Reklama

Z zakonnej kuchni

Lazanie z mięsem mielonym

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
opakowanie makaronu lasagne
300 g tartego sera mozzarella
masło do wysmarowania naczynia
SOS MIĘSNO-POMIDOROWY:
1 cebula
800 g mielonej łopatki
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
sól, pieprz
zioła: oregano, bazylia, majeranek
olej
SOS BESZAMELOWY:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki mleka
szczypta utartej gałki muszkatołowej
pieprz, sól

WYKONANIE:
Na większej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dokładamy mielone mięso. Smażymy chwilę, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie pomidory wraz z zalewą i smażymy, ciągle mieszając, aż do odparowania płynów.
Na końcu dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając, smażymy 2-3 min. Nie przerywając mieszania, stopniowo wlewamy zimne mleko, aby nie utworzyły się grudki.
Doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy rondel z ognia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Płaty makaronu gotujemy al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy płaty makaronu. Rozprowadzamy na nich kilka łyżek sosu beszamelowego. Wykładamy część mięsa, wyrównujemy.
Posypujemy tartą mozzarellą. Czynimy tak do wyczerpania składników – ostatnią warstwę powinien stanowić makaron, sos beszamelowy i tarty ser. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 30 min. Pierwsze 10 min można piec pod przykryciem, by ser za szybko się nie zrumienił.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-05-11 07:24

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jajka w sosie warzywnym

Siostra Samuella, honoratka, która podzieliła się z nami tym przepisem, gotuje w Dworku św. Antoniego w Olsztynie k. Częstochowy.

6 jajek 2 średnie cebule 1 marchew ½ selera 1 pietruszka 4 pomidory olej lub masło przyprawy: majeranek, sól, pieprz
CZYTAJ DALEJ

Jak często sięgam po Pismo Święte?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Łk 8, 19-21.

Wtorek, 23 września. Wspomnienie św. Pio z Pietrelciny, prezbitera.
CZYTAJ DALEJ

Rozpoczynamy przygotowania do ŚDM w Seulu!

2025-09-23 16:37

Archiwum organizatorów

5 października zapraszamy na pierwsze spotkanie organizacyjne przed wyjazdem na Światowe Dni Młodzieży w Seulu w 2027 roku.

Rozpocznie się Eucharystią w katedrze wrocławskiej o godzinie 16.00. – Będzie jej przewodniczył ks. Tomasz Koprianiuk, dyrektor Krajowego Biura Organizacji ŚDM z Warszawy. A po Mszy św. zapraszamy na spotkanie do budynku biblioteki PWT przy Placu Katedralnym 5a, koło katedry. Będziemy opowiadać o tym, czemu warto udać się na Światowe Dni Młodzieży, usłyszymy świadectw osób, które brały w nich udział. Przedstawiona zostanie także oferta wyjazdu na ŚDM w Seulu – mówi ks. Tomasz Latawiec, diecezjalny koordynator ŚDM archidiecezji wrocławskiej. – Chcemy jako archidiecezja wspólnie przygotować się do tego wyjazdu – dodaje.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję