Reklama

Porady

Życie ze smakiem

Kobieca dieta

Dzień Kobiet to okazja nie tylko do świętowania, ale również do zadbania o swój organizm. Na co zwrócić szczególną uwagę?

Niedziela Ogólnopolska 9/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

dieta

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kobieta potrzebuje w swojej diecie zwłaszcza konkretnych pierwiastków, aby organizm dobrze funkcjonował. Są to:

• MAGNEZ – jest potrzebny do prawidłowej pracy każdej komórki jajników, mózgu, mięśni, piersi, endometrium czy tarczycy. Bez niego komórki są „w stresie” i nie pracują efektywnie, co przekłada się na zaburzenia w obrębie tych właśnie narządów. Bogatym źródłem magnezu będzie czekolada i gorzkie kakao, zielone liście – szpinak, kapusta – twarde sery typu cheddar i parmezan, awokado czy woda kokosowa.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• CYNK – świetnie się sprawdzi w łagodzeniu bólów miesiączkowych oraz polepszy owulację i będzie wspierająco działał na płodność. Najlepszym jego źródłem są: wątróbka, krewetki, jaja, wołowina, jagnięcina, ostrygi. Cynk jest dostępny również w roślinach, jednak jest on zdecydowanie słabiej przyswajalny. Dlatego lepiej korzystać z suplementacji lub źródeł zwierzęcych.

• MIEDŹ – pomaga wykorzystać prawidłowo żelazo w każdej komórce. Jeśli kobieta obserwuje u siebie duże zmęczenie, wypadają jej włosy, a poziom żelaza jest niski, warto do diety dołączyć miedź. Znajdziemy ją przede wszystkim w wątróbce, awokado, ostrygach, grzybach i szpinaku po obróbce termicznej, a także w gorzkiej czekoladzie.

Reklama

• KOLAGEN – jest potrzebnym składnikiem budującym naszą skórę, paznokcie i jelita. Najlepszym jego źródłem będzie tzw. zupa mocy, gotowana na kościach, oraz żelki, które możemy zrobić z żelatyny.

Żelki kolagenowe

SKŁADNIKI :
*1 l mleczka kokosowego (u mnie Real Thai)
*150 ml wody
*20 g żelatyny lub agaru
*4 łyżki erytrolu lub innego słodzika
*100 g mrożonych borówek lub truskawek
*3 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:
1. Mleczko kokosowe przelej do garnka, dodaj wodę, słodzik i doprowadź do wrzenia. Wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj.
2. Podziel na 3 równe części, do jednej dodaj borówki i zmiksuj za pomocą blendera.
3. Do drugiej dodaj kakao (polecam również zmiksować), a trzecią pozostaw bez dodatków.
4. Przelej pierwszą warstwę do naczynia i wstaw do zamrażarki, aby szybko zastygła (można wstawić do lodówki, jednak czas chłodzenia się wydłuży).
5. Gdy pierwsza warstwa stężeje, wlej następną i ponownie wstaw do lodówki. Powtórz tę czynność z ostatnią warstwą i odstaw żelki na kilka godzin.

Grzanki z awokado i serem cheddar

SKŁADNIKI :
*3 kromki dobrego razowego chleba
*1 awokado
*1 szklanka tartego sera cheddar (lub ulubionego sera żółtego)
*sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla na średnią moc lub z podstawową funkcją grzania góry. Chleb opiecz w tosterze na chrupiąco lub włóż na chwilkę do rozgrzanego piekarnika na górną kratkę.
2. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser cheddar i awokado (jeśli jest bardzo dojrzałe, możesz je rozgnieść widelcem), wymieszaj i dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3. Rozłóż pastę na chlebie, dociśnij. Włóż do piekarnika i chwilę zapiekaj (ok. 2 min), aż ser się roztopi i trochę zrumieni. Ułóż grzanki na kratce, podawaj skropione oliwą z awokado (lub z oliwek), udekorowane listkami rukoli (niekoniecznie).

Sałatka z kaszą jaglaną

SKŁADNIKI:
*1/4 szklanki kaszy jaglanej
*1/2 szklanki wody, sól, pieprz, oliwa extra, cytryna
*garść sałaty (roszponka, rukola lub zwykła sałata)
*1 awokado
*150 g czerwonej papryki (np. ramiro)
*200 g pomidorków koktajlowych
*2 jajka sadzone (lub ugotowane w koszulkach)
*2 łyżki nasion słonecznika lub orzeszków pinii

Wykonanie:
1. Kaszę wsyp do rondla i praż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Wlej 1/2 szklanki wody, delikatnie posól, dopraw pieprzem, wlej łyżeczkę oliwy i przykryj. Gotuj pod przykryciem przez ok. 10 min – do miękkości. Garnek odkryj, kaszę wyłóż na talerz, przestudź.
2. Awokado obierz i pokrój w kosteczkę, skrop sokiem z cytryny. Paprykę pokrój w kosteczkę, pomidorki –na połówki. Kaszę wymieszaj z listkami sałaty, awokado, papryką i pomidorkami. Wyłóż na 2 talerze. Na wierzchu połóż jajko sadzone (lub ugotowane w koszulce). Posyp podprażonymi nasionami słonecznika lub orzeszkami pinii.

2024-02-27 11:03

Oceń: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Polska na wesoło

Niedziela Ogólnopolska 13/2024, str. 78-79

[ TEMATY ]

Bliżej Życia z wiarą

materiał prasowy

Chrząszcz z Szczebrzeszyna

Chrząszcz z Szczebrzeszyna

Śmiejemy się z sołtysa z Wąchocka, łamiemy język na Szczebrzeszynie, nudzimy się jak w Pcimiu, a kozy wysyłamy do Pacanowa. Te miejscowości istnieją naprawdę. Tylko... gdzie? I co o nich wiemy?

W Szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie
CZYTAJ DALEJ

Kalwaria Zebrzydowska: procesja Pogrzebu Najświętszej Maryi Panny

2025-08-16 10:06

[ TEMATY ]

Kalwaria Zebrzydowska

Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej

Przybyłem tutaj, aby modlić się i zaprosić Was przede wszystkim do modlitwy o jedność w Kościele w Polsce, o powołania do kapłaństwa i życia konsekrowanego, o zdolność przekazywania wiary młodym pokoleniom – mówił nuncjusz apostolski w Polsce abp Antonio Guido Filipazzi w uroczystość Wniebowzięcia NMP w Sanktuarium Pasyjno-Maryjnym w Kalwarii Zebrzydowskiej, gdzie przewodniczył tradycyjnej procesji Pogrzebu Najświętszej Maryi Panny.

Uroczystości rozpoczęły się Nieszporami przy kaplicy Domku Matki Bożej na kalwaryjskich dróżkach. Nuncjusz Apostolski przypomniał na początku homilii, że św. Jan Paweł II wielokrotnie pielgrzymował do Sanktuarium w Kalwarii Zebrzydowskiej. Przywołał jego słowa wypowiedziane 19 sierpnia 1967 roku: „Wszyscy przychodzimy tutaj i przynosimy nasze życie; przynosimy niezliczone problemy, prośby i błagania. Przynosimy również przebłagania... Drodzy przyjaciele, przynoszę tutaj – zarówno dzisiaj, jak i często w ciągu roku – moje różne prośby i błagania... Przedstawiam sprawy całego Kościoła krakowskiego... Przedstawiam to wszystko tutaj i zawsze proszę, aby modlitwa tego biskupa splatała się z modlitwą wszystkich, którzy tu się modlą, aby splatając się z nią, tworzyła jedną całość”.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Stanisław Dziwisz o redukcji katechezy: Nie tędy droga

2025-08-16 15:41

[ TEMATY ]

katecheza

kard. Stanisław Dziwisz

Sanktuarium Matki Bożej Gietrzwałdzkiej

Kard. Stanisław Dziwisz

Kard. Stanisław Dziwisz

- Powinno nam także zależeć, by w naszym kraju szkoła wspomagała wychowawczy trud rodziców, by nie poniżano w szkole katechizacji, redukując i spychając ją na margines. Nie tędy droga do wychowania w duchu podstawowych wartości i przygotowania do życia mądrych i odpowiedzialnych obywateli – mówił w Sanktuarium Matki Bożej Gietrzwałdzkiej kard. Stanisław Dziwisz.

Arcybiskup krakowski senior przewodniczył uroczystościom odpustowym w Sanktuarium Matki Bożej Gietrzwałdzkiej. Przy tej okazji wprowadził do świątyni relikwie św. Jana Pawła II.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję