Reklama

Ciasta i desery

Desery świata

Gruszkowa karpatka

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Karpatka jest ciastem popularnym u naszych południowo-wschodnich sąsiadów, a jej nazwa pochodzi od specyficznego kształtu powierzchni ciasta, przypominającego góry Karpaty.

Składniki:

• 30 dag mąki pszennej
• 20 dag masła
• 5 jajek
• 3 białka
• sól
• 4 gruszki
• 2 torebki budyniu waniliowego z cukrem
• 3 szklanki mleka
• 10 dag cukru
• 3 goździki
• sok z połowy cytryny
• 3 łyżki cukru pudru
• woda
• tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
• cukier puder do posypania

Wykonanie:

Zagotować litr wody z 10 dag cukru, goździkami i sokiem z cytryny. Gruszki obrać, podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne, wrzucić do wrzącego syropu. Gotować 3 min, ostudzić, a następnie ostrożnie odsączyć. Budyń rozprowadzić w jednej szklance mleka, resztę mleka zagotować i przyrządzić budyń (powinien być gęsty). Zagotować półtorej szklanki wody z masłem i szczyptą soli. Stale mieszając, wsypywać powoli przesianą mąkę i wyrabiać energicznie do chwili, gdy powstanie szklista masa, odchodząca od brzegów naczynia. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i dodać jajka. Energicznie wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i każdą z nich oddzielnie upiec w gorącym piekarniku (ok. 30 min w temp. 200°C) na złoty kolor. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder. Jeden blat ciasta posmarować budyniem, ułożyć na nim gruszki i przykryć pianą z białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200oC) na 10 min – beza powinna nabrać złotego koloru. Po wyjęciu przykryć drugim blatem ciasta i oprószyć cukrem pudrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2014-08-19 14:56

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Przysmaki z ogórków

Dania z tym warzywem na stałe wpisały się w naszą tradycję kulinarną.

Zupa ogórkowa, mizeria, korniszony w occie czy pyszne kiszonki to tylko nieliczne z wielu przysmaków, w których prym wiodą ogórki. W sezonie doskonale sprawdzą się również jako składnik sałatek, surówek i chłodników, a także orzeźwiających napojów i koktajli.

CZYTAJ DALEJ

Znamy datę prawnego objęcia urzędu biskupa sosnowieckiego przez bp. Artura Ważnego

2024-04-25 15:40

[ TEMATY ]

diecezja sosnowiecka

bp Artur Ważny

diecezja.sosnowiec.pl/ks. Przemysław Lech, ks. Paweł Sproncel

- Pokój wam wszystkim, którzy trwacie w Chrystusie – słowami z 1 Listu św. Piotra Apostoła bp Artur Ważny pozdrowił wszystkich zebranych na auli w Kurii Diecezjalnej w Sosnowcu. W spotkaniu, które odbyło się przed południem 25 kwietnia br. wziął udział abp Adrian Galbas SAC, administrator apostolski diecezji sosnowieckiej oraz pracownicy instytucji diecezjalnych, m.in.: kurii, sądu biskupiego, archiwum, Caritasu i mediów diecezjalnych.

To pierwsza oficjalna wizyta biskupa nominata na terenie diecezji sosnowieckiej. Bp Ważny miał więc okazję do wstępnego zapoznania się z pracownikami lokalnych instytucji kościelnych.

CZYTAJ DALEJ

Bp Oder: Jan Paweł II powiedziałby dziś Polakom - "Trzymajcie się mocno Chrystusa!"

2024-04-27 20:22

[ TEMATY ]

św. Jan Paweł II

Ks. bp Sławomir Oder

Adam Bujak, Arturo Mari/Rok 2.Biały Kruk

- Jan Paweł II, gdyby żył i widział, co się dzieje dziś w Polsce, powiedziałby nam: "Trzymajcie się mocno Chrystusa!" - mówi w rozmowie z KAI bp Sławomir Oder, wcześniej postulator procesu beatyfikacyjnego i kanonizacyjnego Karola Wojtyły. Kapłan wyjaśnia, że współczesny Kościół i świat zawdzięcza papieżowi z Polski bardzo bogate dziedzictwo, którego centralnym elementem jest personalistyczne rozumienie tajemnicy człowieka, jego praw i niezbywalnej godności.

Marcin Przeciszewski, KAI: Mija 10-lat od kanonizacji Jana Pawła II. Jak z perspektywy tych lat patrzy Ksiądz Biskup na recepcję dziedzictwa św. Jana Pawła II? Co z tego dziedzictwa, z dzisiejszego punktu widzenia jest najważniejsze?

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję