Batat wywodzi się z Ameryki Południowej, ale jest uprawiany we wszystkich krajach podzwrotnikowych Ameryki, Afryki i Azji. Jadalną częścią jest bulwa o charakterystycznym stożkowym kształcie. Kolor korzenia jest uzależniony od odmiany batata i waha się od kremowego po fioletowy.
Wyróżnia się dwie odmiany batatów – słodkie oraz gorzkie. Jak można się domyślić, te słodkie są jadalne i smaczne. Odmiana gorzka zawiera w składzie substancje trujące, przez co nie nadaje się do konsumpcji.
Węglowodany są głównym materiałem zapasowym batata. Zawartość białka to nawet 9%, z czego 35-65% stanowi białko właściwe. Bulwa zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, które są niezbędne do utrzymania bilansu wodnego oraz równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Dzięki dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych bataty są dobrym wyborem dla osób z miażdżycą, nadciśnieniem czy otyłością. Zawartość w bulwach batatów: witaminy C, prowitaminy A, ?- i ß-tokoferolu, tiaminy, niacyny, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, choliny, folacyny, witaminy B6 oraz witaminy K może zapobiegać ślepocie.
Ponadto występujące w bulwach witamina C oraz ß-karoten dzięki działaniu przeciwzapalnemu mogą być pomocne w zmniejszeniu nasilenia objawów astmy, zapalenia kości i stawów oraz reumatoidalnego zapalenia stawów.
Reklama
Słodkie ziemniaki są cennym źródłem związków mineralnych, takich jak: potas, chlor, fosfor, wapń, siarka, magnez, jod, żelazo, mangan, miedź czy selen. Warzywo bogate jest również w antocyjany oraz karotenoidy. Związki te pozytywnie wpływają na pracę ośrodkowego układu nerwowego, wspomagają koncentrację oraz pamięć, a także zmniejszają ryzyko chorób degeneracyjnych mózgu.
Mimo słodkiego smaku bataty mają niski indeks glikemiczny, przez co są odpowiednie dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Warto jednak spożywać je z umiarem. Nie zaleca się zbyt mocno rozgotowanych – spowoduje to wzrost indeksu glikemicznego.
Bataty warto włączyć do diety – z pewnością wzbogacą nasz organizm. Aby zachować wszystkie ich niezbędne składniki, zaleca się serwowanie ich ugotowanych na parze lub pieczonych. Warzywo to może być podawane jako dodatek węglowodanowy do obiadu, a także do zup, sosów czy nawet deserów.
Niedożywienie to problem nie tylko osób wychudzonych o anorektycznym wyglądzie. Także u osób z nadwagą i otyłością można zdiagnozować niedożywienie, wynikające z niedoboru składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Kiedy głębiej analizujemy problemy zdrowotne osób z nadwagą, okazuje się, że cierpią na wiele uciążliwych dolegliwości, takich jak: zaparcia, zgaga, wzdęcia, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, obrzęki, przemęczenie, brak koncentracji czy bóle głowy. W poszukiwaniu przyczyny pacjent sam zauważa, że nie głoduje – je trzy podstawowe posiłki oraz kilka przekąsek między nimi. Ale jest to tylko odżywienie ilościowe, a nawet przejedzenie. Pod względem jakości jedzenia pacjent jest natomiast niedożywiony. To znaczy, że żywność, którą spożywa, nie jest odżywcza, jest wysoko przetworzona, pozbawiona błonnika, nie jest w stanie zapewnić prawidłowej podaży niezbędnych białek, tłuszczów i węglowodanów, nie zawiera najważniejszych witamin i minerałów, bez których organizm zaczyna procesy degradacyjne, które prowadzą do wielu dolegliwości. W przepisach, które proponuję, każdy produkt ma wysoką gęstość odżywczą i odżywia organizm jakościowo. Soczewica i ciecierzyca są fenomenalnym źródłem białka roślinnego, wszystkie warzywa są nośnikiem błonnika oraz źródłem węglowodanów. Imbir, czosnek, kurkuma działają przeciwzapalnie i podnoszą odporność. Tłuszcze z kolei są nośnikiem witamin A, D, E i K. Posiłki przygotowane z takich składników wzmacniają organizm i odżywiają każdą komórkę. Spróbuj od małej zmiany i sprawdź rezultaty!
Są sytuacje, które zapraszają do poważnych rozważań. Zmuszają człowieka do zastanowienia się nad tym, co było i co może się stać, co robił i czy miało to sens, a jeśli miało, to jaki. Pyta się też, czy nie utracił talentów otrzymanych od Boga, czy dobrze wykorzystał swój czas, czy życia nie zmarnował. Czy wykorzystał wszystkie możliwości, by czynić dobro, podnosić na duchu, pocieszać, umacniać tych, którzy byli w potrzebie?
Gdy Jan usłyszał w więzieniu o czynach Chrystusa, posłał swoich uczniów z zapytaniem: «Czy Ty jesteś Tym, który ma przyjść, czy też innego mamy oczekiwać?» Jezus im odpowiedział: «Idźcie i oznajmijcie Janowi to, co słyszycie i na co patrzycie: niewidomi wzrok odzyskują, chromi chodzą, trędowaci zostają oczyszczeni, głusi słyszą, umarli zmartwychwstają, ubogim głosi się Ewangelię. A błogosławiony jest ten, kto nie zwątpi we Mnie».Gdy oni odchodzili, Jezus zaczął mówić do tłumów o Janie: «Co wyszliście obejrzeć na pustyni? Trzcinę kołyszącą się na wietrze? Ale co wyszliście zobaczyć? Człowieka w miękkie szaty ubranego? Oto w domach królewskich są ci, którzy miękkie szaty noszą. Po co więc wyszliście? Zobaczyć proroka? Tak, powiadam wam, nawet więcej niż proroka. On jest tym, o którym napisano: „Oto Ja posyłam mego wysłańca przed Tobą, aby przygotował Ci drogę”. Zaprawdę, powiadam wam: Między narodzonymi z niewiast nie powstał większy od Jana Chrzciciela. Lecz najmniejszy w królestwie niebieskim większy jest niż on».
Katedra Notre Dame, obraz przedstawiający nowych błogosławionych, męczenników II wojny światowej
Ruch harcerski ma 14 nowych błogosławionych. Wśród 50 ofiar niemieckiego nazizmu, które w sobotę zostały beatyfikowane w katedrze Notre Dame w Paryżu, są również francuscy harcerze. Zostali zabici przez Niemców, ponieważ byli katolickimi skautami – podkreśla Paul Dupont, archiwista Scouts et Guides de France.
Historie nowych błogosławionych świadczą o sile harcerskich ideałów w najtrudniejszych wojennych warunkach. Francuscy męczennicy to młodzi mężczyźni, którzy zostali wysłani na przymusowe roboty do Niemiec. Co znamienne, tylko połowa z 14 beatyfikowanych skautów była zaangażowana w ruch harcerski przed wyjazdem na roboty. Pozostali poznali harcerstwo dopiero w niewoli i to już na robotach złożyli harcerską przysięgę.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.