Reklama

Z zakonnej kuchni

Karkówka z pieczarkami i papryką

Bardzo smaczne danie obiadowe i naprawdę niewymagające pracy. Wszystkie składniki wystarczy ułożyć w naczyniu, wstawić do piekarnika – i gotowe. Podawać można z ziemniakami, ryżem lub według uznania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg karkówki

• 30 dag pieczarek

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 cebula

Reklama

• 1 duża papryka czerwona

• sól, pieprz, przyprawa do karkówki lub inne ulubione

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubsze plastry (2,5 cm). Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do karkówki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym plaster obok plastra. Na mięso nałożyć pokrojone w ćwiartki pieczarki, cebulę (krążki) i paprykę (grubsza kostka; paprykę można wcześniej sparzyć i obrać ze skóry). Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ponad godzinę w temp. 175°C. Podczas pieczenia wytworzy się pyszny sos, który, jeśli ktoś lubi, można zagęścić.

Wykonanie: Graziako

2017-06-07 09:44

Ocena: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z grzybów (do słoików)

Niedziela Ogólnopolska 36/2017, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

Graziako

Jeśli masz świeże grzyby i chcesz je zachować na zimę, proponujemy wyśmienitą sałatkę z cebulą i pomidorami.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Zakończyła się ekshumacja szczątków ks. Michała Rapacza

2024-04-19 12:39

[ TEMATY ]

Ks. Michał Rapacz

IPN/diecezja.pl

19 kwietnia br. zakończyła się ekshumacja i rekognicja kanoniczna szczątków Czcigodnego Sługi Bożego ks. Michała Rapacza. Beatyfikacja męczennika czasów komunizmu odbędzie się 15 czerwca w krakowskich Łagiewnikach.

W piątek 19 kwietnia zakończono rekognicję kanoniczną szczątków ks. Michała Rapacza. Biuro Upamiętniania Walk i Męczeństwa Instytutu Pamięci Narodowej 12 kwietnia przy kościele Narodzenia NMP w Płokach przeprowadziło ekshumację szczątków kapłana, który 15 czerwca zostanie wyniesiony do chwały ołtarzy.

CZYTAJ DALEJ

Turniej WTA w Stuttgarcie - awans Świątek do półfinału

2024-04-19 20:00

[ TEMATY ]

tenis

Iga Świątek

Turniej WTA

PAP/RONALD WITTEK

Iga Świątek świętuje zwycięstwo w ćwierćfinałowym meczu z Emmą Raducanu

Iga Świątek świętuje zwycięstwo w ćwierćfinałowym meczu z Emmą Raducanu

Liderka światowego rankingu tenisistek Iga Świątek pokonała Brytyjkę Emmę Raducanu 7:6 (7-2), 6:3 i awansowała do półfinału halowego turnieju WTA 500 na kortach ziemnych w Stuttgarcie. Jej kolejną rywalką będzie Jelena Rybakina z Kazachstanu.

Świątek, która była najlepsza w Stuttgarcie w dwóch ostatnich latach, wygrała tu 10. mecz z rzędu i pewnie zmierza po trzeci samochód Porsche przyznawany triumfatorce.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję