Reklama

Z zakonnej kuchni

Forszmak domowy

Forszmak to pyszna, rozgrzewająca, jednogarnkowa potrawa, dość pikantna i wyrazista. Danie przypomina w smaku i konsystencji sycący gulasz. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 2 cebule

• 1 puszka pomidorów w zalewie

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach

• 50 dag wędliny (kiełbasa, boczek, okrawki rozmaitych wędlin – jak na bigos)

• 3 kiszone ogórki

• pół szklanki śmietany

• 1 łyżeczka mąki pszennej

• duża garść zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia, oregano)

• olej do smażenia

Wykonanie:

Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać rozgniecione widelcem pomidory i dusić na niewielkim ogniu ok. 5 min. Wędlinę pokroić w kostkę, dodać do sosu i dusić pod przykryciem ok. 15 min. Ziemniaki oraz ogórki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zagotować. Doprawić do smaku. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do potrawy, zagotować. Obficie posypać zieleniną. Podawać na gorąco z pieczywem.

Wykonanie: Graziako

2016-11-16 10:54

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Na święta... kiełbasa

Zgodnie z naszą polską tradycją na wielkanocnych stołach obok jajek i bab królują kiełbasy, szynki i inne wyroby wędliniarskie. Domowa, swojska kiełbasa to prawdziwy przysmak. W sklepie te, które przypominają domową, są drogie. Rozwiązaniem problemu jest przyrządzenie w domu własnej kiełbasy.

Składniki: • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) • 30 dag wołowiny lub cielęciny (wersja bardziej luksusowa) • 10-15 dag słoniny lub tłuściejszego boczku • ok. 2 m jelita wieprzowego do kiełbas • peklosól – ok. 18 g na 1 kg mięsa • 2 ząbki czosnku • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżeczka cukru • pieprz do smaku
CZYTAJ DALEJ

Zmarł bp Antoni Pacyfik Dydycz

2025-09-14 20:13

[ TEMATY ]

bp Antoni Dydycz

Diecezja drohiczyńska

bp Antoni Pacyfik Dydycz

bp Antoni Pacyfik Dydycz
Kuria diecezjalna w Drohiczynie z głębokim żalem informuje, że 14 września br. w wieku 87 lat odszedł do Domu Ojca śp. bp Antoni Pacyfik Dydycz OFMCap. – biskup senior diecezji drohiczyńskiej.
CZYTAJ DALEJ

Warszawa: Episkopat powoła radę ekonomów diecezjalnych

2025-09-15 17:27

[ TEMATY ]

KEP

Episkopat Flickr

Rada ekonomów diecezjalnych ma powstać przy Biurze Ekonoma Konferencji Episkopatu Polski. To jeden z efektów spotkania ekonomów, które odbyło się w poniedziałek w Sekretariacie Konferencji Episkopatu Polski. - Tak jak wspólnoty zakonne musimy działać razem. Możemy tworzyć grupy zakupowe czy instytucje, które mają siłę nabywczą i stają się podmiotem negocjacji z dostawcami. Siła jest w jedności i do tej jedności dążymy - powiedział KAI ks. dr Marcin Kokoszka, ekonom Konferencji Episkopatu Polski.

Spotkanie, jak poinformował ekonom KEP, zostało zainicjowane przez samych ekonomów diecezjalnych. - Chcemy wspólnie pracować i przekazywać sobie to, co jest przedmiotem naszej codziennej troski - powiedział KAI ks. dr Marcin Kokoszka.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję