Składniki:
• 1 kg sera półtłustego
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 budyń śmietankowy z cukrem
• 5 łyżek masła
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• bakalie (rodzynki, orzechy, smażona skórka pomarańczowa)
Wykonanie:
Ser przepuścić przez maszynkę dwa razy. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać stopniowo ser. Ucierać dotąd, aż nie będzie grudek. Następnie do masy wsypać budyń, proszek do pieczenia i sól, wlać roztopione (ale nie gorące) masło, dodać bakalie i wymieszać. Wylać masę do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą tortownicy. Sernik piec początkowo w temp. 150°C, po pewnym czasie podnieść temp. do 180°C. Czas pieczenia – ok. 1 godz. Ostudzony sernik wyjąć z tortownicy, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Wykonanie: Graziako
Pomóż w rozwoju naszego portalu