Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dieta w bielactwie

To, co jemy, ma ogromny wpływ na wygląd naszej skóry. Jak dieta może pomóc w jej poprawie?

Niedziela Ogólnopolska 37/2023, str. 44

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Udowodniono, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe są szczególnie ważne w leczeniu bielactwa. Nie są one syntetyzowane w organizmie. Niestety, badania wykazały, że wystarczające spożycie kwasów tłuszczowych odnotowano jedynie u blisko 10% badanych, a spożycie kwasów EPA i DHA odnotowano tylko u ok. 13% badanych kobiet i 9% mężczyzn. Korzystne działanie w profilaktyce czy też leczeniu bielactwa mają kwasy omega-3. Swoje korzyści wykazują ze względu na właściwości antydepresyjne, przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Odgrywają również istotną rolę w funkcjonowaniu centralnego układu nerwowego. Ta właściwość może być wykorzystywana w leczeniu depresji, która jest często wykrywana u osób z bielactwem. Produktami, w których znajdują się kwasy omega-3 – kwas ALA, są: oleje roślinne, orzechy i nasiona. W przypadku kwasów EPA i DHA są to: tłuste ryby morskie, owoce morza czy algi.

Gdy przegląda się wyniki opublikowanych badań, można potwierdzić fakt, że żywienie odgrywa istotną rolę w leczeniu bielactwa. Jedno z takich badań objęło grupę pięćdziesięciu osób. Z uczestnikami przeprowadzono 24-godzinne wywiady żywieniowe. Analizując wyniki, wyliczono wartość energetyczną oraz zawartość poszczególnych składników odżywczych w diecie badanych. U 46% stwierdzono prawidłową masę ciała, u 31% nadwagę, a 23% z nich zmagało się z otyłością. Jeśli chodzi o całodzienną wartość energetyczną, była ona we wszystkich przypadkach zaniżona. Ilość spożywanego białka była powyżej normy EAR. Jednak mimo tego u 40% kobiet i 18% mężczyzn występowały jego niedobory. Największe niedobory to te tłuszcze – dotyczyło to ponad 93% kobiet i ponad 63% mężczyzn. Jeśli chodzi o węglowodany przyswajalne, to spożycie w badanej grupie było wyższe od normy EAR. Stwierdzono natomiast znaczny niedobór błonnika pokarmowego. Jedynie 20% kobiet i 37% mężczyzn wykazało jego normę. Dieta uboga w błonnik pokarmowy negatywnie wpływa na mikroflorę jelitową, co może prowadzić do spadku produkcji korzystnych bakterii, a to zwiększa ryzyko występowania chorób zapalnych. Szczególnie bogate w błonnik pokarmowy są produkty zbożowe, owoce – zwłaszcza suszone, rośliny strączkowe i orzechy.

Żywienie osób zmagających się z bielactwem powinno być urozmaicone. Osoby chore powinny przede wszystkim zwracać uwagę na zawartość w diecie witamin z grupy B, zwłaszcza B9, B12, oraz witaminy D. Wskazane jest unikanie witaminy C i metali ciężkich. Dieta powinna obfitować w kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3, a także błonnik pokarmowy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2023-09-05 14:52

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czym jest insulinooporność

Niedziela Ogólnopolska 25/2022, str. 48

[ TEMATY ]

dieta

dietetyk

Adobe.Stock

O insulinooporności (IO) mówimy wtedy, gdy komórki nabywają oporności na działanie insuliny. Duże wyrzuty tego hormonu dają sygnał do magazynowania tłuszczu, a to powoduje tycie, szczególnie w obrębie jamy brzusznej, w postaci tzw. oponki.

Choroby związane z insulinoopornością:

CZYTAJ DALEJ

Zatrzymajmy się dziś i mocno przyjmijmy krzyż naszego życia

2024-04-15 13:31

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 15, 18-21.

Sobota, 4 maja. Wspomnienie św. Floriana, męczennika

CZYTAJ DALEJ

Wytrwajcie w miłości mojej!

2024-05-03 22:24

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Agata Kowalska

Wytrwajcie w miłości mojej! – mówi jeszcze Jezus. O miłość czy przyjaźń trzeba zabiegać, a kiedy się je otrzymuje, trzeba starać się, by ich nie spłoszyć, nie zmarnować, nie zniszczyć. Trzeba podjąć wysiłek, by w nich wytrwać. Rzeczy cenne nie przychodzą łatwo. Pojawiają się też niezmiernie rzadko, dlatego cenić je trzeba, kiedy się wreszcie je osiągnie, trzeba podjąć starania, by w nich wytrwać.

Ewangelia (J 15, 9-17)

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję