Reklama

Ekonomia społeczna potrzebuje serca

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Po raz 13. na Jasną Górę pielgrzymowali pracownicy socjalni z całej Polski. Centralnym punktem pielgrzymki była Msza św., którą odprawił o. Jan Dezyderiusz Pol - franciszkanin, wykładowca UKSW w Warszawie. Pielgrzymka odbyła się w dniach 27-29 maja i była połączona z konferencją na temat: „Pomoc społeczna a wyzwania ekonomii społecznej”.

- Jest to spotkanie praktyków, ludzi wykonujących konkretny zawód, zawód z misją - mówi o. Pol. Dziś żyjemy w kryzysie, jest więcej ludzi potrzebujących, bezrobotnych, bezdomnych. Pracownik socjalny działa na pierwszej linii frontu, spotyka człowieka potrzebującego, często może to być ktoś trudny, roszczeniowy, żyjący w wykluczeniu od wielu lat, a może nawet od pokoleń.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podczas konferencji swoje działania prezentowały ośrodki m.in. z Katowic, Zawiercia, Bielska-Białej, Sosnowca, Włocławka, Piły, Krakowa, Gdyni, Poznania, Częstochowy, Opola.

Interesującymi doświadczeniami podzielił się ks. Stanisław Słowik, dyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej. - Od wielu lat realizujemy układ rozwiązań sieciowych, gdzie Centrum Integracji Społecznej stanowi serce. Wokół tej jednostki powstaje sieć innych podmiotów, m.in. Kluby Integracji Społecznej, podejmujące działania aktywizujące wśród osób bezrobotnych. Staramy się też podejmować działania długofalowe, np. spółdzielnie socjalne czy fundacje powołane przez Caritas, które mają za zadanie tworzenie miejsc pracy dla osób dotkniętych wykluczeniem.

O. Pol na pytanie, jaką myśl chciałby przekazać pracownikom socjalnym, odpowiedział: - Tę myśl duchową chciałbym wyprowadzić ze sceny odnalezienia Jezusa w świątyni, której opis kończy się słowami: „Jezus wzrastał w mądrości, latach i łasce u Boga i u ludzi” (por. Łk 2, 52). Ważne jest, by nasze spotkania na Jasnej Górze zmieniały nas, pomagały wzrastać, tak byśmy te niełatwe obowiązki wykonywali coraz lepiej i z szacunkiem dla podopiecznych.

2013-06-03 14:51

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wielka Brytania: ks. Glas uznany za winnego, diecezja Portsmouth przeprasza ofiarę

2025-04-10 22:39

Red./ak/GRAFIKA CANVA

Pochodzący z Polski ksiądz Piotr Glas z angielskiej diecezji Portsmouth został wczoraj uznany winnym czynów lubieżnych wobec dziecka na tle fetyszu stóp. Ława przysięgłych w sądzie w Saint Helier na wyspie Jersey wydała orzeczenie w sprawie trzech zarzutów, uniewinniając oskarżonego z dwóch. Wcześniej sąd odrzucił trzy inne zarzuty. Do przestępstw doszło, gdy duchowny był duszpasterzem na tej wyspie w latach 2002-2008.

Biskup diecezji Portsmouth opublikował oświadczenie, w którym wyraził głębokie ubolewanie z powodu przestępstw popełnionych przez ks. Glasa, a także przeprosił ocalałego za wykorzystanie, jakiego doznał i cierpienie, które w jego wyniku musi w życiu znosić.
CZYTAJ DALEJ

Pomorskie/ Policja zatrzymała podejrzewanego o zniszczenie flag na Westerplatte

2025-04-11 10:53

[ TEMATY ]

Westerplatte

znieważanie

dewastacja

flagi

Adobe Stock

Policja zatrzymała w Świeciu 41-latka podejrzewanego o zniszczenie polskich flag na terenie Westerplatte - poinformowała policja.

Oficer prasowy Komendy Miejskiej Policji w Gdańsku Mariusz Chrzanowski powiedział PAP, że 41-letni podejrzewany m.in. o zniszczenie polskich flag na Westerplatte został zatrzymany w czwartek ok. godz. 21 w Świeciu. Zatrzymany mężczyzna nie ma stałego miejsca zameldowania.
CZYTAJ DALEJ

Pizza ze świętymi

2025-04-11 15:53

Magdalena Lewandowska

W Tutti Santi autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej - Valerio Valle.

W Tutti Santi autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej - Valerio Valle.

Restauracja Tutti Santi otworzyła we Wrocławiu drugi lokal przy ul. Sienkiewicza 18/22.

Pizza w Tutti Santi wytwarzana jest metodą rzemieślniczą, tylko z oryginalnych produktów sprowadzanych prosto z Włoch, a autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch, Mistrz Europy i Wice Mistrza Świata w pizzy klasycznej - Valerio Valle. On też szkoli tutejszych „pizzaiolo” (kucharz wyspecjalizowany w przygotowywaniu pizzy) i tworzy menu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję