Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 jabłka
5 dag rodzynek
kilka suszonych moreli
1 jajko
sól, pieprz kolendra
1 łyżka żelatyny
ew. 0,5 l soku jabłkowego
Wykonanie:
Schab opłukać i naciąć w połowie. Ze środka wykroić część mięsa, oprószyć solą, pieprzem i kolendrą. Zostawić w lodówce na godzinę. Wykrojoną część mięsa zemleć, wymieszać z jajkiem, kawałkami jabłka, rodzynkami i pokrojonymi morelami. Masę nałożyć do środka schabu, następnie obwiązać mięso sznurkiem. Piec w temp. 180°C przez 1-1,5 godz. Podawać na gorąco.
Można też podać na zimno w galarecie. Należy wówczas ostudzony schab pokroić w plastry, następnie zagotować sok jabłkowy, wymieszać go ze spęczniałą żelatyną i ostudzić.
Mięso zalać galaretką i schłodzić.
Pomóż w rozwoju naszego portalu