Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Cebula

Jest jednym z najstarszych oraz najbardziej znanych warzyw na świecie. Uprawiana jest od blisko 5 tys. lat.

Niedziela Ogólnopolska 43/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

cebula

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Najchętniej spożywana jest w krajach Europy Południowej, jednak i w Polsce ma ugruntowaną pozycję oraz korzystne warunki do uprawy. Nasz kraj jest jednym z głównych dostawców cebuli w Europie, a jej roczny eksport wynosi ok. 120 tys. t.

Cebula występuje w wielu odmianach, które różnią się od siebie wielkością, kolorem, a także stopniem ostrości. Może być spożywana zarówno w postaci surowej, jak i po obróbce termicznej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Cebula składa się głównie z wody, a jej wartość energetyczna, pochodząca w większości z węglowodanów, wynosi 42 kcal/100 g. Cebula zawiera witaminy: C, B1, B2, B6 oraz niacynę. Poza tym można w niej znaleźć składniki mineralne takie jak: potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, mangan oraz sód. Sto gramów cebuli pokrywa 6% dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy.

Warzywo to zawiera liczne antyoksydanty, które wykazują cenne właściwości prozdrowotne. Wyniki metaanalizy przeprowadzonej w 2023 r. dowodzą, że cebula, a zwłaszcza jej łupina, przeciwdziała otyłości. Konsumpcja łupiny znacznie obniżyła masę ciała, BMI, obwód talii, a także poziom trójglicerydów osób biorących udział w badaniu w porównaniu z osobami z grupy placebo. Przeprowadzane badania wykazały również obniżenie u uczestników poziomu cholesterolu oraz uregulowanie ciśnienia.

Reklama

Za charakterystyczny smak i zapach odpowiadają substancje siarkoorganiczne – dzięki nim cebuli przypisuje się również właściwości bakteriobójcze. Cebula może być regularnie spożywana przez osoby z cukrzycą. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 15. Badania wykazały, że spożycie 100 g cebuli dziennie skutecznie obniża poziom glukozy we krwi osób zmagających się z cukrzycą typu 2.

Warzywo to wykazuje ponadto silne właściwości przeciwnowotworowe. Potwierdzają to badania obserwacyjne, łączące wyższe spożycie tego warzywa korzeniowego z niższym ryzykiem niektórych typów nowotworów.

Do najczęstszych skutków ubocznych wynikających ze spożycia cebuli zalicza się: nieprzyjemny oddech, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak: wzdęcia, nadmierne gazy, refluks oraz odbijanie. W związku z powyższym regularnego spożycia cebuli nie zaleca się osobom z refluksem żołądkowo-przełykowym, a także chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. U tych osób może to obniżać napięcie dolnego zwieracza przełyku, pobudzać wydzielanie soku żołądkowego oraz podrażniać ścianę przełyku. Spożycia cebuli powinny unikać również osoby z zespołem jelita drażliwego oraz przerostem bakteryjnym jelita cienkiego. Wynika to z występowania w niej składników z grupy FODMAP, które nasilają objawy jelitowe.

Cebula sprawdza się jako dodatek do różnych potraw: sałatek, zup, bulionów, jajecznicy, dań z ryżem i makaronem.

2024-10-22 13:24

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ta wstrętna zgaga

Pojawia się zazwyczaj 30-60 min po posiłku, czasem w nocy, a niekiedy podczas schylania się.

Jeżeli wierzyć statystykom, ok. 20% mieszkańców Europy doświadcza raz w tygodniu nieprzyjemnego uczucia pieczenia i palenia za mostkiem, potocznie nazywanego zgagą. Mechanizm, który wywołuje tę dolegliwość, jest następujący. W normalnych warunkach przyjęty pokarm trafia do żołądka, gdzie poddawany jest działaniu enzymów trawiennych i kwasu solnego. Nabłonek wyścielający żołądek jest przystosowany do kontaktu z kwasem solnym, w przeciwieństwie do nabłonka przełyku. Jeżeli w pewnych warunkach treść pokarmowa cofa się do przełyku, to obecność kwasu podrażnia jego nabłonek. To właśnie powoduje dokuczliwe pieczenie, które nazywamy zgagą. Tego typu problem pojawia się wtedy, gdy zwieracz dolny przełyku z jakiegoś powodu nie funkcjonuje prawidłowo.
CZYTAJ DALEJ

Św. Franciszek - "poślubił Panią Biedę"

2025-04-29 20:59

[ TEMATY ]

Św. Franciszek z Asyżu

Archiwum parafii

Jego młodzieńcze ambicje? Zostać poetą. Jeszcze lepiej – rycerzem, który jest poetą. Jego styl życia? Zabawy z przyjaciółmi i kosztowne ubiory. Światowiec i trzpiot? Niekoniecznie, skoro świetnie radzi sobie w interesach prowadzonych przez ojca. Zapewne nie tylko przejmie rodzinny biznes, ale i rozwinie go, zapewniając sobie status jednej z ważniejszych osób w mieście.

KSIĄŻKA DOSTĘPNA W NASZEJ KSIĘGARNI: ksiegarnia.niedziela.pl.
CZYTAJ DALEJ

Żegnamy kapłana, który był kapłanem obecności

2025-04-30 16:19

ks. Łukasz Romańczuk

W katedrze wrocławskiej odbyła się Msza św. pogrzebowa śp. ks. Tomasza Burghardta, który przez ostatnie lata posługiwał Polakom mieszkającym w Niemczech. Ceremonii pogrzebowej przewodniczył bp Jacek Kiciński CMF, a homilię wygłosił ks. Adam Łuźniak, wikariusz generalny archidiecezji wrocławskiej.

We wstępie do Mszy świętej bp Jacek wyraził słowa smutku oraz nadziei w zmartwychwstanie. Podkreślił także postawę ks. Burghardta, a także jego otwarte serce i zaangażowanie w posługę kapłańską.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję