Składniki:
• 3 szklanki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 5 dag cukru na karmel
• 1 szklanki wody
• 50 dag marchwi
• 4 jajka
• 1 kostki margaryny
• 1 szklanka cukru
• 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
• garść bakalii
• olejek pomarańczowy
Wykonanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przygotować karmel – 5 dag cukru zrumienić na patelni, dodać 1 szklanki wrzącej wody, zagotować i ostudzić. Marchew utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć i nie przerywając ucierania, dodawać po jednym żółtku, szklankę cukru, połowę mąki, marchew, przyprawę do piernika i aromat. Na końcu dodać posiekane bakalie oprószone mąką, pozostałą mąkę i pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą długiej, wąskiej foremki i piec w gorącym piekarniku w temp. 200oC przez ok. 1 godz.