SKŁADNIKI:
75 dag mięsa mielonego (łopatki wieprzowej lub indyka)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 bułka
sól, pieprz
1 szklanka dowolnego bulionu
koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki) lub sos pomidorowy
1 łyżeczka suszonych ziół: oregano lub bazylii
200 g kaszy gryczanej
WYKONANIE:
Mięso wymieszaj z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodaj posiekane cebulę i czosnek. Przypraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj roztrzepane jajka. Wyrób masę i uformuj małe pulpety. Obsmaż je na odrobinie oleju, tak aby tylko się ścięły. W rondlu zagotuj bulion, przypraw jarzynką lub solą. Na wrzątek wrzucaj pulpety. Duś je 15 min pod przykryciem. Na koniec dodaj koncentrat lub sos pomidorowy i zioła. Gotuj jeszcze 5 min. Gdyby sos był zbyt rzadki, możesz go zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 szklanki wody. Podawaj pulpety z uprażoną kaszą gryczaną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu