij je i ułóż na tacy.
3. Przygotuj gęste ciasto naleśnikowe. Maczaj w nim każdy plaster bakłażana i smaż na rozgrzanym oleju.
4. Usmażone plastry układaj na ręczniku papierowym.
5. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrane i starte na dużych oczkach tarki pozostałe warzywa. Duś razem na małym ogniu, aż zmiękną.
6. Dodaj sos pomidorowy, przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu.
7. Mozzarellę lub ser gouda pokrój w plasterki, parmezan zetrzyj na tarce.
8. Na dno naczynia żaroodpornego wlej trochę sosu pomidorowego, ułóż warstwę usmażonych w cieście bakłażanów, polej sosem z warzywami, ułóż plasterki mozzarelli, posyp parmezanem. Czynności te powtarzaj, układając kolejne warstwy.
9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC i zapiekaj ok. godziny.

2025-02-11 14:05

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Castel Gandolfo: Leon XIV zje obiad z osobami ubogimi

2025-08-07 20:27

[ TEMATY ]

Castel Gandolfo

obiad

Papież Leon XIV

osoby ubogi

PAP/EPA

Papież Leon XIV na spotkaniu z wiernymi

Papież Leon XIV na spotkaniu z wiernymi

W niedzielę 17 sierpnia papież Leon XIV zje obiad z osobami ubogimi w Castel Gandolfo. Wcześniej będą one obecne na Mszy św., którą papież odprawi w sanktuarium Santa Maria della Rotonda w Albano.

Biskup diecezji Albano Vincenzo Viva poinformował, że chodzi o osoby, którym pomaga diecezjalna Caritas. W około stuosobowej grupie znajdą się też wolontariusze i pracownicy Caritas. Obiad odbędzie się w Wiosce Laudato si’ po modlitwie „Anioł Pański” na placu Wolności w Castel Gandolfo.
CZYTAJ DALEJ

Ukraina: przedstawiciele religii proszą papieża o kontynuowanie działań humanitarnych

Z prośbą o kontynuowanie dobrych działań na rzecz powrotu z rosyjskiej niewoli na Ukrainę wszystkich ukraińskich jeńców wojennych i cywilów, w tym żołnierzy brygady „Azow”, obrońców Mariupola, lekarzy wojskowych i przedstawicieli Kościołów, Tatarów krymskich, dziennikarzy, a także deportowanych ukraińskich dzieci zwróciła się do Ojca Świętego Wszechukraińska Rada Kościołów i Organizacji Religijnych (WRKiOR).

W liście skierowanym do Leona XIV przypomniano, że pełnoskalowa wojna rozpoczęta przez Federację Rosyjską przeciwko Ukrainie trwa już ponad trzy i pół roku. Naród ukraiński ponosi ogromne straty ludzkie, niszczone są miasta i wsie, dochodzi do deportacji i bezprawnego uprowadzania ukraińskich dzieci.
CZYTAJ DALEJ

Szukamy w Maryi miłości

2025-08-26 23:47

ks. Łukasz Romańczuk

W uroczystość Najświętszej Maryi Panny Matki Bożej Częstochowskiej swoje święto ma parafia na wrocławskim Zalesiu. Tego dnia na odpust przybywa pielgrzymka piesza z Wielkiej Wyspy. Eucharystii przewodniczył ks. Roman Maryński z Metropolitalnego Sądu Duchownego.

Tego dnia czytana jest Ewangelia mówiąca o weselu w Kanie Galilejskiej oraz początku działalności Jezusa. - Dziś musimy wrócić myślą do Kany Galilejskiej i do wydarzeń, kiedy to po raz pierwszy na tych ziemiach człowiek usłyszał słowa: “Ja Ciebie chrzczę: W imię Ojca i Syna i Ducha Świętego”. - To wtedy zaczęła się ta niezwykła historia. Nie po to, aby się tym chlubić, ale żeby pomimo doświadczenia i przeszłości odnajdywać elementy, które są źródłem prawdziwej nadziei. Był to początek, a później powstało tyle miejsc naznaczonych obecnością Matki Bożej. Poprzez różne wydarzenia, wiele z nich nie zostało zapisanych, a te co zostały zapisane są po to abyśmy uwierzyli, jak pisze św. Jan Apostoł - mówił ks. Maryński.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję