Składniki:
• kaczka (ok. 2 kg)
• 25 dag mrożonki warzywnej
• cebula
• pół kajzerki
• 2 jajka
• pół szklanki śmietany
• łyżka musztardy
• sól, pieprz
Wykonanie:
Kaczkę umyć, usunąć tłuszcz, szyjkę i kuper. Oprószyć solą i pieprzem na wierzchu i wewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce. Przygotować farsz: Jajka ubić, połączyć z musztardą i śmietaną, dodać lekko rozmrożoną mieszankę warzywną i pokrojoną w kostkę cebulę i kajzerkę. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Farszem wypełnić wnętrze kaczki, skórę zszyć lub spiąć wykałaczkami. Kaczkę przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika i piec ok. dwóch godzin w temp. 180°C. Pieczeń przybrać według uznania, np. śliwkami z marynaty i świeżymi ziołami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu