Reklama

Z zakonnej kuchni

Polędwiczki na ostro

Bardzo smaczna potrawa, w smaku przypo-minająca strogonowa. Można ją podawać na obiad, ale dobrze smakuje też na zimno. Przepis nadesłał p. Szymon z Kłodzka.

Niedziela Ogólnopolska 47/2018, str. 58

[ TEMATY ]

jedzenie

Graziako/Niedziela

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
• 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 50 dag)
• 1 słoiczek marynowanej czerwonej papryki
• 1 słoiczek korniszonów
• 1 marchewka
• 5 średnich pieczarek
• przyprawa do gyrosa
• papryka sproszkowana słodka
• papryka sproszkowana ostra
• oliwa do smażenia

WYKONANIE:
Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić w poprzek na paski ok. 2-3 cm. Obsypać przyprawą do gyrosa i papryką. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i obsmażyć z obu stron. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę.
Gdy się trochę poddusi, dodać pokrojone w kostkę korniszony i marynowaną paprykę oraz również pokrojone w kostkę pieczarki (można je wcześniej udusić na maśle). Wszystko chwilę dusić razem.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2018-11-21 10:42

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w migdałach

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

GRAZIAKO

CZYTAJ DALEJ

MŚ siatkarzy – Polacy z brązowym medalem!

2025-09-28 10:41

[ TEMATY ]

siatkówka

PAP

Polscy siatkarze pokonali Czechów 3:1 (25:18, 23:25, 25:22, 25:21) w meczu o brązowy medal mistrzostw świata na Filipinach. Biało-czerwoni po raz pierwszy w historii stanęli na najniższym stopniu podium tych rozgrywek.

Reprezentacja Polski w swoim dorobku ma także trzy mistrzowskie tytuły (1974, 2014 i 2018) oraz dwa srebrne medale (2006, 2022).
CZYTAJ DALEJ

Krzyż i chleb

2025-09-28 18:53

Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego

Dożynki wojewódzkie, zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, odbyły się w nowej lokalizacji w Świdniku.

Czas wdzięczności za trud rolników i ich troskę, by nikomu nie zabrakło chleba, rozpoczął się od korowodu, który poprowadził pochodzący ze Świdnika Zespół Tańca Ludowego „Leszczyniacy”. Następnie gospodarze: marszałek Jarosław Stawiarski oraz starosta świdnicki Waldemar Jakson, powitali delegacje wieńcowe oraz gości. – W naszej tradycji dożynki to najpiękniejsze święto polskiej wsi, podczas którego wyrażamy wdzięczność Bogu, ale także kierujemy wzrok na rolników, ludzi ciężkiej pracy, którym zawdzięczamy chleb codzienny leżący na naszych stołach – powiedział J. Stawiarski.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję