Reklama

Ciasta i desery

Życie ze smakiem

Nasz redakcyjny przepiśnik

Karnawał to na całym świecie czas zabaw, a wraz z nimi smakowitych słodyczy. Choć w większości są smażone w głębokim tłuszczu, w tym czasie można sobie na nie pozwolić. Tym razem karnawałowe słodkości zaproponowane przez tych, którzy tworzą "Niedzielę".

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Karnawałowe róże od Igi

SKŁADNIKI :
*1,5 szklanki mąki tortowej
*2 żółtka
*4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
*2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
*Dodatkowo: olej do smażenia, dowolna konfitura (pół słoiczka), cukier puder do oprószenia, mąka pszenna do posypania stolnicy, białko do smarowania

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną.
2. Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko. Wykrawamy po trzy różnej wielkości krążki. Każdy z nich nacinamy po bokach kilka razy.
3. Krążki układamy jeden na drugim – od największego do najmniejszego, ich środki smarujemy białkiem za pomocą pędzelka, a na koniec środek dociskamy palcem.
4. Róże smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony. Usmażone dokładnie odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5. Konfiturę przekładamy do rękawa cukierniczego lub tuby do dekoracji tortu. Na każdej różyczce wyciskamy rozetkę konfitury. Oprószamy cukrem pudrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Faworki od Marzenki

SKŁADNIKI :
*200 g mąki
*5 żółtek
*1 łyżka masła
*1-2 łyżek spirytusu, rumu lub wódki
*4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
*szczypta soli
*500 g tłuszczu do smażenia (olej lub smalec)

Reklama

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera lub ręcznie.
2. Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na części.
3. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy cienko na grubość 1 mm.
4. Nożem (lub radełkiem) kroimy paski o szerokości 3 cm i długości 8-10 cm. W środku paska robimy nacięcia, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.
5. W naczyniu rozgrzewamy tłuszcz, faworki smażymy na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem z wanilią.

Hiszpańskie churros od Igi

SKŁADNIKI:
*30 g masła
*szczypta soli
*2 łyżki cukru
*200 g mąki pszennej
*2 jajka
*250 ml wody
*tłuszcz do smażenia, np. olej rzepakowy lub smalec
*cukier puder do posypania
*polewa czekoladowa (z połowy porcji) według przepisu na opakowaniu

Wykonanie:
1. Wodę, masło, sól i cukier gotujemy, aż masło się rozpuści.
2. Wsypujemy całą mąkę i szybko mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy dalej na małym ogniu, energicznie mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
3. Zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy jedno jajko i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy drugie jajko. (Ciasto powinno być jednolite, gładkie i gęste).
4. Tłuszcz rozgrzewamy w garnku do temperatury 180°C.
5. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy ok. 1cm) np. w kształcie zamkniętej gwiazdki.
6. Ciasto wyciskamy na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski. Odcinamy je nożyczkami lub nożem.
7. Churros smażymy z dwóch stron, każda po ok. 2 min na złoto-brązowy kolor.
8. Usmażone wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe lub chłodne posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.

Oponki serowe Marzenki

Reklama

SKŁADNIKI:
*400 g mąki
*300 g białego sera (przecisnąć przez praskę)
*2 jajka
*1/2 szklanki cukru
*6 łyżeczek gęstej śmietany
*6 łyżek oleju
*2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
2. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy szklanką krążki i środki krążka np. małym kieliszkiem.
3. Powstałe w ten sposób oponki smażymy na rozgrzanym oleju (tak jak pączki).
4. Odsączamy na ręczniku papierowym. Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem z wanilią.

Ciasteczka półfrancuskie Halinki

SKŁADNIKI:
*8 szklanek mąki
*500 g masła roślinnego
*1/2 litra gęstej śmietany
*4 żółtka
*40 g drożdży
*2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Z powyższych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz.
2. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy foremkami ciasteczka, smarujemy białkiem (pędzelkiem) i maczamy w cukrze (najlepiej gruboziarnistym).
3. Pieczemy w temp. 180°C ok. 10 min na złoty kolor.

2024-01-09 11:42

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kolorowa surówka

Siostra Olga, nazaretanka, poleca znakomitą małokaloryczną surówkę, którą można podawać do drugiego dania, ale też z pieczywem, np. na kolację.

mała główka białej kapusty 2 pomidory świeży koperek szczypiorek cebula 2 ogórki małosolne kilka rzodkiewek żółta i czerwona papryka ząbek czosnku oliwa sól pieprz
CZYTAJ DALEJ

Św. Jan Chrzciciel de la Salle

[ TEMATY ]

św. Jan de la Salle

Peter Potrowl (talk)/pl.wikipedia.org

Pomnik Jana Chrzciciela de la Salle w kościele pod tym wezwaniem w Paryżu

Pomnik Jana Chrzciciela de la Salle w kościele pod tym wezwaniem w Paryżu

Urodził się w Reims 30 kwietnia 1651 r. w podupadłej rodzinie książęcej jako najstarszy z jedenaściorga rodzeństwa. W wieku 27 lat przyjął święcenia kapłańskie.

Trzy lata potem na uniwersytecie w Reims zdobył doktorat z teologii (1680 r.). Zaraz po święceniach otrzymał probostwo. Powierzono mu także kierownictwo duchowe nad szkołą i sierocińcem, prowadzonym przez Siostry od Dzieciątka Jezus. Jan postarał się w Rzymie o zatwierdzenie zakonu tychże sióstr. Bardzo bolał nad losem setek sierot, pozbawionych zupełnie pomocy materialnej i duchowej. Gromadził ich na swej plebanii, której część zamienił na internat. Następnie na użytek biednych dzieci oddał swój rodzinny pałac, a za pieniądze parafialne i otrzymane od pewnej zamożnej kobiety zakupił obszerny dom. Ludzie, którzy pomagali Janowi z czasem utworzyli zgromadzenie zakonne pod nazwą Braci Szkolnych. Za jego początek przyjmuje się datę 24 czerwca 1684 roku. Utworzył wiele typów szkół: podstawowe, wieczorowe, niedzielne, zawodowe, średnie, seminaria nauczycielskie. Nauka w nich odbywała się w języku ojczystym i była bezpłatna. Na polu pedagogiki Jan ma więc poczesne miejsce. W jego szkołach na pierwszym miejscu był język ojczysty, a nie wszechwładna łacina. Zniósł często stosowane w szkołach kary fizyczne W roku 1681 powstała pierwsza szkoła założona przez św. Jana w Reims (1681 r.), kolejna powstała w Paryżu (1688 r.), potem w Lyonie, w Rouen itd. W sto lat potem cała Francja była pokryta szkołami lasaliańskimi. Do rewolucji francuskiej (1789 r.) w samej Francji zgromadzenie miało 126 szkół i ponad 1000 członków. Dzisiaj Bracia Szkolni mają swe szkoły w prawie 90 krajach. Jan de la Salle zostawił po sobie bezcenne pisma. Najwybitniejsze z nich to: „Zasady dobrego wychowania”, które doczekało się ponad 200 wydań; nadto „Rozmyślania”, „Wskazania, jak prowadzić szkoły” i „Obowiązki chrześcijanina”. Bezcenne dla poznania ducha lasaliańskiego są także jego listy. Jan zmarł po krótkiej chorobie 7 kwietnia 1719 r. Beatyfikował go Leon XIII w 1888 r. On też wyniósł go uroczyście do chwały świętych w roku 1900. Pius XII ogłosił św. Jana de la Salle patronem nauczycieli katolickich (1950 r.). Ciało św. Jana, zbezczeszczone w czasie rewolucji francuskiej w roku 1793, dla bezpieczeństwa przeniesiono do Belgii, a w roku 1937 złożono przy domu generalnym zakonu w Rzymie.
CZYTAJ DALEJ

Lekarz papieża: Franciszek nie mógł mieć lepszego powrotu do zdrowia

2025-04-07 15:07

[ TEMATY ]

papież Franciszek

PAP/EPA/GIUSEPPE LAMI

Papież Franciszek dokonał prawdziwego „zamachu stanu” swoim niespodziewanym wystąpieniem - twierdzi jego lekarz. „Nie mógł mieć lepszego powrotu” - powiedział profesor Sergio Alfieri włoskiej gazecie „Il Messaggero”.

„Żywy, obecny, w dobrym nastroju: to było pocieszające widzieć 88-latka w takim stanie” - dodał szef zespołu medycznego, który leczył papieża podczas 38 dni w klinice Gemelli, podczas których dwukrotnie był bliski śmierci. „Teraz znów jest sobą, papieżem Franciszkiem; nie jest już chory, ale wraca do zdrowia. To znak, który daje nam nadzieję i pewność” - stwierdził Alfieri.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję