Ryba z brzoskwiniami
SKŁADNIKI:
?0,5 kg filetów ulubionej ryby
??
2 małe cebule ??puszka brzoskwiń
??
papryka konserwowa
??
2 łyżki keczupu
??
1 łyżka koncentratu
pomidorowego
??
sól, pieprz do smaku
??
2 łyżki mąki pszennej
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wykonanie:
1. Ryby dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące.
Smaż na niewielkiej ilości oleju.
2. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na niewielkiej
ilości oleju.
3. Dodaj pokrojone
w paski paprykę
i brzoskwinie.
Zalej sokiem
z brzoskwiń.
4. Dodaj keczup,
wymieszaj. Duś
kilka minut.
5. Gorącą rybę wyłóż
na półmisek, zalej
sosem.
Tarta ze szpinakiem
SKŁADNIKI:
Składniki na ciasto:
??
20 dag mąki pszennej
??10 dag zimnego masła
??1 żółtko
??1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na farsz:
??40 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
??1 łyżka masła klarowanego
??paczka sera typu feta
??2 jajka
??kilkanaście pomidorków koktajlowych
??
2 ząbki czosnku
??sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
Reklama
1. Z powyższych składników zagnieć ciasto, uformuj
w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
(Ciasto można od razu rozwałkować, wylepić nim formę
do tarty i włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika).
2. Wylep posmarowaną masłem formę ciastem, nakłuj
widelcem. Piecz 20 min w 200°C. (Można wyłożyć
na ciasto papier do pieczenia i fasolę).
3. Podsmaż na maśle czosnek pokrojony w plasterki.
4. Dołóż poszatkowany szpinak i duś do momentu odparowania
wody. Wystudź.
5. W misce rozbełtaj jajka, dodaj przyprawy, chłodny
szpinak, rozkruszony ser. Delikatnie wymieszaj.
6. Wyłóż masę na podpieczony spód. Na niej ułóż pomidorki
pokrojone na połówki.
7. Zapiekaj w temp. 180°C ok. 25 min.
Tarta sprawdzi się jako obiad, ciepła kolacja albo zamiast
kanapek do pracy.
Zapiekanka makaronowa
SKŁADNIKI:
??25 dag makaronu
??
1 brokuł lub mały kalafior
??1 mrożonka warzywna (najlepiej mieszanka chińska)
??2 piersi z kurczaka
??200 ml śmietanki kremówki
??1 jajko
??żółty ser
??sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione
Wykonanie:
1. Do gotującej się wody dodaj sól i olej, wsyp makaron.
Gotuj ok. 5 min – makaron powinien być lekko
twardy.
2. Brokuł/kalafior wrzuć do gotującej się wody i chwilę
gotuj (brokuł/kalafior powinien być lekko twardy).
3. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, posól i usmaż
na oleju.
4. Mrożonkę podgrzej na patelni.
5. Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj sól, pieprz,
zioła, jajko i wymieszaj widelcem.
6. W formie do zapiekania ułóż warstwowo: makaron,
usmażony filet z kurczaka, brokuł/kalafior, makaron.
Zalej śmietanką z ziołami i posyp startym serem.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°
na mniej więcej 20 min.
Skrzydełka w miodzie
SKŁADNIKI:
??1,5 kg (ok. 15 sztuk) skrzydełek z kurczaka
??
2 łyżki sosu sojowego jasnego
??
3 łyżki płynnego miodu
??2 łyżki przecieru pomidorowego
??przyprawa typu vegeta
Wykonanie:
1. Skrzydełka umyj, odetnij lotki. Przetnij każde na pół
między kośćmi. Osusz ręcznikiem papierowym.
2. Przygotuj marynatę: wymieszaj sos sojowy, miód,
przecier pomidorowy i odrobinę vegety. Proporcje
dobierz samodzielnie według smaku – jeśli wolisz,
by marynata była słodka, dodaj więcej miodu, jeśli bardziej
pomidorowa – więcej przecieru pomidorowego.
3. Skrzydełka starannie wymieszaj w marynacie i odstaw
do lodówki. Najlepiej, jeśli przeleżą do następnego
dnia.
4. Umieść skrzydełka na blasze piekarnika na papierze
do pieczenia i piecz ok. godziny w temp. 180°C. Mięso
ma być mocno zrumienione, wręcz czarne (co nie jest
oznaką spalenizny!). Podawaj z ryżem.