Reklama

Z zakonnej kuchni

Tarty na słono

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tarta na słono to dobry pomysł na pyszny obiad lub ciepłą kolację. Spód tarty najczęściej robimy z kruchego ciasta albo ciasta francuskiego. Farsz możemy przygotować według indywidualnych upodobań. Popularne są zarówno tarty z warzywami, np. z cukinią, brokułami lub szparagami (najlepiej sprawdzają się warzywa wyraziste w smaku, takie jak por czy cebula), jak i te z mięsem, np. z boczkiem, salami czy z kurczakiem i papryką. Wyśmienicie smakują tarty z łososiem, a także inne tarty na słono, np. grzybowa lub cebulowo-serowa.

Tartę można komponować właściwie dowolnie; to doskonały pomysł na „porządkowanie” lodówki – możemy dodać do niej resztki składników, które pozostały z przygotowania innych dań. Zagniatamy ciasto, przygotowujemy farsz, pieczemy ok. pół godziny i – gotowe.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Tarta z porami

SKŁADNIKI:
30 dag mąki
15 dag masła
3-4 duże pory z długą białą częścią
15-20 dag wędzonego boczku
1-2 łyżeczki maggi
sól, pieprz
1/2 szklanki śmietany 18%
2 jajka
gałka muszkatołowa
10 dag sera rokpol (lub innego pikantnego)

Mąkę przesiewamy i siekamy z zimnym masłem. Wlewamy dwie łyżki zimnej wody i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Białe części pora kroimy w talarki, płuczemy i osączamy na sicie. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy pory, odrobinę wody, solimy i dusimy 15 min. Przyprawiamy maggi i pieprzem. Śmietanę i jajka mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy łyżeczkę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Ser ścieramy na tarce i łączymy z masą. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Zimne ciasto kroimy na plastry i wylepiamy nim dno oraz boki formy na tartę, nakłuwamy widelcem. Wykładamy pory z boczkiem i zalewamy masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika. Po 20 min zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze ok. 25 min. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić, przykrywamy formę pergaminem. Tartę można podawać na ciepło lub na zimno.

Tarta ze szpinakiem

Składniki – spód:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
2 duże żółtka
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli

Składniki – farsz:
10 dag boczku wędzonego
1 mała cebula
20 dag mrożonych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
15 dag sera feta
200 g kwaśnej śmietany 18%
2 jajka
10 dag żółtego sera
sól, pieprz

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone na kawałeczki, siekamy, dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Wałkujemy ciasto i wylepiamy nim formę. Przed pieczeniem nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 190°C przez 15-20 min do lekkiego zrumienienia.

2022-01-03 12:52

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ogórki kiszone - zdrowie i smak

Lubimy je praktycznie wszyscy, mają bowiem nie tylko doskonały smak i pobudzający apetyt zapach, ale także szerokie zastosowanie w przygotowaniu zup, surówek, sałatek i innych doskonałych dań. Wprowadzają do naszego organizmu bardzo pożyteczne bakterie, których obecność dla jego prawidłowego funkcjonowania jest wprost niezbędna.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś: Bardzo Wam dziękuję, Kościele Łódzki!

2025-12-13 15:48

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

Msza św. dziękczynna za 8 lat posługi pasterskiej kard. G. Rysia w archidiecezji łódzkiej

Msza św. dziękczynna za 8 lat posługi pasterskiej kard. G. Rysia w archidiecezji łódzkiej

- Kiedy mnie ktoś zapyta jaki jest Kościół Łódzki to powiem, że Kościół łódzki to kościół słuchający, nie słuchający bzdur, ale Słowa Bożego! I za to Wam bardzo dziękuję tu dziś! – mówił kard. Grzegorz Ryś w trakcie Mszy św. dziękczynnej za jego posługę jako metropolity łódzkiego.

Po 100 miesiącach posługi w archidiecezji łódzkiej kard. Grzegorz Ryś żegna się z Łodzią i obejmuje metropolię krakowską. Podczas Mszy św. dziękczynnej w archikatedrze łódzkiej zebrali się przedstawiciele duchowieństwa, osób konsekrowanych, władz miejskich i wojewódzkich oraz wierni, którzy chcieli podziękować Kardynałowi za jego posługę w naszym mieście. Obecny był kard. Konrad Krajewski, abp senior Władysław Ziółek. Bp senior Ireneusz Pękalski, bp Marek Marczak, bp Piotr Kleszcz, bp Zbigniew Wołkowicz oraz biskupi i przedstawiciele bratnich kościołów chrześcijańskich. A wierni przybyli z całej archidiecezji łódzkiej ściśle wypełnili całą bazylikę archikatedralną. O oprawę muzyczną zadbał chór złożony z uczestników trwających Dominikańskich Warsztatów Liturgicznych „Stella Maris”.
CZYTAJ DALEJ

Dyspensa na św. Szczepana

2025-12-14 09:56

ks. Waldemar Wesołowski

W tym roku drugi dzień świąt Bożego Narodzenia – święto św. Szczepana, przypada w piątek.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów w Kościele katolickim należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku. Piątkowa wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych nie obowiązuje w trzech przypadkach: w piątki, w które wypada uroczystość; dni w randze uroczystości (np. piątek w Oktawie Wielkanocy) oraz gdy zostanie udzielona dyspensa zgodnie z przepisami prawa kanonicznego. A zatem Oktawa Narodzenia Pańskiego nie znosi piątkowej wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych, święta również.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję