Reklama

Rodzina

Dietetyk radzi

Dieta seniora – na co zwrócić uwagę

Odżywianie i nawadnianie osób starszych jest szczególnie istotne. Wiąże się ono przede wszystkim ze zmianami, które zachodzą w organizmie po 65. roku życia.

Niedziela Ogólnopolska 5/2021, str. 56

[ TEMATY ]

senior

seniorzy

Adobe. Stock.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Osoby w podeszłym wieku nie odczuwają pragnienia, a przez to nie wykazują chęci picia wody. Jest to jeden z poważniejszych aspektów, na który należy zwrócić uwagę. Potrzebujemy wody do prawidłowej produkcji śliny oraz enzymów trawiennych, które w tym okresie produkowane są w mniejszych ilościach.

Seniorom często doskwierają zaparcia oraz problemy z przełykaniem. Wynikają one z obniżonej perystaltyki jelit i przełyku. Woda pomaga w większym wytwarzaniu śliny, łatwiejszym przejściu pokarmu przez pasaż jelit oraz formowaniu masy kałowej. Im więcej wypijanej wody w ciągu dnia, tym mniejsze problemy z zaparciami oraz obrzękami. Woda pomaga w filtracji nerek i pozbywaniu się produktów przemiany materii z moczem. Może to nastąpić, jeśli nawadnianie będzie odpowiednie. Odwrotną rolę pełnią kawa i herbata – te napoje odwadniają, wzmagają zaparcia i wysuszają skórę, która powinna być nawilżona, aby zapobiegać odleżynom w przypadku osób leżących. U seniorów wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze, które znajdziemy w warzywach, owocach oraz zdrowych tłuszczach, takich jak oliwa z oliwek, olej lniany, awokado czy masło naturalne. Bardzo ważne jest, aby posiłki były lekkostrawne. Smażenie zastąpmy gotowaniem na parze, gotowaniem w wodzie lub pieczeniem w rękawie. Z codziennego jadłospisu powinno się wyeliminować słodycze. Często ich spożywanie jest przyczyną zaburzeń glikemicznych, zaparć i zmęczenia. Są ciężkostrawne. Osoby starsze mogą mieć problemy z gryzieniem, dlatego warto zwrócić uwagę na konsystencję potraw. Zupy kremy czy koktajle z dodatkiem mielonego siemienia lnianego, awokado, wody i jabłka dobrze sprawdzą się jako posiłki pełnowartościowe i lekkostrawne. Lekkie pulpety, ryba na parze z dodatkiem gotowanych warzyw i porcją dobrze ugotowanej kaszy, np. jaglanej, będą świetną alternatywą dla schabowego w panierce, ziemniaków i ogórków konserwowych. Bardzo dobrze przyswajalnym białkiem jest białko roślinne, które znajdziemy w soczewicy, ciecierzycy czy fasoli. Z tymi produktami trzeba jednak uważać, ponieważ mogą być wzdymające, ale jeśli odpowiednio długo będziemy je moczyć w wodzie z łyżeczką sody, a później gotować bez przykrycia, ich strawność będzie o wiele lepsza. Można z nich robić pasty, pasztety czy podawać jako dodatek do obiadu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-01-27 09:45

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dofinansowanie z MOPS-u dla seniorów

Osoby starsze z orzeczoną niepełnosprawnością mogą uzyskać z MOPS-u dopłatę do turnusu rehabilitacyjnego.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Parolin o Gazie: niedopuszczalne jest sprowadzanie ludzi do roli ubocznych ofiar

2025-10-06 17:53

[ TEMATY ]

kard. Parolin

Vatican Media

Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej kard. Pietro Parolin

Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej kard. Pietro Parolin

Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej rozmawia z mediami watykańskimi w drugą rocznicę „nieludzkiego” ataku Hamasu na Izrael, który wywołał zniszczenie Strefy Gazy: wzywamy do uwolnienia zakładników i zakończenia spirali przemocy. W Gazie konsekwencje są „nieludzkie”; nie wystarczy, by wspólnota międzynarodowa mówiła, że to, co się dzieje, jest nie do przyjęcia, ale by to się działo. Porusza mnie udział w manifestacjach na rzecz pokoju. Antysemityzm jest rakiem, który trzeba wykorzenić - mówi.

Minęły dwa lata od owego strasznego dnia ataku terrorystycznego, przeprowadzonego przez Hamas przeciwko Izraelowi, i od początku tego, co przerodziło się w prawdziwą wojnę, która zrównała Strefę Gazy z ziemią. O tych wydarzeniach i tym, co po nich nastąpiło, rozmawiamy z Sekretarzem Stanu Stolicy Apostolskiej, kard. Pietro Parolinem.
CZYTAJ DALEJ

Rodzinna pasja

2025-10-07 08:00

[ TEMATY ]

aarchidiecezja łódzka

Marek Kamiński

W Galerii im. Eugeniusza Hanemana Łódzkiego Towarzystwa Fotograficznego przy ul. Piotrkowskiej 102 otwarto wystawę „Włochy – nie tylko z pocztówki”.

W Galerii im. Eugeniusza Hanemana Łódzkiego Towarzystwa Fotograficznego przy ul. Piotrkowskiej 102 otwarto wystawę „Włochy – nie tylko z pocztówki”.

W Galerii im. Eugeniusza Hanemana Łódzkiego Towarzystwa Fotograficznego przy ul. Piotrkowskiej 102 otwarto wystawę „Włochy – nie tylko z pocztówki”. Autorów wernisażu powitał i przedstawił prezes ŁTF-u Sławomir Grzanek. Barbara, Janina i Paweł Buczek zabrali nas w podróż po znanych i nieznanych zakątkach Włoch. Ekspozycja 45 fotografii jest efektem półtoramiesięcznej podróży. Fotografia jest pasją rodzinną taty, mamy i córki. Pana Pawła zainteresował nią najstarszy brat Grzegorz.

- Jako ośmioletniego chłopca zaprowadził mnie do kółka fotograficznego mieszczącego się wówczas przy ul. Limanowskiego. Tam zdobywałem wiedzę na temat budowy aparatu fotograficznego, jego obsługi i patrzenia na świat poprzez wizjer. I tak moja przygoda trwa już ponad 60 lat. Cieszę się, że moja pasja udzieliła się córce Basi, która od 2012 r. zamieszkała we Włoszech. Z czasem zainteresowała się naszymi pracami i postanowiła sama fotografować także żona Janeczka.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję