Reklama

Ciasta i desery

Życie ze smakiem

Ciasta z czekoladą

Kakao, które jest głównym składnikiem ciast czekoladowych, nie tylko nadaje im wyśmienity smak, ale też pozytywnie wpływa na pracę mózgu i łagodzi stres.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Owsiane ciasteczka

SKŁADNIKI :
* 20 dag mąki pszennej
* 20 dag masła
* 10 dag płatków owsianych górskich
* 10 dag cukru
* 1 torebka cukru wanilinowego
* 2 jajka
* 6-8 łyżek posiekanej gorzkiej czekolady
* 3 łyżeczki kakao
* sól

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli. Obłóż pokrojonym na płatki masłem i posiekaj.
2. Dodaj płatki owsiane, cukier i cukier wanilinowy. Składniki wymieszaj, rozcierając palcami, a gdy się połączą, wbij jajka.
3. Ciasto zarób nożem, a następnie krótko zagnieć. Dodaj kakao i posiekaną czekoladę.
4. Włóż ciasto do lodówki na 30 min.
5. Z ciasta odrywaj porcje wielkości małego orzecha włoskiego, formuj je w kulki i układaj w odstępach (w trakcie pieczenia ciasteczka lekko się rozpłyną) na wyłożonej pergaminem blasze.
6. Wstaw ciastka do piekarnika nagrzanego do temp. 200oC. Piecz ok. 25 min.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Muffinki z wiśniami

SKŁADNIKI :
* 25 dag mąki
* 20 dag cukru
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 1 szklanka napoju roślinnego, mleka lub wody
* 1/2 szklanki oleju roślinnego
* wiśnie bez pestek z kompotu

Reklama

Wykonanie:
1. Formę na muffinki wysmaruj tłuszczem lub umieść w niej papilotki.
2. W jednej misce umieść i wymieszaj składniki suche, w drugiej – mokre.
3. Do miski z suchymi składnikami wlej mokre. Szybko połącz je rózgą (nie musi powstać jednolita masa).
4. Masę przelej do formy na muffinki, do wysokości maksymalnie 3/4. W cieście zatop po dwie wiśnie.
5. Piecz w temp. 200oC ok. 20 min (do suchego patyczka).
6. Upieczone muffinki przełóż na kratkę do wystygnięcia.

Murzynek ze śliwkami

SKŁADNIKI:
* 25 dag masła
* 20 dag cukru pudru
* 1 torebka cukru wanilinowego
* 5 jajek
* sok i otarta skórka z 1 cytryny
* 35 dag mąki
* 3 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 50 dag śliwek
kruszonka:
* 10 dag mąki
* 10 dag cukru
* 10 dag masła
* łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieć kruszonkę i włóż do zamrażalnika.
2. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę.
3. Wbijaj po jednym jajku i ucieraj, aż składniki się połączą.
4. Dodaj sok i skórkę cytrynową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i krótko, ale dokładnie wymieszaj.
5. Ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem tortownicę (średnica 26 cm). Na wierzch ułóż umyte i wypestkowane śliwki (skórką do dołu). Na owoce zetrzyj kruszonkę.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 60-70 min.

Pasta czekoladowa

SKŁADNIKI:
* 2 łyżki migdałów
* 1/2 szkl. napoju roślinnego, np. ryżowego
* 10 dag gorzkiej czekolady
* 1,5 łyżki cukru

Reklama

Wykonanie:
1. Migdały podpraż na suchej patelni do zrumienienia skórki. Po ich wystudzeniu usuń skórkę w ściereczce, następnie zmiel migdały w młynku.
2. W rondelku podgrzewaj napój roślinny z czekoladą do połączenia składników (nie dopuść do zagotowania).
3. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj.
4. W wysokim naczyniu umieść masę czekoladowo-migdałową, dodaj cukier. Miksuj kilka minut.
5. Umieść pastę w słoiczku i wstaw do lodówki do stężenia.

Brownie

SKŁADNIKI:
* 20 dag masła
* 3 łyżki oleju roślinnego
* 25 dag cukru ciemnego trzcinowego
* pół płaskiej łyżeczki soli
* 6 średniej wielkości jajek
* 14 dag mąki pszennej
* 10 dag kakao
* 20 dag gorzkiej czekolady (70%)
* ewentualne dodatki: orzechy włoskie, owoce (maliny, borówki, porzeczki).

Wykonanie:
1. Masło roztop w kąpieli wodnej na minimalnej mocy palnika, w rondelku z grubym dnem. Ma być tylko ciepłe, nie gorące.
2. Do masła wlej trzy łyżki oleju, wsyp cukier. Wymieszaj na tyle, by nie było w masie większych grudek. Wsyp sól.
3. Do masy wbij jajka. Bardzo dokładnie wymieszaj całą masę mikserem, tak by powstał jednolity krem.
4. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z kakao. Powoli mieszaj z masą, aż powstanie jednolite, ciemne i średnio gęste ciasto.
5. Dwie tabliczki czekolady gorzkiej posiekaj grubo lub połam w dłoniach na spore kawałki, wmieszaj w ciasto.
6. Formę (tortownica o średnicy 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wylej ciasto. Na wierzch możesz wyłożyć garść orzechów włoskich lub owoce – maliny, borówki, porzeczki.
7. Piecz brownie ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 175°C z opcją pieczenia góra-dół.
8. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć brownie z piekarnika. Zanim wyjmiesz ciasto z formy, odczekaj ok. 20 min, by lekko przestygło.

2025-01-21 14:55

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Szarlotka z lukrem

• 5 szklanek mąki pszennej • 25 dag margaryny • ½ szklanki cukru pudru • 3 łyżki śmietany • 5 żółtek • 1 łyżka proszku do pieczenia • szczypta soli
CZYTAJ DALEJ

Zmarł bp Władysław Bobowski

2025-07-08 11:32

[ TEMATY ]

śmierć

Diecezja Tarnowska

Bp Władysław Bobowski

Bp Władysław Bobowski

We wtorek 8 lipca 2025 roku, w wieku 93 lat, odszedł do Domu Ojca bp Władysław Bobowski, biskup pomocniczy senior diecezji tarnowskiej.

Informacje dotyczące uroczystości pogrzebowych zostaną podane wkrótce.
CZYTAJ DALEJ

W imię władzy – jak brudna kampania miała zatrzymać Karola Nawrockiego

2025-07-08 20:47

[ TEMATY ]

felieton

Samuel Pereira

Materiały własne autora

Samuel Pereira

Samuel Pereira

W polskiej polityce widzieliśmy już wiele. Emocje, ostre starcia, manipulacje, a nawet oszczerstwa – to wszystko zdarzało się wcześniej. Ale kampania prezydencka 2025 roku wyznaczyła nowe „standardy”. Bo to już nie była walka na wizje, idee czy nawet programy. To była walka o wszystko – o domknięcie systemu, o bezkarność, o podporządkowanie ostatnich niezależnych instytucji. I dlatego też atak na Karola Nawrockiego przybrał kształt nie tylko brutalny, ale wręcz obrzydliwy.

Z dzisiejszej perspektywy, po ogłoszeniu przez Sąd Najwyższy ważności wyborów, a tuż przed zaprzysiężeniem nowego prezydenta, wychodzą na jaw kulisy kampanii, które powinny zmrozić krew w żyłach każdego, komu zależy na demokracji – niezależnie od sympatii politycznych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję