Reklama

Porady

Z Bożej apteki

Owoce kaliny koralowej

Jesień nie tylko cieszy nasze oczy wielością barw, lecz także obdarza nas swoimi licznymi darami. Są one cenne dla wzmocnienia naszego zdrowia.

Niedziela Ogólnopolska 40/2021, str. 55

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Chciałbym prosić Czytelników, aby udając się na spacer do lasu, nad wodę czy na pola, zwrócili uwagę na pokryty czerwonymi owocami krzew. Najpewniej jest to kalina koralowa. Niektóre jej odmiany sadzone są w miejskich parkach ze względu na ozdobne kwiaty. Od dawna jej kora, kwiat i owoce są wykorzystywane w celach leczniczych. Teraz, jesienią, bardzo cenne są owoce kaliny. Zbiera się je we wrześniu i październiku, najlepiej po pierwszych przymrozkach, kiedy stracą gorycz, a jeżeli nie przemarzły, to wkładamy je na kilka dni do zamrażarki. Można je także ususzyć. Owoce kaliny mają szerokie zastosowanie prozdrowotne. Stosuje się je w leczeniu przeziębień, w chorobach wrzodowych żołądka, dwunastnicy, a także aby wzmocnić mięsień sercowy. Działają moczopędnie oraz uspokajająco przy nerwicach. „Nawet pestki jej są korzystne. Można z niech zrobić nalewkę przy raku piersi” (Jelena Fiodorowna Zajcewa).

Chciałbym zaproponować dwa sposoby konserwowania owoców kaliny na zimę. Pierwszy sposób to przyrządzenie ich bez gotowania. Dzięki temu kalina zachowuje swe naturalne właściwości, a co najważniejsze, pomaga w chorobach serca, przy grypie i przeziębieniu, wzmacnia system odpornościowy. Aby przygotować w ten sposób kalinę, wpierw należy ją opłukać w wodzie, lekko wysuszyć i oderwać widelcem jagody od baldachów. Owoce przecieramy przez sitko, aż puszczą sok. Pestek nie wyrzucamy – po wysuszeniu i zmieleniu na proszek możemy je dodawać do herbaty. Następnie do soku dodajemy naturalny miód w proporcji 700 g soku kaliny i 500 g miodu (lub cukru). Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką – chodzi o to, żeby sok dobrze się połączył z miodem lub cukrem, miód bowiem to naturalny konserwant. Otrzymaną zawartość przelewamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odstawiamy do lodówki. Zażywamy po łyżce trzy razy dziennie.

Drugi sposób to obróbka termiczna. W ten sposób z owoców kaliny możemy przyrządzić marmoladę, sok, dżem lub nalewkę. Możemy także je ususzyć, by przygotowywać z nich herbatę. W tym celu 15-20 g owoców zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 4 godziny do naciągnięcia, odcedzamy i pijemy na zdrowie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-09-28 11:23

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Elżbieta Rafalska: Umiejętnie potrafiliśmy skorzystać ze środków unijnych przez 20 lat obecności w UE

2024-04-29 07:49

[ TEMATY ]

Łukasz Brodzik

Elżbieta Rafalska

YouTube

Rozmowa z europoseł Elżbietą Rafalską

Rozmowa z europoseł Elżbietą Rafalską

Umiejętnie potrafiliśmy skorzystać ze środków unijnych przez 20 lat obecności w Unii Europejskiej, a swoboda przepływu osób i usług była najcenniejszą wartością tego okresu - podkreśla Elżbieta Rafalska w rozmowie z portalem niedziela.pl.

Europoseł Prawa i Sprawiedliwości dodaje jednak, że wstępując do Unii Europejskiej byliśmy przekonani o gwarancji zachowania swojej odrębności, co dziś nie jest już takie oczywiste.

CZYTAJ DALEJ

Ks. Węgrzyniak: trwać w Chrystusie - to nasze zadanie

2024-04-28 15:22

[ TEMATY ]

ks. Wojciech Węgrzyniak

Karol Porwich/Niedziela

Ks. Wojciech Węgrzyniak

Ks. Wojciech Węgrzyniak

My jesteśmy jak latorośle. Jezus jest winnym krzewem. I to tak naprawdę On dzięki swojemu słowu nas oczyszcza. Jego Ojciec robi wszystko, żeby ta winorośl funkcjonowała jak najlepiej, a naszym zadaniem, jedynym zadaniem w tej Ewangelii, to jest po prostu trwać w Chrystusie - mówi biblista ks. dr hab. Wojciech Węgrzyniak w komentarzu dla Vatican News - Radia Watykańskiego do Ewangelii Piątej Niedzieli Wielkanocnej 28 kwietnia.

Ks. Wojciech Węgrzyniak zaznacza, że „od czasu do czasu zastanawiamy się, co jest najważniejsze, cośmy powinni przede wszystkim w życiu robić”. Biblista wskazuje, że odpowiedź znajduje się w dzisiejszej Ewangelii. „Przede wszystkim powinniśmy trwać w Chrystusie” - mówi.

CZYTAJ DALEJ

Papież do kanosjanów i gabrielistów: kapituła generalna to moment łaski

2024-04-29 20:12

[ TEMATY ]

papież Franciszek

Grzegorz Gałązka

Franciszek przyjął na audiencji przedstawicieli dwóch zgromadzeń zakonnych kanosjanów i gabrielistów przy okazji przeżywanych przez nich kapituł generalnych. Jak podkreślił, spotkanie braci z całego zgromadzenia jest wydarzeniem synodalnym, fundamentalnym dla każdego zakonu, i stanowi moment łaski.

„Przeszłość, teraźniejszość i przyszłość spotykają się na kapitule przez wspominanie, ewaluację i pójście naprzód w rozwoju zgromadzenia” - mówił Franciszek. Wyjaśniał następnie, że harmonia między różnorodnością jest owocem Ducha Świętego, mistrza harmonii. „Jednolitość czy to w instytucie zakonnym, czy w diecezji, czy też w grupie świeckich zabija. Różnorodność w harmonii sprawia, że wzrastamy” - zaznaczył Ojciec Święty.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję