Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Pomysły na omlet

Omlet z warzywami to świetna propozycja na śniadanie lub nawet na obiad. Proste danie, niewymagające wielkich zdolności kulinarnych, a smakuje wyśmienicie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ze szpinakiem

SKŁADNIKI (2 porcje):
*3 jajka
*płaska łyżka mąki
*10 dag mrożonego szpinaku
*pół małej pomarańczowej papryki
*mała cebula
*mały ząbek czosnku
*sól, pieprz
*łyżeczka oleju
*10 dag odsączonego z wody tuńczyka
*mały pomidor
*świeże zioła do smaku (oregano, bazylia, koperek)

Wykonanie:
1. Szpinak rozmróź. Paprykę umyj, wydrąż, pokrój w drobną kostkę.
2. Cebulę i czosnek drobno pokrój i oprósz solą.
3. Jajka umyj i wbij do miski. Dodaj mąkę i olej, dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem). Dodaj szpinak, paprykę, cebulę, czosnek, sól, pieprz – wymieszaj.
4. Masę wylej na rozgrzaną patelnię teflonową bez tłuszczu. Smaż na średnim ogniu. Kiedy masa się zetnie, zmniejsz gaz. Smaż w sumie 5 min. Ostrożnie podnieś brzegi łopatką i delikatnie przewróć na drugą stronę. Smaż jeszcze 3 min, odstaw.
5. Talerz przyłóż do patelni, omlet zsuń, przekręcając patelnię. Na połowę omletu nałóż rybę, pokrojonego w kostkę pomidora, posyp siekanymi ziołami. Omlet złóż na pół. Podziel na 2 części.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z twarogiem (bez glutenu)

SKŁADNIKI :
*2 jajka
*łyżka mielonych otrębów*
*2 łyżeczki oliwy lub oleju
*3 łyżki twarogu
*1-2 łyżki mleka
*cukier lub dżem, sok owocowy

Reklama

Wykonanie:
1. Twaróg zmieszaj z mlekiem i cukrem.
2. Jajka umyj. Do żółtek i białek dodaj otręby i dokładnie ubij – wtedy omlet będzie puszysty.
3. Patelnię rozgrzej, wlej oliwę. Masę jajeczną wylej na patelnię, przykryj i podgrzewaj do ścięcia. Na ścięty omlet wyłóż twaróg, omlet złóż na pół. Zsuń łopatką na talerz, polej sokiem.
Otręby można zastąpić pszenną mąką, wsypując ją do jajek podczas ubijania.

Z pomidorami

SKŁADNIKI:
*2 duże jajka
*szczypta soli
*1 łyżka zimnej wody
*1/2 pomidora
*1 łyżka masła
*szczypta czerwonej papryki w proszku
*kilka kosteczek sera feta (lub tarty ser, np. żółty cheddar)
*świeżo zmielony czarny pieprz
*bazylia

Wykonanie:
1. Do miski wbij jajka, dodaj sól i wodę, roztrzep na jednolitą masę.
2. Pomidora sparz, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki.
3. Na patelni roztop pół łyżki masła, wrzuć pomidory. Smaż przez kilka minut, aż odparują. Dodaj resztę masła i masę jajeczną.
4. Postaw na ogniu na kilka sekund, aby spód się ściął. Energicznie poruszaj patelnią, aby masa jajeczna szybko się przesuwała.
5. Gdy omlet będzie już prawie ścięty, a wierzch pozostanie jeszcze wilgotny, dodaj czerwoną paprykę w proszku i ser feta. Złóż omlet na pół i przełóż na talerz. Posyp świeżo zmielonym pieprzem, miętą lub bazylią.

Ze świeżymi owocami

SKŁADNIKI (1 porcja):
*2 jajka
*3 łyżeczki śmietany kremówki
*1 czubata łyżeczka masła
*sól
*świeże owoce (truskawki, poziomki, czarne jagody, maliny –przebrane, opłukane i po odsączeniu oprószone cukrem pudrem).

Wykonanie:
1. Żółtka oddziel od białek.
2. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
3. Żółtka połącz ze śmietaną, energicznie mieszając, aż masa lekko się spieni. Do żółtek dodaj ubitą pianę, całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
4. Rozgrzej suchą patelnię, gdy będzie gorąca, dodaj masło i w chwili, gdy zacznie się rozpuszczać, wylej masę omletową.
5. Na patelni trzymaj omlet przez minutę – nie dłużej – następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika na 2-3 min.
6. Gorący omlet delikatnie zsuń na wygrzany talerz, udekoruj przygotowanymi owocami i natychmiast podawaj.

2024-07-30 13:56

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Schab gotowany

Schab jest bardzo kaloryczny – 10 dag mięsa to ok. 250 kalorii. Przyrządzony w postaci tradycyjnej, czyli smażonych kotletów, dostarcza podwojoną ilość kalorii. Wartości odżywcze to ok. 20 proc. białka, tłuszcze (w zmiennej ilości od 20 do 45 proc.), sporo soli mineralnych i witamin. Jest ciężko-strawny, dlatego nie powinny go jeść zbyt często dzieci, osoby z problemami żołądkowymi i w podeszłym wieku.
CZYTAJ DALEJ

Wspomnienie bł. Bernardyny Jabłońskiej - duchowej córki św. Brata Alberta

pl.wikipedia.org

Prawdziwym przełomem w życiu bł. Bernardyny okazało się spotkanie z Bratem Albertem. „Tęskniła do życia w kontemplacji i Pan wypełnił jej pragnienie w sposób, którego się nie spodziewała, bo jej życie upłynęło na ciężkiej pracy wśród bezdomnych, zranionych przez życie, nędzarzy. To w nich odkrywała twarz umiłowanego Nauczyciela i z miłości do Niego pragnęła dawać, wiecznie dawać” - mówił o bł. Bernardynie bp Damian Muskus.

Według niego, jej życie i posługa najsłabszym są świadectwem, że wielkie dzieła miłości rodzą się „z patrzenia na Jezusa, z nieustannego bycia z Nim, słuchania Go i uczenia się Jego stylu”. Stwierdził, że siostry albertynki „w cichości zmieniają świat, zaprowadzając w jego najciemniejszych zakamarkach ewangeliczne reguły dobra, miłości i całkowitego oddania Jezusowi”.
CZYTAJ DALEJ

Lublin. Zaproszenie na obchody jubileuszu Archidiecezji i zakończenie Synodu

2025-09-22 07:42

materiały prasowe

Wsparci mocą Ducha Świętego chcemy iść dalej razem i głosić Ewangelię.

Drodzy Bracia Kapłani, Drodzy Wierni!
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję