Borówka amerykańska wywodzi się z Ameryki Północnej. Należy do rodziny wrzosowatych. Uprawiana jest zarówno na plantacjach, jak i w przydomowych ogródkach. Do Polski została sprowadzona w latach 70. XX wieku. Nasz kraj jest największym producentem borówki na terenie Unii Europejskiej. Borówka kwitnie w drugiej połowie maja przez okres 3 tygodni, a zdrowotnymi właściwościami świeżych owoców można się cieszyć od lipca do września.
Borówki, jak większość owoców, charakteryzują się niską wartością energetyczną. W 100 g owoców znajduje się ok. 57 kcal. Wyróżniają się również wieloma cennymi składnikami odżywczymi. Są bogate w wapń, potas i fosfor, a także witaminy: A, B, C, E, D oraz niacynę.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Owoce te należy docenić również ze względu na zawartość związków aktywnych, udowodniono bowiem ich korzystne oddziaływanie na zdrowie.
Zawarte w borówkach przeciwutleniacze wykazują działanie przeciwwolnorodnikowe. Oznacza to, że chronią komórki przed działaniem cząsteczek, które mogą uszkadzać struktury komórkowe. Zawarte w borówkach antocyjany nadają owocom charakterystyczny kolor, a przede wszystkim zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca. Co ciekawe, antocyjany poprawiają mikrokrążenie w gałkach ocznych, zwielokrotniają przepływ krwi w siatkówce oka oraz polepszają widzenie.
Reklama
Poza tym filiżanka borówek (150 g) zawiera ok. 15 g cukru. Jest to ilość cukru, która znajduje się w jednym mniejszym jabłku lub pomarańczy. Indeks glikemiczny borówki wynosi 53, dzięki czemu jest przyjazna cukrzykom. Spożycie tych owoców nie powoduje gwałtownego wzrostu glikemii.
Obecne w borówkach przeciwutleniacze przeciwdziałają nadmiernemu utlenianiu cholesterolu LDL. Przeciwutleniacze chronią układ krwionośny przed zmianami miażdżycowymi i ich konsekwencjami zdrowotnymi.
Borówki są zalecane osobom aktywnym fizycznie. Mogą zmniejszać uszkodzenia mięśni, które są skutkiem intensywnego treningu.
Włączenie borówek do diety może zmniejszać przepuszczalność jelit czy hamować stres oksydacyjny. Łagodzą także stan zapalny w jelitach oraz modulują skład i funkcje mikrobioty jelitowej.
Przyczyniają się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz poprawiają pamięć. Przeprowadzone na ludziach badania potwierdzają, że zawarte w borówkach związki przeciwutleniające sprzyjają poprawie sygnalizacji komórkowej.
Borówki są wyśmienitym owocem ze względu na walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne. Poza sezonem można się cieszyć borówką mrożoną, liofilizowaną, a także w postaci soków, dżemów czy przecierów.