Bigos z kabaczka i papryki to pyszne, letnie danie. Łatwe w przygotowaniu, pełne warzyw, z minimalną ilością tłuszczu – świetnie sprawdzi się np. na kolację.
• 30 dag wędliny (okrawki szynki, kiełbasa, boczek wędzony)
• 0,5 kg pomidorów lub 3 łyżki pasty pomidorowej
• przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku
Wykonanie:
Kabaczek obrać, usunąć środek, pokroić w kostkę (2-3 cm). Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić w ćwiartki. Kabaczek, paprykę i pomidory podlać wodą i dusić. Na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, przesmażyć i dodać do warzyw. Podlać niewielką ilością wody (jeśli trzeba) i dusić razem do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.
W polskiej kuchni biała kapusta zajmuje miejsce szczególne i jest podstawą wielu tradycyjnych dań. Smakuje wyśmienicie zarówno na surowo, jak i duszona, kiszona, gotowana czy zasmażana. Polecamy bigos ze słodkiej kapusty. Robi się go nieco inaczej niż tradycyjny, ale jest równie smaczny.
Rozpoczynająca się w czwartek pierwsza zagraniczna podróż Leona XIV do Turcji i Libanu będzie testem tego, jakie papież chce on mieć kontakty z mediami oraz okazją do tego, by towarzyszący mu dziennikarze mogli go poznać - powiedzieli PAP watykaniści, uczestnicy lotu papieskiego.
Franca Giansoldati z włoskiego dziennika „Il Messaggero” zauważyła:
Starajcie się więc coraz bardziej przemieniać wasze chóry w cud harmonii i piękna, bądźcie coraz bardziej jasnym obrazem Kościoła, który chwali swojego Pana. Pilnie studiujcie Magisterium, które w dokumentach soborowych wskazuje zasady jak najlepszego wypełniania waszej posługi – wskazał Papież podczas Mszy św. uroczystość Jezusa Chrystusa Króla Wszechświata. Liturgia sprawowana na Placu św. Piotra stanowiła centralny punkt Jubileuszu Chórów i Zespołów Śpiewaczych.
„Przede wszystkim bądźcie zawsze gotowi do angażowania ludu Bożego, nie ulegając pokusie dawania występu, który wyklucza aktywny udział całego zgromadzenia liturgicznego w śpiewie” - zaakcentował Ojciec Święty. Członków chórów wezwał do czuwania, aby ich „życie duchowe zawsze było na miarę pełnionej służby, tak aby mogła ona autentycznie wyrażać łaskę liturgii”.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.