Reklama

Rodzina

Dietetyk radzi

Dieta seniora – na co zwrócić uwagę

Odżywianie i nawadnianie osób starszych jest szczególnie istotne. Wiąże się ono przede wszystkim ze zmianami, które zachodzą w organizmie po 65. roku życia.

Niedziela Ogólnopolska 5/2021, str. 56

[ TEMATY ]

senior

seniorzy

Adobe. Stock.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Osoby w podeszłym wieku nie odczuwają pragnienia, a przez to nie wykazują chęci picia wody. Jest to jeden z poważniejszych aspektów, na który należy zwrócić uwagę. Potrzebujemy wody do prawidłowej produkcji śliny oraz enzymów trawiennych, które w tym okresie produkowane są w mniejszych ilościach.

Seniorom często doskwierają zaparcia oraz problemy z przełykaniem. Wynikają one z obniżonej perystaltyki jelit i przełyku. Woda pomaga w większym wytwarzaniu śliny, łatwiejszym przejściu pokarmu przez pasaż jelit oraz formowaniu masy kałowej. Im więcej wypijanej wody w ciągu dnia, tym mniejsze problemy z zaparciami oraz obrzękami. Woda pomaga w filtracji nerek i pozbywaniu się produktów przemiany materii z moczem. Może to nastąpić, jeśli nawadnianie będzie odpowiednie. Odwrotną rolę pełnią kawa i herbata – te napoje odwadniają, wzmagają zaparcia i wysuszają skórę, która powinna być nawilżona, aby zapobiegać odleżynom w przypadku osób leżących. U seniorów wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze, które znajdziemy w warzywach, owocach oraz zdrowych tłuszczach, takich jak oliwa z oliwek, olej lniany, awokado czy masło naturalne. Bardzo ważne jest, aby posiłki były lekkostrawne. Smażenie zastąpmy gotowaniem na parze, gotowaniem w wodzie lub pieczeniem w rękawie. Z codziennego jadłospisu powinno się wyeliminować słodycze. Często ich spożywanie jest przyczyną zaburzeń glikemicznych, zaparć i zmęczenia. Są ciężkostrawne. Osoby starsze mogą mieć problemy z gryzieniem, dlatego warto zwrócić uwagę na konsystencję potraw. Zupy kremy czy koktajle z dodatkiem mielonego siemienia lnianego, awokado, wody i jabłka dobrze sprawdzą się jako posiłki pełnowartościowe i lekkostrawne. Lekkie pulpety, ryba na parze z dodatkiem gotowanych warzyw i porcją dobrze ugotowanej kaszy, np. jaglanej, będą świetną alternatywą dla schabowego w panierce, ziemniaków i ogórków konserwowych. Bardzo dobrze przyswajalnym białkiem jest białko roślinne, które znajdziemy w soczewicy, ciecierzycy czy fasoli. Z tymi produktami trzeba jednak uważać, ponieważ mogą być wzdymające, ale jeśli odpowiednio długo będziemy je moczyć w wodzie z łyżeczką sody, a później gotować bez przykrycia, ich strawność będzie o wiele lepsza. Można z nich robić pasty, pasztety czy podawać jako dodatek do obiadu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-01-27 09:45

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wspólnota Sant’Egidio: apel w obronie osób starszych

[ TEMATY ]

senior

seniorzy

Rido/stock.adobe.com

Przybywa podpisów pod apelem Wspólnoty Sant’Egidio w obronie osób starszych. Wśród sygnatariuszy znaleźli się ludzie Kościoła, nauki, kultury. Nadal można złożyć swój podpis.

Wspólnota Sant’Egidio, w związku z obchodzonym 15 czerwca Światowym Dniem Świadomości Znęcania się nad Osobami Starszymi, zachęca do poparcia apelu o rehumanizację naszych społeczeństw, wyrażającego zdecydowany sprzeciw wobec selektywnej opieki zdrowotnej. Podpisało go już wielu intelektualistów, działaczy społecznych i lekarzy.

CZYTAJ DALEJ

Współpracownik Apostołów

Niedziela Ogólnopolska 17/2022, str. VIII

[ TEMATY ]

św. Marek

GK

Św. Marek, ewangelista - męczeństwo ok. 68 r.

Św. Marek, ewangelista - męczeństwo ok. 68 r.

Marek w księgach Nowego Testamentu występuje pod imieniem Jan. Dzieje Apostolskie (12, 12) wspominają go jako „Jana zwanego Markiem”. Według Tradycji, był on pierwszym biskupem w Aleksandrii.

Pochodził z Palestyny, jego matka, Maria, pochodziła z Cypru. Jest bardzo prawdopodobne, że była właścicielką Wieczernika, gdzie Chrystus spożył z Apostołami Ostatnią Wieczerzę. Możliwe, że była również właścicielką ogrodu Getsemani na Górze Oliwnej. Marek był uczniem św. Piotra. To właśnie on udzielił Markowi chrztu, prawdopodobnie zaraz po zesłaniu Ducha Świętego, i nazywa go swoim synem (por. 1 P 5, 13). Krewnym Marka był Barnaba. Towarzyszył on Barnabie i Pawłowi w podróży do Antiochii, a potem w pierwszej podróży na Cypr. Prawdopodobnie w 61 r. Marek był również z Pawłem w Rzymie.

CZYTAJ DALEJ

List pasterski z okazji jubileuszu diecezji lubuskiej

2024-04-25 16:00

[ TEMATY ]

jubileusz

Zielona Góra

Gorzów Wielkopolski

List Pasterski

diecezja lubuska

Karolina Krasowska

bp Tadeusz Lityński

bp Tadeusz Lityński

Bp Tadeusz Lityński skierował do diecezjan list pasterski z okazji jubileuszu 900-lecia utworzenia diecezji lubuskiej. Poniżej publikujemy pełną treść słowa Biskupa Diecezjalnego, które w kościołach i kaplicach diecezji zielonogórsko-gorzowskiej zostanie odczytane w niedzielę 28 kwietnia 2024.

Drodzy Diecezjanie, Bracia i Siostry,

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję