Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Drób i owoce

Delikatne mięso drobiowe i winne, lekko słodkie owoce to idealne połączenie. Wypróbuj, a zachwycisz domowników i gości.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kaczka z jabłkami

SKŁADNIKI :
*6 udek kaczych
*1 kg winnych jabłek
*1/2 szklanki wytrawnego wina
*1 gałązka tymianku lub rozmarynu
*5 jagód jałowca
*2 łyżki miodu
*1 łyżka oleju
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Udka z kaczki opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem.
2. Miód rozetrzyj z olejem. Dodaj listki tymianku lub posiekany rozmaryn, wymieszaj. Jagody jałowca zmiażdż trzonkiem noża, dodaj do marynaty.
3. Jabłka umyj, pokrój na cząstki, usuń gniazda nasienne.
4. Udka z kaczki wysmaruj marynatą, ułóż w naczyniu żaroodpornym, obłóż jabłkami. Wstaw na 20 min do lodówki.
5. Do naczynia z kaczką i jabłkami wlej wino. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz ponad 1 godz., co kwadrans polewając mięso wytwarzającym się sosem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Skrzydełka ze śliwkami

SKŁADNIKI :
*20 skrzydełek
*20 plastrów chudego boczku wędzonego
*20 dużych suszonych śliwek bez pestek
*przyprawa do kurczaka
*olej do wysmarowania formy

Wykonanie:
1. Skrzydełka umyj, osusz i odetnij cienkie lotki. Posyp przyprawą do kurczaka. Odstaw na godzinę do lodówki.
2. Na środku każdego skrzydełka połóż śliwkę i całość ciasno owiń plasterkiem boczku. Zepnij wykałaczką.
3. Dno formy do pieczenia wysmaruj olejem, luźno ułóż zawinięte skrzydełka.
4. Formę wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika i piecz ok. 30 min na złoty kolor.

Pierś z kurczaka z bananem

Reklama

SKŁADNIKI:
*2 filety z kurczaka (większe)
*2 banany
*1 jajko
*1/2 szklanki bułki tartej
*sól, pieprz
*olej do smażenia

Wykonanie:
1. Filety umyj, przekrój wzdłuż na pół, aby powstały cztery części. Lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem.
2. Banany obierz i każdy przekrój na pół.
3. Połówki bananów układaj na filetach i zawijaj je w roladki.
4. Obtaczaj filety w rozmąconym jajku i bułce tartej.
5. Smaż na niezbyt gorącym tłuszczu na złoty kolor (ok. 4 min z każdej strony).

Wątróbka z gęsi z jabłkami

SKŁADNIKI:
*500 g wątróbki
*1 szklanka mleka
*1-2 cebule
*3-4 jabłka winne
*sól, pieprz, majeranek suszony
*przyprawa typu vegeta
*gałka muszkatołowa
*tłuszcz do smażenia
*1/2 szklanki wody
*1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
1. Cebule obierz, pokrój w piórka, lekko zrumień na tłuszczu i dodaj obrane i pokrojone w kawałki jabłka. Podlej wodą, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem do miękkości.
2. Opłukaną wątróbkę namocz w mleku (30 min), następnie odsącz.
3. Obtaczaj wątróbkę w mące ziemniaczanej i smaż na tłuszczu. Przełóż do uduszonych jabłek z cebulą. Razem chwilę podduś.
4. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Pierś z indyka z owocami

SKŁADNIKI:
*1 filet z piersi indyka (ok. 1 kg)
*1 puszka brzoskwiń
*1 puszka ananasów
*1 szklanka bulionu
*1 łyżeczka przyprawy do indyka
*po łyżeczce ziół: szałwii, mięty
*pieprz, sól
*tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie:
1. Pierś z indyka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą, pieprzem, przyprawą do indyka i ziołami. Odstaw na kilka godzin.
2. Głębsze naczynie do pieczenia wysmaruj tłuszczem, wyłóż mięso. Piecz 50 min w temp. 200oC, podlewając kilkakrotnie bulionem oraz sokiem z brzoskwiń i ananasów.
3. Upieczone mięso wyjmij z formy i pokrój na porcje. Udekoruj kawałami ananasa i brzoskwini. Polej sosem. Podawaj z ryżem.

2024-11-19 11:04

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Łódki z awokado

Awokado to wspaniały owoc o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Jest bardzo smaczne i zdrowe – dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Jest idealne do kanapek, niezastąpione w sałatkach i świetnie smakuje z pomidorem. Ma tylko jedną wadę – jest najbardziej kalorycznym z owoców.
CZYTAJ DALEJ

Oto nadchodzi dzień

2025-11-10 13:58

Niedziela Ogólnopolska 46/2025, str. 20

[ TEMATY ]

homilia

Adobe Stock

Listopad zachęca nas wszystkich do refleksji nad przemijalnością i tajemnicą ludzkiej egzystencji i śmierci. Bez względu na naszą wrażliwość, wszystko w wymiarze duchowym i świeckim przypominało nam o uroczystości Wszystkich Świętych i Dniu Zadusznym. Nic, co jest na tym świecie, nie będzie trwało wiecznie. Nie jesteśmy w stanie stworzyć czy uczynić czegokolwiek, co by nie uległo zniszczeniu. Choćby było trwałe jak kamień, i tak ulegnie unicestwieniu. Nie przetrwa. Myśli te nieraz mogą napawać nas lękiem. Każdy chciałby być gotowy na dzień, w którym nastąpi przysłowiowy koniec. Ów lęk przez wielu jest wykorzystywany do szerzenia zamętu, wzbudzania trwogi i innych negatywnych uczuć.

Jezus przygotowuje swoich uczniów, a zatem i każdego z nas na dni ostateczne. W aspekcie nie tylko końca świata, ale i naszego bycia na ziemi tu i teraz. Zakładając, że każdy z nas jest świątynią, możemy powiedzieć, iż każdy może być przyozdobiony pięknem duchowym – dobrymi uczynkami i wieloma innymi walorami duchowymi, wydającymi się nie do zniszczenia. Ale jako żywa świątynia będziemy także poddawani próbie, polegającej na tym, że nasza wiara będzie stawiana przed różnymi wyzwaniami. Przyjdzie na każdego z nas taki czas, że nawet „kamień na kamieniu nie pozostanie na miejscu” w naszym życiu duchowym. Stąd potrzeba naszej czujności, zwłaszcza wtedy, kiedy czujemy się mocni i „nie do ruszenia”. W każdej próbie jednak powinniśmy być stali w naszym zaufaniu do Pana Boga. Jezus przestrzega nas przed „głosicielami dobrej nowiny” z nutą sensacji i wyłącznością na prawdę i zbawienie. Nasza wiara musi być niewzruszona. Jezus nie niesie sensacji, ale przynosi pokój. Bądź zatem wierny i stały w drodze, po której zmierzasz. Świat bowiem nie niesie pokoju, ale przynosi wojnę. Twoja wierność zostanie poddana próbie przez prześladowanie. Niekoniecznie musi ono mieć wymiar spektakularny. Czasem będą to czynić najbliżsi przez okazywanie pogardy, śmiech, kpiny, wytykanie czy inne formy upokorzenia. We wszystkim tym Jezus oczekuje od nas ufności. On w mocy Ducha Świętego będzie przy nas. Da nam niewzruszoną pewność obranej przez nas drogi, bez względu na to, z kim przyjdzie się nam zmierzyć. Może nawet wobec ludzi staniemy się całkowicie samotni i w wymiarze światowym wyobcowani, ale musimy pamiętać, że właśnie wtedy Bóg jest przy nas. Taką postawą ocalimy swoje życie.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV wzywa do dbałości w celebrowaniu liturgii Słowa

2025-11-17 11:45

[ TEMATY ]

Leon XIV

Vatican media

Do szczególnej dbałości o celebrowanie liturgii Słowa Bożego, promocji Liturgii Godzin oraz pobożności ludowej zachęcił Papież Leon XIV w przemówieniu do uczestników kursu dla odpowiedzialnych w diecezjach za duszpasterstwo liturgiczne - informuje Vatican News. Chodzi o sprzyjanie owocnemu uczestnictwu Ludu Bożego, jak również o liturgię godną - wskazał Papież.

Kurs dla odpowiedzialnych za duszpasterstwo liturgiczne został zorganizowany przez Papieski Instytut Liturgiczny św. Anzelma. Papież przypomniał, że kurs wpisuje się w realizację zadań formacyjnych wyrażonych w konstytucji apostolskiej Veritatis gaudium, takich jak formowanie celebransów i wiernych, aby przygotować ich do posługi w duszpasterstwie i liturgii.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję