Składniki:
• 4 dag suszonych grzybów
• włoszczyzna: marchewka, pietruszka, cebula, kawałek selera
• 2 ząbki czosnku
• 100 ml zakwasu żurkowego
• ½ szklanki śmietany 18-procentowej
• 4 średniej wielkości ziemniaki
• przyprawy: sól, pieprz
Suszone grzyby dokładnie wypłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i zostawić na noc. Na drugi dzień dolać wody do 2 litrów. Gotować, aż grzyby zmiękną. Dodać przygotowaną włoszczyznę, posolić i gotować jeszcze 20 min. Ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie. Warzywa i grzyby wyjąć, dodać zakwas i pokrojony czosnek. Zagotować. Dodać śmietanę.
Zupę podawać z ziemniakami i pokrojonymi drobno grzybkami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu