Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Dyniowe przetwory

To jesienne warzywo ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Jest niskokaloryczne, za to zawiera dużo błonnika. Świetnie więc wpływa na naszą sylwetkę. Dziś prezentujemy przepisy na dietetyczne dżemy i musy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dżem z dyni i jabłek

SKŁADNIKI :
*1,5 kg miąższu dyni
*1 kg słodkich jabłek
*2 cytryny
*10 dag cukru
*kora cynamonu lub kawałek imbiru

Wykonanie:
1. Z jabłek zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne i ogonki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Miąższ dyni zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
3. Jabłka i dynię wymieszaj, gotuj w rondlu na małym ogniu pod przykryciem.
4. Po 20 min dodaj mały kawałek kory cynamonu lub kawałek imbiru o długości 2-3 cm. Gotuj przez 10 min.
5. Przez sitko wlej sok z cytryny, posłódź, wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 min, mieszając, aż cukier się rozpuści się. Wyjmij korę/imbir.
6. Wrzący dżem przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę.
Dobra rada: jabłka można zastąpić pigwą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dżem z dyni z aronią

SKŁADNIKI :
*1 kg miąższu dyni
*1 kg aronii
*1 duża pomarańcza
*kilka łyżek wody
*1 szklanka cukru

Reklama

Wykonanie:
1. Owoce aronii umyj, osusz na sicie. Odrzuć ogonki.
2. Przebraną aronię wsyp do emaliowanej miski, drewnianą łyżką/pałką rozgnieć, wymieszaj z cukrem. Przykryj i pozostaw na minimum 4 godz., aby puściła sok.
3. Miąższ dyni zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rondla, dodaj kilka łyżek wody (ilość wody zależy od soczystości dyni) i gotuj przez 20 min.
4. Dodaj aronię, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 min.
5. Przez sitko wlej sok z pomarańczy – gotuj, mieszając, przez 5 min.
6. Gotujący dżem przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę przez gotowanie.

Mus z dyni i rokitnika

SKŁADNIKI:
*2 kg miąższu dyni
*1 i 1/2 szklanki jagód rokitnika
*1 pomarańcza
*20 dag cukru
*1/2-1 szklanki wody

Wykonanie:
1. Miąższ dyni zetrzyj na tarce, zasyp cukrem, przykryj i odstaw, aż puści sok.
2. Dynię przełóż do rondla, zalej wodą, przykryj i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj na małym ogniu przez 15 min, mieszając od czasu do czasu.
3. Jagody rokitnika delikatnie opłukaj na sicie, odrzuć ogonki. Rozgnieć je drewnianą łyżką w emaliowanej misce, dodaj do dyni i gotuj razem przez 20 min.
4. Przez sitko wlej sok z pomarańczy, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj, aż cukier się rozpuści.
5. Zdejmij masę z gazu, lekko ostudź, a następnie przetrzyj przez sito.
6. Mus doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Szybko przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę przez gotowanie.

Mus z dyni z żurawiną

SKŁADNIKI:
*2,5 kg dyni
*30 dag żurawiny
*20 dag cukru
*1szklanka wrzącej wody
*3 goździki

Wykonanie:
1. Owoce żurawiny umyj, osącz na sicie, rozgnieć drewnianą łyżką, aby puściły sok.
2. Dynię umyj, podziel na kawałki, usuń pestki i skórkę. Miąższ dyni pokrój w kostki o grubości 1-2 cm.
3. W rondlu rozpuść cukier w wodzie, dodaj dynię, przykryj. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu przez 35 min.
4. Do gotującej się dyni dodaj żurawinę z sokiem oraz goździki (lekko rozgniecione trzonkiem noża) i gotuj przez 10 min, stale mieszając.
5. Rondel zdejmij z ognia, ugotowaną dynię z żurawiną lekko ostudź. Wyjmij goździki, masę przetrzyj przez sito. Ponownie doprowadź do wrzenia i szybko przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę przez gotowanie.

2024-10-22 13:24

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Druga edycja Światowego Dnia Dzieci w 2026 roku

Od 25 do 27 września 2026 roku w Rzymie obchodzony będzie Światowy Dzień Dzieci. To już druga edycja tego wydarzenia, które zapowiedział Leon XIV podczas audiencji generalnej 19 listopada. W Wydarzeniu wezmą udział najmłodsi wraz ze swoimi rodzinami z całego świata.

Na zakończenie Audiencji siedmioletni Majd Bernard ze Strefy Gazy oraz ojciec Enzo Fortunato zaprezentowali papieżowi flagę z oficjalnym logo kolejnej edycji Światowego Dnia Dzieci. Ojciec Święty pobłogosławił i podpisał flagę, która stała się symbolem drogi prowadzącej do wydarzenia w 2026 roku.
CZYTAJ DALEJ

Viral mija, Słowo zostaje

2025-11-19 07:15

[ TEMATY ]

felieton

Samuel Pereira

Materiały własne autora

Samuel Pereira

Samuel Pereira

Kiedy ostatni raz zatrzymałeś kciuk w połowie scrollowania? Nie dlatego, że bateria na wyczerpaniu, tylko dlatego, że coś naprawdę dotknęło serca. Większość czasu żyjemy dziś pod nieustannym deszczem treści: memy, shortsy, relacje, „ważne” informacje i komentarze do „ważnych” afer. Ten potop informacji ma jedną zasadniczą wadę – jest jak ulewa z piasku: dużo szumu, mało wody. I w tym piaskowym deszczu gdzieś pod spodem leży Słowo, które naprawdę daje życie.

Papież Leon XIV, spotykając się z przedstawicielami Katolickiej Federacji Biblijnej, przypomniał coś, o czym w epoce social mediów najłatwiej zapomnieć: Kościół nie żyje z siebie, tylko z Ewangelii. Jeśli sercem jest Słowo Boże, to reszta – także najpiękniej prowadzone profile, kanały i kampanie – jest tylko krążeniem. Papież nie mówi: „wróćmy do gęsiego pióra”, przeciwnie, wzywa do szukania nowych form biblijnego przekazu, takich, które wbiją się w ten zalany contentem świat, ale go nie skopiują.
CZYTAJ DALEJ

Senior w kulturach i religiach świata

2025-11-19 16:10

Wrocławskie Centrum Seniora

Zapraszamy na dwa dni rozmów i refleksji na temat seniorów

Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego-Wrocławskie Centrum Seniora we współpracy z Papieskim Wydziałem Teologicznym zapraszają na dwa dni inspirujących wykładów i owocnych dyskusji. Już 20 i 21 listopada odbędą się V Wrocławskie Dni Gerontologii: „Senior w kulturach i religiach świata”. Konferencja zgromadzi ekspertów, praktyków i wszystkich, dla których ważny jest szacunek wobec osób starszych. To dwa dni rozmów, inspiracji i refleksji nad tym, jak wspólnie tworzyć świat przyjazny seniorom – z troską, zrozumieniem i uznaniem dla ich doświadczenia.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję