Sałatka z rukolą to danie niebanalne, intrygujące i zaskakujące orzechowym smakiem. Może być samodzielnym daniem na kolację lub przyjęcie. Dobrze smakuje np. z grzanką.
Rukolę rozłożyć na półmisku. Na niej układać połówki winogron i orzechów oraz pokrojony w 2-centymetrowe słupki ogórek. Następnie posypać żurawiną. Na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki sera. Całość skropić oliwą z oliwek.
Wraz z nadejściem upałów chętniej sięgamy po mniej obfite i lekkostrawne posiłki, a wśród nich sałatki. Tym bardziej iż w lato na każdym kroku możemy znaleźć świeże owoce czy warzywa, które w połączeniu np. z nabiałem stanowić mogą pyszne i zdrowe dania. Dodatkową zaletą sałatek jest ich niezwykle proste przygotowanie.
Ulicami naszych miejscowości przeszło dziś wiele korowodów świętych. Odbywały się też bale i czuwania przed uroczystością Wszystkich Świętych. Były: śpiew, radość, uwielbienie Pana Boga.
Jeden z korowodów przeszedł ulicami Gądowa. Rozpoczął się uroczystą Mszą św. w kościele św. Maksymiliana Marii Kolbego, po czym w radosnym pochodzie wszyscy przeszli do parafii Miłosierdzia Bożego.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.