Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Smakołyki dla dzieci

Szukasz pomysłów na desery dla dzieci, które możesz przygotować na co dzień i od święta, np. na urodziny czy Dzień Dziecka? Zainspiruj się naszymi i stwórz słodkości, które pokochają najmłodsi.

Niedziela Ogólnopolska 21/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasteczka jaglano-kokosowe

SKŁADNIKI :
*100 g kaszy jaglanej
*400 ml mleczka kokosowego
*10 szt. suszonych daktyli
*6 łyżek wiórek kokosowych
*100 g migdałów siekanych
*1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie i pozostaw do namoczenia na minimum 12 godz.
2. Umieść kaszę w garnku, zalej mleczkiem kokosowym i dodaj daktyle. Przez pierwsze 5 min gotuj kaszę na dość dużym ogniu i często mieszaj, aby się nie przypaliła, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10 min, co jakiś czas mieszając. Zdejmij kaszę z ognia, przykryj pokrywką i odstaw, aby wchłonęła pozostałe mleczko kokosowe i wystygła.
3. Gotową jaglankę zblenduj na prawie jednolitą masę. Dodaj płynny olej kokosowy i wiórki kokosowe, całość dokładnie wymieszaj. (Jeśli masa na ciasteczka będzie zbyt zbita, można dodać odrobinę więcej oleju kokosowego).
4. Masę nabieraj łyżką, formuj kulki, delikatnie je spłaszczaj i obtaczaj z jednej strony w migdałach. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia stroną obtoczoną migdałami do góry.
5. Ciasteczka piecz przez 25-30 min, aż się zarumienią.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Lizaki bezowe z aquafaby

SKŁADNIKI :
*kilka drewnianych patyczków do szaszłyków
*150 g aquafaby (woda po ciecierzycy, np. ze słoika)
*200 g cukru
*barwnik spożywczy

Reklama

Wykonanie:
1. Patyczki do szaszłyków obetnij tak, aby otrzymać kilka różnych długości.
2. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Ułóż na nim patyczki. Piekarnik nagrzej do 100°C.
3. Cukier i aquafabę umieść w misie miksera. (Dobrze jest zredukować aquafabę, tj. jeżeli potrzebujesz 150 ml aquafaby, to przelej do garnka 300 ml i podgrzej, aż połowa odparuje. Następnie schłódź płyn i dopiero wtedy używaj go do ubicia).
4. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania białej i sztywnej konsystencji. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kilka kropel barwnika i wymieszaj.
5. Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki dodawaj naprzemiennie białą i kolorową masę bezową.
6. Wyciskaj masę na patyczki, tworząc bezowe lizaki. Z części masy zrób beziki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godz. Upieczone bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku.

Tort lodowy

SKŁADNIKI:
*1,5 l lodów waniliowych lub o innym ulubionym smaku
*100 g herbatników
*kilka biszkoptów lub innych ciastek
*100 g czekolady
*garść rodzynek

Wykonanie:
1. Lody wyjmij wcześniej z zamrażarki, aby dało się je przekładać łyżką.
2. Czekoladę posiekaj drobno. Ciastka połam na kawałki, pokrusz drobniej.
3. Spód tortownicy wyłóż kawałkiem folii aluminiowej, tortownicę zamknij i boczne metalowe elementy wyłóż folią spożywczą.
4. Do tak przygotowanej tortownicy nakładaj lody i dobrze uciskaj. Możesz wcześniej wymieszać wszystkie dodatki z lodami lub nakładać porcję lodów i posypywać ją dodatkami.
5. Lody ułóż w tortownicy po sam wierzch, dobrze uciśnij. Wierzch udekoruj dodatkami. Tort włóż do zamrażarki. Kiedy góra tortu się zetnie, połóż na nią kawałek folii spożywczej. Pamiętaj, aby godzinę przed podaniem tort z zamrażarki przełożyć do lodówki – ułatwi to krojenie.

Muffiny z rabarbarem

SKŁADNIKI:
*250 g rabarbaru
*100 g rozpuszczonego masła
*125 ml mleka roślinnego
*2 jajka
*250 g mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*170 g cukru/ksylitolu

Wykonanie:
1. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałeczki.
2. Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami.
3. Do jednej miski wlej roztopione masło, dodaj mleko, jajka i wymieszaj rózgą. W drugiej misce wymieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia i słodziwem.
4. Dodaj składniki z pierwszej miski do drugiej i delikatnie, powoli wymieszaj łyżką (tylko do pierwszego połączenia się składników), pod koniec dodaj rabarbar.
5. Ciastem wypełnij papilotki do 3/4 wysokości. Pozostałe ciasto – jeśli takie będzie – wykorzystaj do upieczenia kolejnych babeczek.
6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 min.

2024-05-21 13:57

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dzień Stolarza

W dniu patrona stolarzy – św. Józefa specjaliści pracy z drewnem mają swoje święto.

Znają tajemnice drewna, wiedzą, w jaki sposób obrabiać poszczególne jego rodzaje i jak nadawać im kształty. To profesja, która sięga wieków. Od początku drewno było podstawowym surowcem, z którego człowiek wyrabiał przedmioty codziennego użytku czy pierwsze narzędzia.
CZYTAJ DALEJ

Lubuski marszałek podaje się do dymisji. Nagranie z jego udziałem wywołało oburzenie

2025-07-11 13:36

[ TEMATY ]

Zielona Góra

dymisja

marszałek

S3

województwo lubuskie

zderzenie

Lubuskie.pl

Marcin Jabłoński, marszałek województwa lubuskiego

Marcin Jabłoński, marszałek województwa lubuskiego

Marszałek woj. lubuskiego Marcin Jabłoński poinformował w piątek o rezygnacji ze swojej funkcji. Powodem jest - jak dodał - wydarzenie drogowe z jego udziałem, które miało miejsce 26 czerwca.

26 czerwca na trasie S3 między Sulechowem a Zieloną Górą kierowana przez Jabłońskiego służbowa skoda suberb zderzyła się z bmw, a następnie z barierami energochłonnymi. Nikt nie odniósł obrażeń. Do internetu trafiło jednak nagranie, na którym widać, jak skoda podjeżdża blisko poprzedzającego ją auta, a następnie wyprzedza je prawym pasem. Potem widać, jak skoda przy powrocie na lewy pas ma kontakt z wyprzedzanym autem, po czym ociera się o bariery po lewej stronie jezdni, wzbijając w powietrze tumany kurzu. Policjanci zdecydowali o zatrzymaniu prawa jazdy Jabłońskiemu. Obsługujące kolizję funkcjonariuszki zdecydowały o skierowaniu wniosku o ukaranie do sądu.
CZYTAJ DALEJ

W Barcelonie beatyfikacja Lycariona Maya. Chciał być bratem wszystkich

2025-07-11 17:18

[ TEMATY ]

beatyfikacja

Barcelona

Vatican Media

Brat Lycarion May, marysta

Brat Lycarion May, marysta

Kardynał Marcello Semeraro, prefekt Dykasterii Spraw Kanonizacyjnych, będzie przewodniczył jutro, 12 lipca, Mszy Świętej, podczas której młody szwajcarski zakonnik, wychowawca ubogich w Hiszpanii, zamordowany w czasie rewolt ludowych w 1909 roku, zostanie wyniesiony na ołtarze. Głosił braterstwo w świecie pełnym konfliktów.

„Aby udać się do Pueblo Nuevo, trzeba być gotowym oddać życie”. Tak mawiał Lycarion May (z domu François Benjamin), brat marysta, który 12 lipca, zostanie beatyfikowany w Barcelonie, w Hiszpanii. Uroczystość odbędzie się w południe w kościele św. Franciszka Salezego i będzie jej przewodniczył w imieniu Papieża kardynał Marcello Semeraro.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję