Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Niedożywienie w chorobie

Prawidłowo zbilansowana dieta stanowi istotny element w leczeniu choroby Parkinsona. Zauważa się, że znaczna część pacjentów z tą chorobą jest niedożywiona. Jak można temu zapobiec?

Niedziela Ogólnopolska 34/2023, str. 48

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Częstym problemem u osób z chorobą Parkinsona są zaparcia. Może to wynikać z procesu neurodegeneracji, ale też może być skutkiem niepożądanym działania niektórych leków. Na zaparcia wpływają również brak aktywności fizycznej oraz upośledzenie motoryki chorego. Problem zaparć dotyka ok. 85% chorych. Wywołują one dyskomfort i spadek apetytu.

Dysfagia

Kolejnym problemem, który może wpływać na niedożywienie, jest dysfagia. Charakteryzuje się ona występowaniem objawów zaburzeń fazy ustnej, gardłowej oraz przełykowej. W pierwszej fazie występują charakterystyczne ruchy języka broniącego się przed odruchem połykania, dzielenia pokarmu na wiele połknięć czy też przetrzymywanie pokarmu w ustach. W fazie gardłowej wyróżnia się zaleganie w dołkach nagłośniowych, osłabienie czucia w okolicach gardła. W ostatniej fazie występują zmniejszona ruchomość przełyku lub jego skurcze.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zalecenia żywieniowe

Reklama

Aby nie dopuścić do niedożywienia w chorobach neurologicznych, w tym w chorobie Parkinsona, należy spożywać nie mniej niż 2200 kcal dziennie. W początkowym okresie choroby zaleca się dietę podstawową. Zawiera ona: pieczywo mieszane, mąki, kasze, makarony, produkty mleczne, jaja, chude mięso, ziemniaki, owoce i warzywa oraz rośliny strączkowe. Wartość energetyczna powinna osiągać 25-30 kcal na każdy kilogram należnej masy ciała. Białko powinno oscylować w granicach 0,8 g na kilogram masy ciała. Tłuszcze to ok. 20-35% kaloryczności dziennej, czyli 48-85 gramów.

W przypadku występowania dyskinez ruchowych (nieskoordynowanych ruchów) wartość energetyczną należy zwiększyć. U pacjentów z niedowagą należy zastosować większą zawartość węglowodanów złożonych (produkty pełnoziarniste: żytnie pieczywo, płatki owsiane, otręby, ryż brązowy, grube kasze, makaron razowy) i warzyw (groch, fasola, bób, soja, soczewica) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (łosoś, tuńczyk, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich, orzechy, pestki, nasiona, awokado, oliwki).

U pacjentów w zaawansowanym stadium choroby, którzy przyjmują preparaty lewodopy, zalecane jest ograniczenie podaży białka nawet do 10% w ciągu dnia. Wyjątkiem jest posiłek wieczorny, który powinien uzupełnić rekomendowaną ilość białka. Zwiększona podaż białka w godzinach wieczornych przyczynia się do lepszego działania lewodopy.

Zaparciom można zapobiegać przez zwiększenie zawartości błonnika pokarmowego. Do produktów bogatych w błonnik należą: gruboziarniste produkty zbożowe, warzywa w postaci surówek, owoce czy otręby. Ograniczyć natomiast należy spożycie produktów, które zmniejszają perystaltykę jelit, a są to: banany, ryż biały, mąka ziemniaczana.

U osób z zaburzeniami połykania stosuje się dietę o zmienionej konsystencji – dietę o konsystencji papkowatej.

2023-08-14 14:22

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kwasy omega-3 a zdrowie

Niedziela Ogólnopolska 3/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Każdy z nas chciałby mieć doskonałą pamięć, zdrowe jelita, mocne serce i mało stresu. Niestety, nasza dieta często nie dostarcza organizmowi odpowiednich substancji. Co powinniśmy jeść, by cieszyć się lepszym zdrowiem?

Kwasy omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a mimo to organizm nie potrafi ich syntetyzować, w związku z czym muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem.
CZYTAJ DALEJ

Nowenna do św. Franciszka z Asyżu

Św. Franciszku, naucz nas nie tyle szukać pociechy, co pociechę dawać, nie tyle szukać zrozumienia, co rozumieć, nie tyle szukać miłości, co kochać!

Wszechmogący, wieczny Boże, któryś przez Jednorodzonego Syna Swego światłem Ewangelii dusze nasze oświecił i na drogę życia wprowadził, daj nam przez zasługi św. Ojca Franciszka, najdoskonalszego naśladowcy i miłośnika Jezusa Chrystusa, abyśmy przygotowując się do uroczystości tegoż świętego Patriarchy, duchem ewangelicznym głęboko się przejęli, a przez to zasłużyli na wysłuchanie próśb naszych, które pokornie u stóp Twego Majestatu składamy. Amen.
CZYTAJ DALEJ

Świdnica. Zmarła Krystyna Borowczyk. Miała 70 lat

2025-10-03 19:44

[ TEMATY ]

diecezja świdnicka

Świdnicka Kuria Biskupia

Krystyna Borowczyk

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Krystyna Borowczyk (1955-2025)

Krystyna Borowczyk (1955-2025)

Świdnicka Kuria Biskupia przekazała informację o śmierci Krystyny Borowczyk, wieloletniej współpracowniczki diecezji, związanej z m.in z seminarium, ruchem Comunione e Liberazione czy parafią św. Andrzeja Boboli.

– W nadziei życia wiecznego zawiadamiamy, że w dniu 3 października w wieku 70 lat odeszła do domu Ojca śp. Krystyna Borowczyk, wieloletnia współpracowniczka Świdnickiej Kurii Biskupiej – przekazano w komunikacie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję